Türkiye için büyük kayıp!

TÜİK verilerine göre, Türkiye son 10 yılda ekilen ve dikilen tarım arazilerinin yaklaşık yüzde 8,2'sini, toplam tarım alanlarının da yüzde 5,22'sini kaybetti.

Türkiye için büyük kayıp!
Türkiye için büyük kayıp!
GİRİŞ 05.08.2017 12:53 GÜNCELLEME 05.08.2017 12:54
Bu Habere 52 Yorum Yapılmış

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, geçen yılın sonu itibarıyla Türkiye'de ekilen ve dikilen tarım alanı 23 milyon 763 bin hektar, çayır ve mera arazileriyle toplam tarım alanı da 38 milyon 380 bin hektar olarak belirlendi.

Tarım alanlarının yüzde 40,58'ini tahıllar ve diğer bitkisel ürünleri, yüzde 10,55'ini nadasa bırakılan topraklar, yüzde 2,10'unu sebze bahçeleri, yüzde 0,01'ini süs bitkileri, yüzde 8,67'sini uzun ömürlü bitkiler ve yüzde 38,08'sini de çayır ve meralar oluşturdu.

2006 yılıyla kıyaslandığında 10 yılda toplam tarım alanının yüzde 5,22 (2 milyon 113 bin hektar) azaldığı tespit edildi.

87 ÜLKENİN TOPRAĞINDAN DAHA FAZLA

Dünya Bankası verilerine göre yüzölçümü Türkiye'nin kaybettiği tarım alanlarından daha küçük 87 ülke mevcut. Bu ülkeler arasında Lübnan, Kuveyt, Senegal gibi ülkeler de bulunuyor.

TARIM ALANLARI NEDEN KAYBEDİLİYOR?

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, AA muhabirine yaptığı değerlendirmede, geçmişte yaşanan hızlı nüfus artışının, kırsaldan kente göçün, yerleşimlerin içinden veya yakınından geçen karayollarının, yollar çevresinde kurulan sanayinin, madencilik faaliyetlerinin, turizm ve kamu yatırımlarının Türkiye'de tarım topraklarının gerilemesine yol açtığını söyledi.

Erozyon

Türkiye Ziraatçılar Derneği Başkanı Hüseyin Demirtaş, tarım topraklarının kaybında bu alanların amaç dışı kullanılmasının birinci sırada geldiğini belirtti.

Erozyonun da olumsuz etkisine işaret eden Demirtaş, "Türkiye'deki arazilerin 5,6 milyon hektarında hafif, 15,6 milyon hektarında orta, 28,3 milyon hektarında şiddetli ve 17,4 milyon hektarında çok şiddetli erozyon görülmektedir. Tarım arazilerinin yüzde 59'u erozyon tehdidi altındadır." değerlendirmesinde bulundu.

Yanlış yapılaşma

Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. İsmail Coşkun tarım arazilerindeki yapılaşmaya dikkati çekti. Coşkun, ekonomik değer üretmeyen tarım arazilerinin konut ve sanayi tesisi yapımına ayrılması nedeniyle yok olduğunu bildirdi.

Hisse meselesi

Akdeniz Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Elemanı Prof. Dr. Orhan Özçatalbaş ise Türkiye'de tarım arazilerinin çok parçalı ve hisseli olduğunu anımsatarak, bu arazilerin birleştirilmesi ve tarım sektörünün profesyonel üretim yapan işletmelere dönüştürülmesi gerektiğini söyledi.

YORUMLAR 52
  • ali veli 6 yıl önce Şikayet Et
    durmak yok yola devam...!
    Cevapla
  • Malatyalı 44 6 yıl önce Şikayet Et
    Mühendislerimiz paralı eğitim bitirdiği için hiç birşey öğrenememiş neyin ne olduğunu bile bilmiyor çıkar amaçlı iş yapıyırlar devlet bekası aşılanmamış
    Cevapla
  • sonuç 6 yıl önce Şikayet Et
    dertlenen kim kimse bize dertlenen yöneticiler gelmesi gerekir başka birsey demiyorum Allah hesap soracak
    Cevapla
  • kemal aba 6 yıl önce Şikayet Et
    Bu mazot fiyatlarıylar üretici çiftçi kazanmıyor ki tarımla uğraşmaya devam etsin. Kıt kanaat geçindirecek şekilde kazanıyorlar paralarının çoğu mazota gidiyor.. Hale giren malı ucuza veriyor iki üç katına manavlarda satılıyor.
    Cevapla
  • Enigma 6 yıl önce Şikayet Et
    Düz alanlar ziraatte kullanılması gerekirken bina, sanayi vs. kuruluyor. Dağlık alanlar yerleşim alanları olması gerekirken, maalesef insanların arzuları istekleri saçmalıkları bitmiyor. Dağlık alanlarda oluşan yerleşkelerde su baskını gördünüz mü ? Yada vs. hakim bölgeler daha emniyetli olmasına rağmen nedense biz bilmişliğimizin esiri olmuşuz.
    Cevapla
  • aynen 6 yıl önce Şikayet Et
    Malesef
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle