Türkiye'nin ilk yerli rüzgar gülü

Bursa Büyükşehir Belediyesinin isteğiyle Northel firması tarafından özel olarak üretilen Türkiye'nin yüzde 100 yerli ilk rüzgar gülleri, Bursa'da kurulan santrale monte edildi.

Türkiye'nin ilk yerli rüzgar gülü
Türkiye'nin ilk yerli rüzgar gülü
GİRİŞ 13.08.2017 14:47 GÜNCELLEME 13.08.2017 15:14
Bu Habere 8 Yorum Yapılmış

Büyükşehir Belediyesinden yapılan açıklamaya göre, Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, Mudanya'nın Aydınpınar bölgesindeki Rüzgar Enerji Santrali (RES) alanında incelemelerde bulundu.

Türk mühendisleri ve fabrikaları tarafından yüzde 100 yerli kaynaklarla imal edilen rüzgar gülleri hakkında yetkililerden bilgiler alan Altepe, yenilenebilir enerji konusuna büyük önem verdiklerini vurguladı.

Bir yandan hidroelektrik santraliyle (HES) akan suyu, diğer yandan güneş enerjisi santraliyle (GES) güneş ışınlarını değerlendirdiklerini belirten Altepe, RES'lerle de esen rüzgarı enerjiye dönüştüreceklerini ifade etti.

Türkiye'de yenilenebilir enerjide yerli olmanın yolunu Bursa Büyükşehir Belediyesinin açtığını belirten Altepe, raylı sistemlerde ülkenin ilk yerli üretimine vesile olduklarını, aynı stratejiyi elektrikli araçlar, çevre üretimleri ve uçak imalatında da izlediklerini anlattı.

'DÖKÜM AKSAMI DA YERLİ'

Altepe, rüzgar güllerinde ilk yerli üretimin yine Bursa Büyükşehir Belediyesinin vasıtasıyla yapıldığını aktararak, şunları kaydetti:

"Türkiye'nin tepeden tırnağa yerli ilk rüzgar gülü Northel firması tarafından Bursa için üretildi. Bu rüzgar güllerindeki teknoloji de yazılım da kalıplar da kanatlar da döküm aksamı da hepsi yerli. Döküm aksamı Bursa'daki İğrek Makine, güç elektroniği Aselsan tarafından yapıldı. Yine alternatörü, mühendisliği de bizden. Northel firmasıyla birlikte tüm organizasyon tamamlandı ve Türkiye'nin yüzde 100 yerli ilk rüzgar gülleri imal edilmiş oldu."

Altepe, Bursa için üretilen rüzgar güllerinin Türk Standardları Enstitüsü (TSE) ve uluslararası akreditasyon kuruluşlarının testlerinden başarıyla geçerek onay aldığını belirtti.

Türk sanayisi için büyük bir hamleye vesile olmanın mutluluğunu yaşadıklarını ifade eden Altepe, "Diğer birçok alanda olduğu gibi yenilenebilir enerjide de ilk ürün Bursa'dan gerçekleşmiş oldu. Katkı sağlayanlara teşekkür ediyorum. İnşaallah, bu bir örnek olur." açıklamasında bulundu.

KAYNAK: AA
YORUMLAR 8
  • gökhan 6 yıl önce Şikayet Et
    Maşallah Allah devamında nasip eyler inşallah
    Cevapla
  • Güner Cihan 6 yıl önce Şikayet Et
    Ben Elazığ lıkım ama Recep Altepe başkanımı uzaktan hayranlıkla takip ediyorum 20 tane daha benzer başkanımız olsa Türkiye gelişmiş ülkeler statüsüne geçecek.Ben trt haberi iyi takip edenlerdenim bilenler bilir başkanımızın tarzında milli ürünlere ağırlık vermis bu tür haberleri gündüz kuşağında trt haber de takip ediyorum başkanımı da oradan çok sayıda canlı yayından cok takip ettim ve o milli heyacanı ve daha önemlisi vizyonu başkanımda ziyadesiyle gözledim inşallah böyle kişilerin sayısı ülkemizde hızla artar
    Cevapla
  • Yorum 6 yıl önce Şikayet Et
    Firma Türk firması. Aselsan ile beraber yapıyorlar. Niye peki 1000 MW ihale Simens'e gitti? Bilmiyorum ama tahmin edebilirim. E bunlar yapalı daha 1 sene oldu. Kendini ispat etmiş değil. Aselsan elektrik motorunu daha şurada 2 senedir üretiyor. Artı bunların kurulu gücü düşük. Siemens'in bakım ağı Türkiye'de çok geniş ve 50 senedir rüzgar gülü üretiyor, çok güçlü. Bunlar ihaleye girecek kadar kendine güvenmiyorlar demek ki. Biraz da yatırım çekmek amaçlı hareketler bunlar.
    Cevapla
  • IRON AMO 6 yıl önce Şikayet Et
    anlamadım. madem yerli şirketimiz var ne diye Siemense verilir kocaman ihale?
    Cevapla
  • Kılıç Arslan 6 yıl önce Şikayet Et
    Türk ortaklı girişim. Teknoloji transferi de olacağı için öyledir..
    Cevapla
  • Afyok 6 yıl önce Şikayet Et
    Northel firması türk firmasi
    Cevapla
  • 571 6 yıl önce Şikayet Et
    alaman kardaş
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle