Türkiye ve Çin arasında nükleer anlaşma

Enerji Bakanı Albayrak ile Çin Ulusal Enerji İdaresi Direktörü Bekri nükleer enerji alanında iş birliği mutabakatı imzaladı.

Türkiye ve Çin arasında nükleer anlaşma
Türkiye ve Çin arasında nükleer anlaşma
GİRİŞ 29.06.2016 16:32 GÜNCELLEME 29.06.2016 16:32

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak ile Çin Ulusal Enerji İdaresi Direktörü Nur Bekri, iki ülke arasında nükleer enerji alanındaiş birliğine dair mutabakat zaptını imzaladı. Zaptın kapsamının nükleer teknolojiler ve nükleer iş birliğinin karşılıklı olarak geliştirilmesi olduğu belirtildi.

Çin'in başkenti Pekin'deki G20 Enerji Bakanları Toplantısı için yerel saatle sabah bu ülkeye gelen Bakan Albayrak, toplantının açılış seremonisine katıldı. Aile fotoğrafı ve açılış oturumunun ardından Albayrak, bir dizi ikili görüşmeler yaptı.

CANETE SALDIRIYI KINADI

Albayrak ilk görüşmesini AB Komisyonu Enerji ve İklim Komiseri Miguel Aries Canete ile yapıtı. Canete, konuşmasının başında dün İstanbul'da gerçekleşen terör saldırısını lanetledi, yaşadığı derin üzüntüyü dile getirdi.

Görüşmede Türkiye ve AB arasındaki enerji iş birliği ve özellikle enerji faslı ele alındı. Albayrak, Canete'nin ardından sırasıyla Uluslararası Enerji Ajansı İcra direktörü Fatih Birol ve Japonya Devlet Bakanı Tasuga Takegi ile bir araya geldi. Takegi de Atatürk Havalimanı'ndaki saldırıyı lanetledi ve Albayrak nezdinde Türk halkına taziyelerini iletti.

Albayrak'ın son görüşmesi ise Çin Ulusal Enerji İdaresi Direktörü Nur Bekri ile oldu. İki bakan bu görüşmede önemli bir anlaşmaya imza attı. İki ülke arasında nükleer teknolojiler ve iş birliğinin karşılıklı geliştirilmesine dair mutabakatı imzaladılar. İki bakanın ayrıca, güçlü iş birliğinin enerjinin diğer alanlarına da yansıtılması konusunda ortak fikir benimsedikleri ifade edildi.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Albayrak, başta kömür ve yenilenebilir enerji olmak üzere, Türkiye'nin enerji alanındaki yatırım imkanlarını anlatırken, Çinli firmaları Türkiye'ye yatırıma davet etti. İlk gün görüşmeleri akşam yemeği ile tamamlanırken, Albayrak'ın, yarın "Uluslararası Enerji Gelişimi için Beklentiler, Fırsatlar ve Tehditler" başlıklı oturumun moderatörlüğünü yapması planlanıyor.

KAYNAK: AA