Bakan açıkladı! Türkiye için kritik adım

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, madencilik alanında yeni bir model geliştirildiğini açıklarken, bu model hakkında bilgi verdi.

Bakan açıkladı! Türkiye için kritik adım
Bakan açıkladı! Türkiye için kritik adım
GİRİŞ 29.07.2017 17:53 GÜNCELLEME 29.07.2017 18:13
Bu Habere 31 Yorum Yapılmış

Uzun yıllardır tartışılan Türkiye'nin yurt dışına ham maden satmasıyla ilgili enerji Bakanlığı'ndan hamle geldi. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, yeni bir model geliştirildiğini açıkladı. Söz konusu modele dair hazırlanan maden yönetmeliği ise 30 Eylül'de yürürlüğe giriyor.

Bakan Albayrak, Milli Enerji ve Maden Politikası kapsamında düzenlenen "Madencilik Sektör Toplantısı"nda konuştu.

'10 KATINA BİZE GERİ DÖNÜYOR'

Maden sahalarını, sektörün ve pazarın, katma değerli ürün elde edeceği yeni bir modeli başlatmayı planladıklarını duyuran Albayrak, şunları kaydetti:

"Biz ham kromları ham bakır, ham altınları ihraç ediyoruz, ancak 10 katına bize geri dönüyor. Bu model, hem yatırımcı dostu hem ülkeye, istihdama ve sektörün büyümesine katkılı hem de ortaya konan katma değerle Türkiye'nin cari açığına ilaç olacak bir süreç olmalı. Türkiye son 10 yılda ortalama 44 milyar dolar enerji ithal ederken 10,6 milyar dolar ortalamayla ham ve yarı mamul maden alanında ithalat yapmış. Bu maden sahalarıyla ilgili yeni bir model oluşturacak süreçle ilgili konuyu ciddi bir iyileştirme noktasında halledeceğiz.

3. ÜLKELER İÇİN HAMLE

Maden yönetmeliğini 30 Eylül'den önce faaliyete geçireceğiz. MTA'nın yurt dışı düzenlemesini meclisten geçirdik. Üçüncü ülkelerde kamu olarak önümüzü açacak modellerle özel sektörün iş bitiriciliğini kamunun bilgi birikimiyle harmanlayacağız. Bu konuda DEİK ile de görüşüyoruz."

KAYNAK: AA
YORUMLAR 31
  • misafir6 6 yıl önce Şikayet Et
    Bu yorumcuların kafaları karışık. madende problem lisans, lisanslar hep yabancı devletlerin, çünkü Maden ve Mühendisler odasının ana işi "marmaraya binmeyin, 3. hava limanı yapılmasın, başörtüsü ile okunamaz, ankara ODTÜ nün önüne yol yapılamaz, ankara bulvarı kapatılsın, akay kavşağı açılmasın...." daha binlerce işi var adamların. bu yüzden az da olsa çalışsınlar madenler yatmasın diye; bu üstün zekalı ve çok meşgul maden mühendisleri odası üyesi arkadaşlarımız değilde yabancılar maden işleriyle uğraşıyorlar. ha birde milli şefimizin katkısı var bu işte? onuda azıcık tarih bilen anlamıştır.
    Cevapla
  • ihsan 6 yıl önce Şikayet Et
    madenlerimizi kendimiz işleyelim mamul madde satalım
    Cevapla
  • Osmanlı Torunu 6 yıl önce Şikayet Et
    bor u ham satmayın, hamını misal 1 dolara satacaksın işlenmişini 100 dolara alacaksın bu olmaz, koskoca Türkiye Cumhuriyeti Devleti bir bor fabrikası açmaktan yada boru işlemekten aciz mi? alın size enerji politikası...
    Cevapla
  • Serkan 6 yıl önce Şikayet Et
    Arkadaşım formül basit bir ülkenin temel gelişim eksikleri saplanır.Daha sonra o alanlara yatırım yapılır.Daha sonrada yan dalar geliştirilir.Ben bildim bileli enerji, eğitim, sağlık, güvenlik, ekonomi, çevre, şehircilik, alt yapı hep bir sorun bu kadar vergiye rağmen...
    Cevapla
  • Ottoman 6 yıl önce Şikayet Et
    El vicdan arkadaşlar adamlar hangi birine yetişsin dış düşmana mı fetöyemi pkk ya mı ekonomik saldırılarımı kafamızı Yen'i Yen'i kaldırıyoruz AMA artık yeter demeyede Başladık inşaallah Türkiye ayağa kalkmak üzere harekete geçti artık biz VATANINI gerçekten sevenler hangi düşünceden olursak olalım ülke menfaatini düşünerek hep birlikte başara biliriz bu ÇAKAL sürülerine ağızlarının payını verme işini durmak yok yola devam inşallah
    Cevapla
  • yurtTAŞ 6 yıl önce Şikayet Et
    2 yil oncesine kadar FETÖ yoktu, sanki üretimde rekor mi kiriyorduk. Bu arada sinir komsulari ile dusmanlik bize ne kazandirdi. Bir dunya yük getirdi. vs. Bu ulkenin ne cumhuriyetci ne laik ne muhafazakar ne de bunun gibi tiplere ihtiyaci var. Bu ulkenin calskan, isini layigiyla yapan vicdanli ahlakli insankara ihtiyaci var. Dun sol benim adamim diyordu bugun sag, yarin kim? Bilinmez
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle