Fındıkta külleme tehlikesi

Giresun Ziraat Odası Başkanı Nurittin Karan, bahçelerde yeniden külleme hastalığının görülmeye başlandığını belirtti.

Fındıkta külleme tehlikesi
Fındıkta külleme tehlikesi
GİRİŞ 02.03.2017 14:38 GÜNCELLEME 02.03.2017 14:38

Giresun Ziraat Odası Başkanı Nurittin Karan, yeni mahsul fındığının oluşumunun hızlandığı bugünlerde bahçelerde yeniden külleme hastalığının görülmeye başlandığını belirtti.

Karan, son yıllarda külleme hastalığının fındık tarımında en ciddi sorunlardan birisi haline geldiğine dikkati çekti.

Hastalığın her geçen yıl etkisini artırdığına işaret eden Karan, bahçelerde yaptıkları incelemelerde hastalığın bugünlerde yeniden ortaya çıktığını gördüklerini söyledi.

Külleme nedeniyle, fındığın doğum evresi olan karanfillerde dökülmelerin yaşandığını ifade eden Karan, "Son yıllarda fındık bahçelerini etkileyen külleme hastalığı bahçelerimizde yeniden ortaya çıktı. Karanfillerin üzerinde hastalığın varlığını görmek mümkün, dökülmeler söz konusu." dedi.

Karan, külleme hastalığının 2017 ürünü fındık için tehdit oluşturduğunu belirterek, "Geçtiğimiz yıllarda hastalık rekoltede ciddi kayıplara yol açmıştı. Bu yıl da hastalığın olumsuz etkilerini görmek mümkün. Hasada 5 ay gibi uzun bir zaman var. Üreticimiz hastalığın etkisini artırmasından ve bu yıl da ürünlerinde kayıpların oluşmasından endişe ediyor." ifadesini kullandı.

Çiftçilerden mutlaka bahçelerini gözlemlemelerini isteyen Karan, hastalığa karşı zirai mücadele yapılması gerektiğini kaydetti.

KAYNAK: AA