'Fındık üreticisi zor durumda'

Giresun Ziraat Odaları Koordinasyon Kurulu Başkanı Yaman, fındık üreticisinin zor durumda olduğunu belirterek, "Buna dur denilmeli" dedi.

'Fındık üreticisi zor durumda'
'Fındık üreticisi zor durumda'
GİRİŞ 14.04.2016 16:20 GÜNCELLEME 14.04.2016 16:20
Bu Habere 9 Yorum Yapılmış

Yaman, Giresun Ziraat Odası binasında düzenlediği basın toplantısında,  2015 Ağustos ayında sezona 12 liradan başlayan ve 15 liraya kadar yükselen fındık fiyatının, bugünlerde piyasada 8 liradan işlem gördüğünü söyledi.

Fındık fiyatında istikrarın kalmadığını öne süren Yaman, "Gelinen  noktada serbest piyasa koşulları fındık fiyatında tam anlamıyla kaosa dönüştü.  Fındık fiyatında istikrar kalmadı. Fiyat birkaç alıcının insafına bırakıldı.  Özellikle bu sezon, fındık fiyatları üzerinde oynanan Oyunayyuka çıkmış  durumdadır." ifadelerini kullandı.

Yaman, devletin bir an önce piyasaya girerek fındık alımı yapması  gerektiğini, bu yolla üreticinin mağduriyetinin önüne geçilebileceğini  belirterek, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bugün fiyatın yerlerde sürünmesinin sebebinin tekelleşmeden kaynaklı  olduğu ortadadır. Artık üreticinin sabrı kalmadı, bıçak kemiğe dayandı. Üretici  yeteri kadar mağdur edildi. Buna 'dur' denilmeli. Üretici kan ağlıyor. Daha ne  beklenmekte, devlet bir an önce piyasaya girmeli. TMOderhal devreye sokulmalı ve  taban fiyat uygulaması hayata geçirilmelidir. Üreticinin mağduriyeti derhal  giderilmelidir. Üreticimizin sesini ve mağduriyetini görün, gerekli müdahaleyi  yapın, bu oyuna son verin."

Ziraat odaları olarak fındık ve fındık üreticisinin hakları ile  menfaatlerini koruma adına mücadele etmeyi sürdüreceklerini dile getiren Yaman,  "Fındık sektörünün hızla tekelleşmeye gittiğini de belirtmek isteriz. Aslında  asıl sorun budur. Türk fındığı tekelleşmeye doğru gidiyor. Eğer bugün bu  tekelleşmeye 'dur' diyemezsek Türk fındığını büyük tehlike beklemektedir" diye  konuştu.

KAYNAK: AA
YORUMLAR 9
  • Vatandaş 8 yıl önce Şikayet Et
    Karadenizdeki klasik şikayet fındık ve çay. Arkadaşım karlı değilse yapma başka birşey yap. Kusura bakmasınlar kimse de alınmasın 5 sene yaşadım Karadenizde garip görmedim. Herkeste en iyi ev ve araba var. Ha bu krediyle olabilir bilemem ama geneli gayet iyi ama her sene ağlarlar o ayrı konu.
    Cevapla
  • pirana61 8 yıl önce Şikayet Et
    ülke denetimsiz ülke haline geldi kafasına göre herkes bir fiyat uygulanıyor halk mağdur ediliyor
    Cevapla
  • pirana61 8 yıl önce Şikayet Et
    çürüse dahi o fiyattan satmayacağızzzz maliyet 15 tl yi bulurken çürüsün atarız ama satmayızzzzzzzz
    Cevapla
  • fındık mı? 8 yıl önce Şikayet Et
    fındık elzem bir ihtiyaç değil. geçen sene fiyar uçunca almayı bıraktım. halbuki önceden hep alırdım. bu sene çok az aldım. burda kilosu 20tl (yarısı kabuk vs içfındık 40tlye geliyor). yemesemde olur. bu fiyata almam. tmo alsın, alsında kaçtan alsın ve aldığı fındığı ne yapsın? isteniyorki 15/20 tlden alsın ve bana ulaşana kadar 30/40 tl olsun (yarısı da kabuk vs olunca içfındık eder 60/80tl). hangi tüketici alır kabukluyu bu fiyata. böyle olunca tmo nun elinde satılmayan fındıklar depolarda beklesin dursun! bu mudur ticaret. birlik olun, birlikte hareket edin. biz tüketicilere "alınabilir fiyatlar"da ulaştırın fındığı. aksi halde fındık tüketicisi, fındığı terkeder
    Cevapla
  • Akçakocalı 8 yıl önce Şikayet Et
    sen gel akçakocada bir hahta fındık topla sonra o fındığın bu tüccarlar tarafından yurt dıışına kaç dolardan satıldığını iyice öğren ondan sonra yorum yap istersen fındık çikolatanın vazgeçilmezidir iyi günler
    Cevapla
  • ayhan 8 yıl önce Şikayet Et
    hiç bir piyasa bir kaç kişiye bir kaç zengine bir kaç menfaatci aç gözlü tüccarlara teslim edilemeyecek kadar kıymetli olmalı ve bir an önce el atılmalı kim tarafından nasıl olur bilmiyorum ama piyasalarda birileri kazanacaksa ki kazansın ama üreten emekci hepsinden fazla kazanmalı benim kanaatimce tepkiler haklı ve yerindedir
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle