Astronotların yiyeceği Bilecik'te genişliyor

Bilecik'te üretimine geçen yıl başlanan kinoanın ekim alanı genişliyor.

Astronotların yiyeceği Bilecik'te genişliyor
Astronotların yiyeceği Bilecik'te genişliyor
GİRİŞ 17.06.2016 12:29 GÜNCELLEME 17.06.2016 12:30

Amerikan Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA) tarafından astronotların beslenmesinde kullanılan kinoanın Bilecik'teki ekim alanı genişliyor.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Hacı Dursun Yıldız, geçen yıl ilk kez deneme amacıyla ektikleri kinoanın taşlık ve verimsiz kırsal alanda üretildiğini söyledi.

KİLOSU NE KADAR?

Kinoanın protein değeri yüksek, aminoasitler bakımından zengin olduğunu ifade eden Yıldız, "Geçen yıl 4 çiftçimiz 30 dekarda ekim yaptı. Dekara ortalama 200 gram tohum ekiliyor ve 400 kilograma varan verim alınıyor. Şu anda yaklaşık 170 dekar bir ekim söz konusu. Çiftçilerimiz, kilogramı 11-12 liradan satılan kinoanın üretimini artırdı. Gelecek yıllarda ilimizde 'kinoa' bitkisini daha fazla görme imkanı yakalamış olacağız." diye konuştu.

Yıldız, kinoanın yapraklarının ıspanak, tohumunun da pirinç gibi pişirilip yemek olarak kullanıldığını anlattı.

ASTRONOTLAR NEDEN KİNOA YİYOR?

Kinoanın ABD'de astronotların beslemesinde kullanıldığı için "astronot besleyici bitki" olarak bilindiğini kaydeden Yıldız, şöyle konuştu:

"Yüksek miktarda protein ve temel aminoasitlerin tamamını içeren tek bitkisel gıda olmasından dolayı NASA tarafından astronotların beslenmesinde kullanıyor. Birçok hayvansal kaynaklı proteinleri içerebilen tek bitki. Yüzde 20'lere kadar varan protein değerinin olması, mineral maddelerden kalsiyum, magnezyum, potasyum, demir içermesi, bunu besleyicilik açısından önemli kılıyor. Bir de yapısında insanı tok tutan, tokluk hissi veren bir durum söz konusu. Onun için de astronotların beslenmesinde kullanılmış ve o sebeple bu ismi almış."

Yıldız, son zamanlarda kinoanın, kilo alma sıkıntısı olan kişilerce kullanılmaya başlandığını belirtti.