Kalkışma Türkiye'nin dev hedefini etkiler mi?

Darbe girişimi, Türkiye'nin enerji merkezi olma hedefini etkiler mi? Brüksel Enerji Kulübü Başkanı Marat Terterov yanıtladı.

Kalkışma Türkiye'nin dev hedefini etkiler mi?
Kalkışma Türkiye'nin dev hedefini etkiler mi?
GİRİŞ 20.07.2016 13:14 GÜNCELLEME 20.07.2016 13:14

Brüksel Enerji Kulübü Başkanı Marat Terterov, FETÖ tarafından yapılan darbe girişiminin, Türkiye'nin enerji merkezi olma hedefini etkilemeyeceğini söyledi. Terterov, yatırımcının endişelendiği noktanın darbe girişiminden çok, konuyla ilgili yönetimin politikalarının ne yönde gelişeceği olduğunu da sözlerine ekledi.

'YATIRIMCI İSTİKRARA BAKAR'

Terterov şöyle konuştu:

"Darbe girişiminin Türkiye'nin enerji merkezi olması amacı üzerinde, ne negatif ne de pozitif yönde kısa dönemde bir etkisi olmasını beklemiyorum. Hem yabancı hem yerli yatırımcı siyasi istikrar ister ve ülkede istikrar olduğu sürece muhtemelen hangi tür bir hükümetin iktidarda olduğundan çok fazla endişelenmez. Yatırımcının endişelendiği nokta daha çok hükümet politikasıyla ilgili. Eğer hükümet Türkiye'nin gaz sektöründe liberal bir piyasayı desteklemek için adımlar atıyorsa, bunun, Türkiye'yi kuzeybatı Avrupa'daki gibi gaz merkezi olarak görmek isteyenler de dahil olmak üzere, yatırımcılar tarafından desteklenmesi kuvvetle muhtemeldir."

Terterov, BOTAŞ'ın halen gaz fiyatlaması ve dağıtım altyapısının kontrol edilmesinde ana oyuncu konumunda bulunmasının, Türkiye'nin enerji merkezi olma hedefi önündeki en önemli engel olduğunu savundu.

'ÇOK AZ ENGEL KALDI'

Oxford Enstitüsü Enerji Çalışmaları Uzmanı Dr. Patrick Heather de Türkiye'nin doğalgaz dünyasına sağlayabileceği pozitif unsurlara işaret ederek, "Türkiye’nin doğalgaz dünyasına sağlayabileceği pek çok pozitif şey olduğunu düşünüyorum. Eğer Türkiye bölgesel bir gaz merkezi olmak amacını yapmak istiyorsa, bunun eninde sonunda gerçekleşmesinin mümkün olduğuna inanıyorum. Üstesinden gelinmesi gereken çok az engel olduğunu düşünüyorum." dedi.

Türkiye'nin coğrafi olarak Ortadoğu ve Avrupa arasında yer almasının avantajına da dikkati çeken Heather, "Pek çok gaz tedarikçinizin olması bir diğer olumlu nokta. Rusya'dan, Azerbaycan'dan gaz tedarik ediyorsunuz. Güneyde de problemler çözüldükten sonra, olası gaz tedariğiniz olacak. Gelecekte Doğu Akdeniz sahası gelişince, en mantıklı, en kısa ve en ekonomik yol, Türkiye üzerinden geçecek. Doğuya ve Avrupa'ya da gaz ithal edebilirsiniz. Bu, piyasa merkezi oluşturmak için temele sahipsiniz anlamına geliyor." değerlendirmesinde bulundu.

Türkiye'nin bölgesel bir enerji merkezi olabilmek için öncelikle ulusal bir merkeze dönüşmesi gerektiğini ifade eden Heather, bunun gerçekleşebilmesi için Türkiye'deki doğalgaz piyasasında bazı değişiklikler yapılması gerektiğini söyledi. Heather, yapılması gereken ilk şeyin, BOTAŞ’ın dağıtım ve işletme kısmının şirketin ana aktivitelerinden ayrıştırılması olduğunu da sözlerine ekledi.

KAYNAK: AA