Meyve - sebze fiyatları için devrim gibi uygulama

Gümrük ve Ticaret Bakanı Tüfenkci, sebze ve meyve ticaretinde karekod uygulaması ile ilgili ilgi verdi.

Meyve - sebze fiyatları için devrim gibi uygulama
Meyve - sebze fiyatları için devrim gibi uygulama
GİRİŞ 26.11.2016 12:39 GÜNCELLEME 26.11.2016 12:39

Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, sebze ve meyvelerin perakende satış noktalarında karekod künyeli olarak yer almaya başladığını belirtti. Tüfenkci, "Bu uygulamayla kimin, nereden ne kadara mal aldığı ve bu malları ne kadara sattığı kamuoyunca da takip edilebilecek." dedi.

Ürün künyelerine ilişkin en önemli yeniliğin bu künyelerde "alış fiyatı"nın olması olduğuna dikkati çeken Tüfenkci, "Künyelerde alış fiyatına yer vermemiz perakende sektöründen tepki alan bir uygulama olmuştur. Böyle bir düzenleme yapmak zorundaydık. Nitekim fiyat farklılıklarından, toptancılarımız perakendecilerimizi, perakendecilerimiz ise toptancılarımızı suçlamaktadır. Bu uygulamayla kimin, nereden ne kadara mal aldığı ve bu malları ne kadara sattığı kamuoyunca da takip edilebilecektir." değerlendirmesinde bulundu.

ŞİKAYET HATTI

Tüfenkci, künyesiz ürünlerle ilgili denetim ve cezai işlem yetkisinin belediyelerde olduğunu belirterek, "Tüketiciler, künyesiz malları 444 0 425 numaralı Alo Hal hattını arayarak şikayette bulunabilirler. Şikayetler doğrultusunda ilgili belediyeler tarafından 6 bin 512 lira ceza uygulanabilecek." bilgisini verdi.

ONLİNE TAKİP İMKANI

Öte yandan, tüketiciler künye numaralarını www.hal.gov.tr adresinden sorgulayarak, sebze ve meyvelerin her aşamadaki fiyat bilgilerine ulaşabilecek.

Migros, Bakanlığın zorunlu tuttuğu bu uygulamayı hızla devreye alarak uygulamaya koyan ilk gıda perakendecisi oldu.

KAYNAK: AA