Gıdada yeni dönem başlıyor!

Gıda fiyatlarını düşürmek için hallerin kapsamı genişletilirken çoğu toplama merkezine dönüştürülüyor. Yine bu kapsamda meyve sebzeye de ambalaj standartı getiriliyor.

Gıdada yeni dönem başlıyor!
Gıdada yeni dönem başlıyor!
GİRİŞ 10.09.2017 12:45 GÜNCELLEME 10.09.2017 12:46
Bu Habere 13 Yorum Yapılmış

Gümrük ve Ticaret Bakanı Tüfenkci, gıda fiyatları için yeni plan ve hedefleri açıkladı.

Buna göre; haller artık sebze meyve yanında balık, tavuk, et gibi diğer gıda ürünlerinin de satılacağı merkezler olacak. Böylece toplu işlem yapıldığı için lojistik maliyetler ve işletme maliyetleri de düşecek. Öte yandan ülkedeki 176 halden 100'ü, hal kapsamından çıkarılarak toplama merkezi olacak. Bunlar hal kapsamından çıkacağı için maliyetleri de düşük olacak. Bu da ürün fiyatını etkileyecek.

Ayrıca fire oranlarını düşürmek için her meyve ve sebzenin köpük ya da kartondan bir ambalaj standardı olacak. Meyve ve sebzeler market ya da manavda da soğutuculu reyonda satılacak.

SEBZE - MEYVEDE ÖNLEMLER

Sebze ve meyvede yüzde 25 oranındaki fire oranını aşağı çekmek amacıyla ambalaj ve friofirik (soğutuculu) araçlarla taşınmasını sağlamayı planladıklarını ifade eden Tüfenkci, soğuk zincir ve ürünlerin taşınacağı kapların zorunlu standardının belirleneceğini söyledi.

Türk Standardları Enstitüsü (TSE) ile bu standartların belirlenmesi için çalışma yapıldığına işaret eden Tüfenkci, "Her sebze için fireyi en aza indirecek kap standartları belirleniyor. Bu standartlara uygun paketleme yapılacak. 50 kiloluk kasada domates sevk ederken oluşan fire oranı, 10 kiloluk kasadan çok daha fazla oluyor. Ürünün şekline göre kartondan yuvalar yapılacak. Bunların maliyetleri yüksek değil. Meyve ve sebzenin türüne göre, kartondan, köpükten ya da plastikten taşıma standardı olacak." diye konuştu.

Tüfenkci, ürünlerin market ve manavlarda da soğutuculu reyonlarda satılacağını, altyapı çalışması yapılan önlemlerin bir kısmının teşvik edileceğini de belirterek, "İlgili bakanlıklar çalışıyor. Belirli oranlarda vergisel anlamda ya da farklı şekillerde destek ve teşvik verilmesi planlanıyor. Bu düzenlemelerle fire oranlarını düşürmeye çalışacağız." diye konuştu.

HAL VASFI TAŞIMAYANLAR TOPLAMA MERKEZİ OLUYOR

Ülkedeki 176 halden 100'ünün, toplama merkezi niteliğinde, çok küçük haller olduğuna dikkati çeken Tüfenkci, şunları kaydetti:

"Buraları hal tanımından çıkarıp toplama merkezi haline getireceğiz. Diyelim ki Antalya Konaklı'da küçük bir merkez var ama hal olarak geçiyor. Görevi, Ankara, İstanbul ya da başka ildeki komisyoncuların irtibat noktası olmak. Hal ve toplama merkezlerinin görev ve yetkileri farklı. Aslında buralar sadece çiftçiden ürünü alıp büyük işletmeye ve tüccara sevk ediyor. Toplama merkezlerinde paketleme tesislerine teşvik vereceğiz. Böylece ürünün toplanan merkezlerden belli standartlarla sevk edilmesi sağlanacak. Bunlar hal kapsamından çıkacağı için maliyetleri de düşük olacak. Bu da ürün fiyatını etkileyecek. "

HALLERDEKİ ÜRÜNLER ÇEŞİTLENİYOR

Tüfenkci, özel sektörün de hal kurması önerisini gündeme getireceklerini belirterek, özel sektörün bu işi maliyet avantajı ile yaparak daha uygun ürün sunmaya çalışacağını dile getirdi. Türkiye'deki hallerde sadece sebze ve meyve satıldığına dikkati çeken Tüfenkci, "Avrupa'daki gibi haller, sebze meyve yanında balık, tavuk, et, çiçek ve diğer gıda ürünlerinin satılacağı merkezler olacak. Dünya standartlarına yaklaşacak. Modern hallerde, sebze ve meyve ile et de toptan alınıp satılıyor. Toplu işlem yapılınca lojistik maliyetler ve işletme maliyetleri de düşecek." ifadelerini kullandı.

Gümrük ve Ticaret Bakanı Tüfenkci, artık her belediyenin istediği yere hal açılmaması için de şartlarını belirleyen mekanizma getirmek istediklerini de söyledi. Tüm bu düzenlemelerle üç temel hedefleri olduğuna işaret eden Tüfenkci, "Üretici kazansın, tüketici kazansın ve gıda fiyatlarındaki oynaklığın önlenmesiyle enflasyon oranları aşağı çekilsin." dedi.

KAYNAK: AA
YORUMLAR 13
  • öüç 6 yıl önce Şikayet Et
    ekmek poşeti gibimi olacak ;
    Cevapla
  • yorum 6 yıl önce Şikayet Et
    halen karabirsacilar stok yapip para kazanma pesinde maliyeti 10 kurus olan patates sogan sarimsak gibi urunler uretici ve depocular sayesinde komisyoncular sayesinde nekadar pahali halde satiliyor. yuh yuh biz hepimiz tek milletiz yapmayin boyle..
    Cevapla
  • Lütfi 6 yıl önce Şikayet Et
    Aracılar kalkmadan üretici para kazanamaz.Olan tüketiciye olur
    Cevapla
  • şükrü 6 yıl önce Şikayet Et
    süpermarket işleticisi olarak düşüncelerim ;sayın bakan karton kutularda sebze taşımacılığının maaliyetleri düşürecenden bahsetmiş,peki hale giren bir sebze kamyonu en az 500 kasa domates getiriyor komisyoncunun plastik kasasıyla karton kutunun en az 1,25 tl olduğ düşünülürse ki 625 tl kutu parası komisyoncu bu parayı satarkende müşterisinden alacak olursaki olacak bak sen nasıl fiyatlar düşüyor.diğer bir konu soğutuculu araç meselesi ,garibim pazarcı sanayiye gitmekten imanı gevremiş birde soğutuculu araba alacak ....işin aslı sayın bakanım biraz mantıklı düşünelim...
    Cevapla
  • muhammed bulut 6 yıl önce Şikayet Et
    bu fiyatları düşürmez aksine arttırır rekabeti önler herkes kafasına göre fiyat belirler. YANDI GÜLÜM KETEN HELVAM. YENİ ZENGİNLERE MERHABA .
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle