Antalya'da milyarlarca doları kurtarma zirvesi!

Rusya’nın yaptırımlarından en çok etkilenen bölge Antalya oldu. 3.5 milyar $'lık bir kayıpla karşı karşıya olan turizmciler bugün toplanıyor

Antalya'da milyarlarca doları kurtarma zirvesi!
Antalya'da milyarlarca doları kurtarma zirvesi!
GİRİŞ 05.12.2015 06:43 GÜNCELLEME 05.12.2015 07:08
Bu Habere 12 Yorum Yapılmış

Rusya’nın yaptırımlarının yaratacağı tahribat henüz net değil, ancak Türkiye’de bu yaptırımlardan en çok etkilenen bölgenin Antalya olacağı oldukça net. Türkiye’ye 2014’te gelen 4 milyon 479 bin turistin 3 milyon 489 bini Antalya’yı tercih etti. Bu rakam 2015’in ilk 11 ayında ise 2.8 milyon kişide kaldı. Rusya’nın ekonomik krizi ile zaten sıkıntıda olan Antalya, kurtuluş yolu arıyor. Bugün Kültür ve Turizm Bakanı Mahir Ünal’ın ev sahipliğinde Antalya’da yapılacak zirvede herkes eteğindeki taşları dökecek.

Çünkü eğer yaptırımlar devam eder ve Ruslar tekrar Türkiye’ye tatil için gelmezse ortaya 3.5 milyar doları aşan bir maliyetin çıkma ihtimali var. Türkiye’ye gelen turistin ortalama 800-1000 dolar harcadığını söyleyen sektör oyuncuları, “Rusların harcama oranı bu rakamın biraz daha üzerine çıkabiliyor. Antalya’da sadece Rus turiste yönelik çalışan tesis sayısı çok fazla. Türkiye’ye gelen turistin yaklaşık yüzde 78’i Antalya’ya geliyor. Bu da Ruslara alternatif pazar bulunmasının kolay olmayacağını gösteriyor” diyor.

AVRUPA KURTARICI OLUR MU?

Bugün Akra Barut Otel’de sektör temsilcileri ile buluşacak olan Bakan Mahir Ünal’ın ‘destek listesinde’ Rusya başta olmak üzere bu bölgedeki 13 ülkeye yapılan uçak başına 6 bin dolarlık desteğin devam edeceği sözü var. Ünal, bu desteğin Batı ve Kuzey Avrupa ülkelerini de kapsayacağını söylemişti. Toplantı öncesinde konuştuğumuz Türkiye Otelciler Federasyonu (TÜROFED) Başkanı Osman Ayık, şu anda tansiyonun çok yüksek olduğunu işaret ederek, “Ancak sanki Rusya’dan hiç kimse gelmeyecek gibi tedbir alınması gerek. Bizim Avrupa gibi olgunlaşmış pazarlarımız var. Bunlara yönelik özel adımlar atılması gerek. İşin kötüsü dünya genelinde artan terör olayları herkesi evine kapatıyor. İnsanların yeniden bir motivasyona ihtiyaçları var” dedi.

"ZARAR EDEN TURİZMCİLERE DESTEĞİMİZ BAŞLAYACAK"

Azerbaycan ziyareti dönüşü uçakta gazetecilerin sorularını yanıtlayan Başbakan Ahmet Davutoğlu, “Rusya ile ticaret yapanlardan zarar edenler olursa yaş sebze, meyveciler ve turizmcilere desteğimiz başlayacak” diye konuştu. Davutoğlu, TANAP Boru Hattı’nın 2018’den önce faaliyete geçmesi konusu ile ilgili olarak da, “Türkiye öngörülen 6 milyar metreküpten daha fazla gaz alabilir, Azerbaycan’la bunu değerlendirdik” dedi.

TELAFİ İÇİN EMEKLİYE 60 TL'LİK KUPON TEKLİFİ

Rus turistlerin yaklaşık yüzde 50’sinin tercih ettiği Kemer Belediye Başkanı Mustafa Gül, “TÜROFED Başkanı Osman Ayık’a Sayın Bakan’a iletmesi için bir öneri sundum. Rus turistlerden dolayı oluşacak açığın bir bölümü emeklilere verilecek 60 TL tatil yardımı ile telafi edilebilir. Bu para vergi olarak yine devletin kasasına gidecek” dedi.

"ÖLECEK DEĞİLİZ YA ALTINDAN KALKACAĞIZ"

Türkiye Seyahat Acenteleri Birliği (TÜRSAB) Başkanı Başaran Ulusoy, turizmcilerinin Rusya konusundaki sıkıntıları bertaraf edebileceğini belirterek, “Ölecek değiliz ya, altından kalkmaya çalışacağız. Bu dönemde dünyanın her yerine açılacağız” dedi. Ulusoy, uçaklara uygulanacak yakıt desteğinin 8 bin dolara çıkarılmasını istedi.

SADECE 500 RUS KALDI!

Rusya Tur Operatörleri Birliği Başkan Yardımcısı Dmitri Gorin, son gelişmelerden dolayı Türkiye’de çok az turist kaldığını söyleyerek, “Bugün itibarıyla sadece 500 Rus turist var” dedi. Rus uçağının düştüğü 24 Kasım günü bu sayı 9 bin 664 idi.

"VİZE 60 EURO'DAN OZ OLMAYACAK"

Rusya Tur Operatörleri Birliği ATOR Başkan Yardımcısı Dmitri Gorin, turistik vize ücretinin ne kadar olabileceğine dair bir soruya, “Bizim fikrimizce bu rakam 60 Euro’dan az olmayacak” dedi. Rus yetkilinin tahminine göre, buna ayrıca 30-35 Euro da vize alımında aracı olan turistik şirketlerin payını da ekleyerek hesap çıkarmak gerekiyor.

KAYNAK: HABERTÜRK
YORUMLAR 12
  • Poyraz 8 yıl önce Şikayet Et
    Fiyatlar ucuzlasında bizde gidek datüle
    Cevapla
  • AK Partili 8 yıl önce Şikayet Et
    Batsınlar. küfür yuvaları otelleri işletiyorlar. Müslüman tatil yapmaz...
    Cevapla
  • çalek 8 yıl önce Şikayet Et
    80 milyon türk tatil yapamıyo uyguladığınız fiyatlar yüznden. sezonda bir oda 750 tl günlük az çalın
    Cevapla
  • elazığlı 8 yıl önce Şikayet Et
    biri su turizmcilere aralık ayında oldugumuzu söylesin
    Cevapla
  • Davut 8 yıl önce Şikayet Et
    Antalya Turizm bölgesinde Lahmacun Kaç Para?.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle