TBB Başkanı: Artık sicili dikkate almıyoruz!

Milyonlarca kişiyi ilgilendiren sicil affıyla ilgili açıklamalarda bulunan TBB Başkanı Hüseyin Aydın, Kredi verirken artık sicile bakmıyoruz. Bizim için kredibilite önemli' dedi

TBB Başkanı: Artık sicili dikkate almıyoruz!
TBB Başkanı: Artık sicili dikkate almıyoruz!
GİRİŞ 02.03.2017 09:15 GÜNCELLEME 02.03.2017 09:15
Bu Habere 2 Yorum Yapılmış

27 Ocak sicil affıyla milyonlarca kişi umutlanmıştı. Ancak bir ay geçmesine rağmen çoğu kişi bu aftan yararlanamadı. Konuyu değerlendiren Bankalar Birliği Başkanı Hüseyin Aydın, "Kredi verirken artık sicile bakmıyoruz. Bizim için kredibilite önemli' dedi

Krediyi, kart taksidini, çek borcunu ödeyemeyen milyonlarca kişi var. Borç taksidi 90 gün ödenmezse bankalar, yasal takip başlatıyor ve kişi 'kara listeye' giriyor. Bu kişiler borcunu ödese de 5 yıl kredi çekemiyor. Bu yüzden hükümet sicil affını çıkardı. 27 Temmuz'a kadar bankalara başvuranlar, 'kara liste'de değilmiş gibi muamele görebilecek.

Posta'dan  Bilal Emin Turan'ın haberine göre; yasa, 14 milyon kara liste mağduruna umut oldu. Ama 1 ay geçmesine rağmen çoğu kişi aftan faydalanamadığını söylüyor. Konuyu Bankalar Birliği Başkanı ve Ziraat Bankası Genel Müdürü Hüseyin Aydın'a değerlendirdi. Aydın, "Yasa 'banka kara listeyi dikkate almayabilir' diyor. Zorunluluk yok. Bu dikkate alınmayacak anlamına gelmez. Buna rağmen biz kara listeyi dikkate almıyoruz" dedi.

GELİR VE ÖDEME ALIŞKANLIĞI

Sadece sicili dikkate almadıklarını ifade eden Aydın, şunları söyledi: "Yeniden kredi veya kart almak isteyenlerin kara liste dışında bir krebilite sorunu yoksa yardımcı oluyoruz. Ama borç ödeme alışkanlığı yoksa, aldığı krediyi yıllarca ödememişse ve geliri uygun değilse bu bir kredibilite sorunudur. Buna bakıyoruz. Sicil konusunda tüm bankaların sistemi hazır."

HİÇ BORCUNU ÖDEMEMİŞ AMA...

Bankalar Birliği Genel Sekreteri Ekrem Keskin de '7 yıl önceki borcumu, kredi çekip ödemek istiyorum. Sicil affı da çıktı ama kredi verilmiyor', '5 yıllık süremdoldu, kredi alamıyorum' şeklinde şikayetler olduğunu söyledi ve ekledi: "Borcunu ödeme niyeti olana, gecikmeli de olsa ödeyene bankalar zaten kredi açıyor. İyi niyet yoksa kredi verilmiyor. Ama isteyen verir, engel yok." 27 Ocak'ta sicil atfıyla milyonlarca kişi umutlanmıştı. Ancak bir ay geçmesine rağmen çoğu kişi bu aftan yararlanamadı. Konuyu değerlendiren Bankalar Birliği Başkanı Hüseyin Aydın, "Kredi verirken artık sicile bakmıyoruz. Bizim için kredibilite önemli" dedi

'52 MİLYARI YAPILANDIRDIK'

Eylül 2016'da kredi ve kredi kartı borçlarına 72 aya varan vadelerle yapılandırma imkanı getirilmişti. Bu kapsamda 52 milyarlık borcun yapılandırıldığını ifade eden Hüseyin Aydın, "Türk halkı borç ödeme konusunda çok ahlaklı. Dünyada batık kredi oranı yüzde 9.3'e kadar çıkarken ^ bu Türkiye'de yüzde 3" dedi.

2017 DAHA İYİ OLACAK

Ekrem Keskin Yapı Kredi Üst Yöneticisi (CEO) Faik Açıkalın, "Geçen yılın son çeyreği belki de hem ülke ekonomisi hem de bankacılık sistemi açısından kendimize geldiğimiz ve nefes aldığımız bir dönemdi" dedi. 2017'nin, 2016'dan daha iyi bir yıl olacağına dikkat çeken Faik Açıkalın, "Bu sene konuştuğumuz kredi büyümesi kur etkisi olmaksızın yüzde 14-15'tir" diye konuştu.

İLK İKİ AYDAKİ BÜYÜME UMUT VERDİ

Akbank Genel Müdürü Hakan Binbaşgil, "Kredi büyümesi böyle devam ederse yıllık yüzde 20'ye doğru gidecek. Konutta yüzde 15 büyüme olabilir. Geçen yıla göre daha fazla" derken, Garanti Bankası Genel Müdürü Fuat Erbil şöyle konuştu: "İlk iki ayda kredi büyümesi yüzde 3. Bu da yıllık yüzde 18'e denk geliyor."

MALİYET ARTIŞI FAİZE YANSIMADI

Dolar rekor kırınca Merkez Bankası, bankalara verdiği paranın faizini artırmıştı. Bu artış henüz kredi faizine yansımadı. Konuyu değerlendiren İş Bankası Genel Müdürü Adnan Bali şöyle dedi: "Bankalarda 1.5 trilyonluk mevduat, 790 milyarlık mevduat dışı kaynak var. Merkez Bankası tonlaması 100 milyar. Buradaki maliyet artışı, kredi faizlerini belirlemez."

3.7 MİLYARLIK KAR

Bankacılık sektörünün net karı Ocak'ta geçen yılın aynı ayına göre; yüzde 50 artarak 3 milyar 697 milyon lira oldu. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) verilerine göre; bankaların kârı geçen yıl Ocak döneminde 2 milyar 463 milyon lira düzeyindeydi. Sektörün aktif büyüklüğü (mevcut ve alacaklar toplamı) 135.5 milyar lira artarak 2 trilyon 866 milyar 413 milyon liraya çıktı. Sektörde batık kredilerin toplam krediye oranı yüzde 3.18.

KAYNAK: POSTA
YORUMLAR 2
  • Sami 7 yıl önce Şikayet Et
    Ne biçim yasa bu af var ama bankaya git red...
    Cevapla
  • alisaya 7 yıl önce Şikayet Et
    hangi banka uyguluyor çıkarılan yasayı..hepsi keyfi davranıyor.devlet içinde devlet hepsi....
    Cevapla