Bakan sert çıktı: Seninle uğraşacağım

Süt piyasasında fiyat kıran, oyun bozan sanayiciler olduğunu belirten Bakan Çelik: “Benim seninle işim var arkadaş. Seninle uğraşacağım.

Bakan sert çıktı: Seninle uğraşacağım
Bakan sert çıktı: Seninle uğraşacağım
GİRİŞ 13.03.2016 11:39 GÜNCELLEME 13.03.2016 11:39
Bu Habere 9 Yorum Yapılmış

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, Konsey tarafından belirlenen 1.15 liralık fiyatın altında süt alımı yapan fabrikalara (sanayicilere) sert çıktı. Ulusal Süt Konseyi’nin üreticiden sütün litresinin 1.15 liraya alınması yönünde karar aldığını ancak 1 liranın çok daha altında alımların olduğunun bilgisin veren Çelik, fiyatı kırıp ucuz alım yaparak fabrikasında işleyenlere, “Benim seninle işim var arkadaş. Seninle uğraşacağım” dedi. Türkiye’de yılda 18.6 milyon ton süt üretimi gerçekleşiyor. Bu sütün 8 milyon tonu sanayiye aktarılıyor. 

İş büyüyor...

“Süt 85 kuruşa, 1 liraya alınıyor diye konuşuluyor. Oturdum sanayicilerle ‘ne yapalım’ dedim” ifadelerini kullanan Çelik, şöyle devam etti: “Sanayiciler geldi, ‘sütü, tozuna dönüştürürsek zaman kazanırız ve ihraç ederiz’ dediler. 4 bin lira süt tozu desteği istediler verdik. Dünya piyasalarında düşme olduğu için 4.500 lira olmasını istediler, yaptık. Zaten dondurma dönemi açılıyor ve orada fazla sıkıntı olmayacak. Ama tekrar sorunlar yaşanmaya başlandı. Sanayici arkadaşım, 4.500 lira destekle sen süt tozunu yap diye senin istediğin desteği verdik. Sen bunu yeterli görmeyip araya müteahhitleri koyuyorsan, uyanıklık yapıp 115 ton süt sözü verdiğinden, sen aradan çıkıp araya müteahhitleri gönderip ucuz sütü alıp kendi fabrikanda işliyorsan, benim seninle işim var arkadaş. Ben seninle uğraşacağım. Yalnız ben değil Bakanlar Kurulu seninle uğraşacak bunu bil. Böyle olmaz.”

‘Et ithalatına devam’
Ette yükselen fiyatların ardından ART arda getirilen yeni uygulamaların devam edeceğini belirten Bakan Çelik, et ithalatının devam edeceğini ve et fiyatlarını yarı yarıya düşürebilecek imkanlarının olduğunu anlattı. 

Peki sorun ne?

-  Süt üreticileri, süt sanayicisinin fiyat baskısından şikayetçi. 
-  Üreticiler referans litre fiyatı olan 1.15 liranın çok daha altında fiyatlarla sütün sanayici tarafından alındığını ifade ediyor. 
-  Bırakın litresi 1.15 lirayı, bunun çok daha altında kendilerinden süt alındığını öne süren üretici cephesi, buna karşılık marketteki süt fiyatlarının sürekli zamlı satıldığına dikkat çekiyor. 
-  Süt üreticisi bu durumdan tüketicinin de zarar gördüğünün altını çiziyor. 

YORUMLAR 9
  • serdar 8 yıl önce Şikayet Et
    ahmet bey yorumcusu. Mehdi ekeri değil derdim savunmak. ama tarımdan azıcık anlamak lazım. sen bir ziraat mühendisini savunma bakanı yada sağlık bakanı yaparmısın? Buda öyle bir şey. anlamadığı bakanlıkta ne işi var. ayrıca insan be kardeşim her gün çıkıyor ben onunla uğraşırım yok hesabını sorarım bize elle tutulur bir şey yapsın bir proje yapsın yeni bir şey getirsin. geçmişte yapılanlarla avunup duruyor! böyle sokak jargonuyla bakanlık yürütülmez efendim!!!!
    Cevapla
  • Pamir 8 yıl önce Şikayet Et
    Elinize sağlık çok güzel yazmışsınız.
    Cevapla
  • Lüzümsuzlar 8 yıl önce Şikayet Et
    Konuşmaktan başka bir alta yaramayanlar.
    Cevapla
  • ahmet 8 yıl önce Şikayet Et
    Hala yapacağım, edeceğim diyor. Et ithal ediyoruz diyor, geçen hafta Et ve Süt Kurumundan 30 liraya kıyma aldım.Süte karışınca, onu da batırır. Bu adamı hangi dengeyle bakan yaptılar, anlamak kabil değil.
    Cevapla
  • şeker sarıoglu 8 yıl önce Şikayet Et
    bakanım dikdurun miletsislerle
    Cevapla
  • Ahme37 8 yıl önce Şikayet Et
    Serdar yorumcusu 3 dönemdir Mehdi bey yönetti. Senin mantığınlà bakarsak neden başarısız olmuş. Laf- i guzaf senin bakışın. Geçin bunları artık. Dünyanın hiçbir yerinde ise bakılır okuluna değil. Kaldıki faruk bey en başarılı bakanlardan..
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle