Zeybekci'den tarım sektörüne müjde

Ekonomi Bakanı Zeybekci, tarımsal ürünleri Gümrük Birliği kapsamına aldırmak için 2017 yılını işaret etti.

GİRİŞ 18.08.2016 16:10 GÜNCELLEME 18.08.2016 16:17

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci,  tarımı ve tarımsal üretimi Gümrük Birliği kapsamına almak için 2017 yılının başından itibaren çalışmaya başlanılmasının planlandığını belirtti.

Zeybekci, "2017'nin başından itibaren tarımı ve tarımsal üretimi Gümrük Birliği kapsamına alma görüşmelerine başlıyoruz." dedi.

'GÜMRÜK DUVARI FİYATLARI ARTTIRIYOR'

Bunun Türkiye'nin bu konudaki politikalarında değişim anlamına gelmediğini, tarımı ihmal etmek gibi algılanmaması gerektiğini belirten Zeybekci, şunları söyledi:

"Aksine Türk tarımını, tarımsal üretimini artık Avrupa'yla rekabet edebilir bir alana doğru götürmek. Ülke olarak şu politikayı belirledik; Türkiye'yi gümrük duvarlarıyla koruyarak, içerideki tarımsal üretim fiyatlarını yukarıda tutup tüketiciye bu maliyeti katlandırıyoruz. AB üyesi ülkeler ne yapıyor, duvarlarını açarak fiyatlar aşağıda ama ülkelerinin desteklerle üreticinin eline geçen fiyatı bütçe kaynaklarıyla destekleyerek yukarı çıkarıyor. Biz de yapıyoruz onu ama çok daha fazlasını tüketiciye katlandırarak bunu yapıyoruz.

TARIMSAL DESTEKTE ARTIŞ SİNYALİ

AB ile bu Gümrük Birliği kapsamında tarım, tarımsal üretim, tarım ürünleri, gıda dahil olduğunda yapacağımız şey budur. AB dahilinde duvarları kaldırarak, takvim çerçevesinde ürünlerin AB ile fiyat anlamında tam bir homojenlik yapısına kavuşması ama çiftçimizin o ürünü üretmesi için gerekli olan fiyatı da tarımsal destekleri gerektiği kadar artırarak sağlayacağız."

KAYNAK: AA