Türkiye için büyük kayıp!

TZOB Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, Türkiye'de yıllık kaybedilen buğdayın, 8-10 milyon nüfuslu bir ülkenin ihtiyacını rahatlıkla karşılayabileceğini söyledi.

Türkiye için büyük kayıp!
Türkiye için büyük kayıp!
GİRİŞ 23.07.2017 13:06 GÜNCELLEME 23.07.2017 13:10
Bu Habere 19 Yorum Yapılmış

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, Türkiye'de yıllık üretilen 16,5 milyar liralık buğdayın 1,4 milyar liralık kısmının üretimde ve kullanımda kaybedildiğini belirtti.

Bayrakta, yaptığı açıklamada "Kaybedilen buğday 8-10 milyon nüfuslu bir ülkenin ihtiyacını rahatlıkla karşılayabilir." ifadesini kullandı.

Tahıl zararlıları, ayarsız ve eski biçerdöverler, tekniğine uygun olmayan hasat nedeniyle buğdayda tane kaybının, gelişmiş ülkelerdekine göre çok fazla olduğunun altını çizen Bayraktar, kaybın yüzde 2'yi geçmemesi gerektiğine işaret etti.

'EVDEKİ KAYIPLAR DAHİL DEĞİL'

Ambar zararlıları, uygun olmayan depo şartlarının neden olduğu rutubet, taşıma kayıpları gibi nedenlerle de ürünün israf edildiğine dikkati çeken Bayraktar, "Yapılan hesaplamalara göre, üretilen buğdayın yüzde 5,5'i üretimde, yüzde 2,8'i kullanımda kaybediliyor. Bunlar, büyük oranlar. Binbir güçlükle, zahmetle elde edilen ürünün neredeyse onda biri tüketilemeden kaybediliyor. Bu rakamlara evlerdeki kayıplar dahil değil." değerlendirmesinde bulundu.

UYARIDA BULUNDU

Yaşanan kayıpları azaltmak için yapılması gerekenler hakkında da değerlendirmelerde bulunan Bayraktar, tohum ekim aşamasında arazinin iyi tesviye edilmesi (düz duruma getirme) gerektiğine işaret etti. Geç yapılmış hasatın da tane kaybına neden olacağının altını çizen Bayraktar, hasatın operatör belgesi olan sürücülere yaptırılması uyarısında bulundu.

KAYNAK: AA
YORUMLAR 19
  • Körfez 6 yıl önce Şikayet Et
    ilçe taım müdürlüğünde çalışan personeller,köy köy tarla tarla gezip vatandaşı bilgilendirecek,sürekli eğitimler düzenleyecek,prof.tarım nasıl yapılır,kayıplar nasıl engellenir fazla verim nasıl alınır bunlar anlatılacak,her ilçeye toprak analiz labaratuarı kurulacak,bunların sonunda çiftçiye de aldıkları hizmetlerin hesabı sorulacak, sadece mazot desteği almak için çiftçilik yapanlar ayıklanacak ve piyasa da çiftçi kollanacak,aracılar çıkarılıp ürünler çiftçiden direk pazara inecek
    Cevapla
  • Adem 6 yıl önce Şikayet Et
    Börtü böceğin nasibi kuşlar karıncalar hepsi nasiplensin buğday kaybı olsun yeterki çöplere ekmekler atılmasın
    Cevapla
  • Hüseyin 6 yıl önce Şikayet Et
    Asıl kayıp buğday ekmek olduktan sonra ki israf... Burada yorum yapan herkes eleştiri yapıyoruz ama ekmek israf etmeye de devam ediyoruz... Suyu ve ekmeği israf etmemeyi ne kendimiz anladık nede çocuklarımıza aktarabildik...
    Cevapla
  • sırdar 6 yıl önce Şikayet Et
    artıkın her evde bir emekli var yani hazır para yeni nesilde çifçilik yapmak istemiyor
    Cevapla
  • Mehmet 6 yıl önce Şikayet Et
    Çöp bidonlarına asılan ekmeklerden biliyoruz üstelik bu alt gelirli mahsllerde bile çok fazla
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle