Türkiye, 21. yüzyılın enerjisinde avantajlı

Küresel Güneş Enerjisi Konseyi Birliği Yönetim Kurulu Başkanı, Türkiye'nin güneş enerjisi potansiyeline dikkat çekti.

Türkiye, 21. yüzyılın enerjisinde avantajlı
Türkiye, 21. yüzyılın enerjisinde avantajlı
GİRİŞ 19.12.2016 11:23 GÜNCELLEME 19.12.2016 11:23

Küresel Güneş Enerjisi Konseyi Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Bruce Douglas, Türkiye'nin güneş enerjisinde 2023'e kadar 5 gigavata ulaşma hedefini rahatlıkla aşabileceğini söyledi.

Türkiye güneş enerjisi sektörüne ilişkin konuşan Douglas, Türkiye'nin güneş enerjisinde potansiyelinin yüksek olduğunu ve bu enerjiyi verimli kullanabilecek kadar geniş kara sahasının bulunduğunu söyledi.

Türkiye'nin 2023'e kadar kurulu kapasitesinin yüzde 30'unu yenilenebilir enerji kaynaklarından karşılamayı hedeflediğini hatırlatan Douglas, "Türkiye, hidroelektrik kapasitesine 34 gigavat, rüzgar enerjisine 20 gigavat, güneş enerjisine 5 gigavat, jeotermal ve biyokütle kurulu gücüne de 1 gigavat eklemeyi hedefliyor. Bu hedeflere ulaşmak için su kaynaklarından elde edilmeyen (non-hydro) yenilenebilir enerji üretiminin, 10 yıldan kısa sürede 7 kat artırılması gerekiyor." dedi.

21. YÜZYILIN ENERJİSİ

Dougles ayrıca ''Analizlerimiz, 2020 yılına kadar Türkiye'nin asgari 8 gigavat güneş enerjisi kapasitesine ulaşabileceğini gösteriyor.'' dedi.

Dünya genelinde fosil yakıtlardan, yenilenebilir enerjiye geçişin başladığını aktaran Douglas, "Güneş enerjisi düşük fiyatı, esnekliği, hızlı inşası, sürdürülebilirliği ve temiz enerji kaynağı olması dolayısıyla 21. yüzyılda en egemen kaynak olacak." ifadesini kullandı.

KAYNAK: AA