Altay Tankı’nda ilk adım 2016’da

Milli projelerden Altay Tankı için çalışmalarına 2016'da başlayacak olan Tümosan, ilk ürünlerini 2020’de vermeye hazırlanıyor.

Altay Tankı’nda ilk adım 2016’da
Altay Tankı’nda ilk adım 2016’da
GİRİŞ 23.10.2015 09:15 GÜNCELLEME 23.10.2015 09:15
Bu Habere 9 Yorum Yapılmış

Altay için Avusturyalı AVL şirketiyle beraber geliştirilecek motor, iş makineleri, askeri araçlar ve deniz araçlarında da kullanılabilecek.

Savunma sanayii alanındaki projesi "yerli tank güç grubu geliştirme" çalışmalarına 2016 yılında başlayacak olan Tümosan, ilk ürünleri 2020'de üretmeye hazırlanıyor. Milli Güç Grubu Geliştirme Projesi ile Türkiye'deki imalat sanayisine yüksek katma değerli parçalar üretebilme kabiliyeti kazandırmanın heyecanını yaşadıklarını belirten Tümosan Genel Müdürü Kurtuluş Öğün, proje temelinin motor ve transmisyon teknolojisinin komple bir güç grubu şeklinde Altay tankı için geliştirilmesine dayandığını belirtti.

190 milyon euro değerindeki tank güç grubu geliştirme projesinde Avusturyalı AVL şirketiyle teknik destek anlaşmasının imzalandığını vurgulayan Öğün, "(Sözleşme bedelinin) yüzde 25'inin 2016 başında serbest kalacağını düşünüyoruz. (Yansımasını) İlk çeyrek bilançosunda göreceksiniz" dedi. Söz konusu tutar 47.5 milyon avroya karşılık geliyor.

2020 YILINDA SERİ ÜRETİME GİRİYOR

Yurt dışından teknik destek alınacak firmanın Avusturyalı AVL firması ile yapılan anlaşma ile netleştiğini söyleyen Öğün, "Şu an için çalışmaların planlandığı şekilde devam etmesi halinde 2020 yılında Güç Grubu üretimi öngörüyoruz ancak seri üretim adetleri, geliştirme sürecinde seri üretim ihalesi son şeklini aldığında kesinleşecek" dedi. Söz konusu proje için Savunma Sanayi Müsteşearlığı (SSM) ile mart ayında sözleşme imzalayan Tümosan'da, 2016'da başlayacak geliştirme çalışmalarının 4.5 yıl sürmesi öngörülüyor. Tümosan, fikri mülkiyeti SSM'ye ait olacak motor ve aktarma organlarının sadece Altay tankında değil, iş makinaları, askeri araçlar ve deniz araçlarında da kullanılmasını hedefliyor.



Tümosan Genel Müdürü Kurtuluş Öğün

ÖĞÜN: YHT'YE DE TALİBİZ

Savunma sanayisi ve tarım makinaları alanı dışında raylı ulaşım pazarında da söz sahibi olmak isteyen Tümosan, bu amaçla İspanyol hızlı tren üreticisi Talgo ile Türkiye'deki Yüksek Hızlı Tren (YHT) projelerine katılmak için ocak 2015'te iyi niyet sözleşmesi imzalamıştı. Bu iş birliği sonrası Tümosan'ın YHT üretimine talip olduğunu açıklayan Kurtuluş Öğün, İspanyol hızlı tren firması ile geniş kapsamlı iş birliği için görüşmelerin devam ettiğini belirtti. Tümosan olarak planları ve yatırımlarını bu politikiya göre şekillendirdiklerini vurgulayan Öğün, “Yüksek Hızlı Tren üretimine de talibiz” dedi. Öğün ayrıca, pamuk toplama ve ilaçlama makinelerinin üretimine de 2016 sonuna kadar geçmeyi hedeflediklerini de kaydetti.

Artan kârını paydaşlarına dağıtacak

Tümosan, yıl sonu net kârının geçen yıla kıyasla yüzde 75'in üzerinde artışla 40 ila 50 milyon liraya yükselmesinin beklendiğini ve askıya alınan temettünün (kâr payı dağıtımı) tekrar dağıtılmasını planlandığını açıkladı. Tümosan'ın gerçekleşmeleri ve hedeflerinin paylaşıldığı toplantıda gazetecilerin sorularını yanıtlayan Kurtuluş Öğün, “Dağıtılabilir net kârın yüzde 80'ini temettü olarak dağıtmayı planlıyoruz” dedi. Geçen yılın tamamında 22.7 milyon lira net kâr eden şirket, bu yılın ilk altı ayında yüzde 31'lik artışla 19.1 milyon lira net kâr açıkladı. Öğün ayrıca, traktör, tarım makineleri üretimi, raylı sistemler ve savunma sanayi projeleri ile 2020 yılında net karı 100 milyon liranın üzerine çıkarmayı hedeflediklerini de kaydetti. Toplantıda ayrıca Tümosan'ın yoğunlaşılacağı ihracat pazarlarının Balkanlar, İrlanda ve Afrika olduğu da paylaşıldı.

Yeni pazarı yerli forklift

Milli iş makineleri geliştirmeyi hedeflediklerini belirten Tümosan Genel Müdürü Kurtuluş Öğün, bu bağlamda yerli forklift pazarına gireceklerini açıkladı. Öğün, motor aksamanı kendilerinden temin eden Adana'daki yerli bir forklift firmasının üretimini Tümosan markasıyla piyasa çıkarmak için çalıştıklarını kaydetti. % 25'lik pazar payı olan firma ile anlaşmaya yakın olduklarını aktaran Öğün, Tümosan markasını aldıktan sonra bu araçların kendi satış ağları üzerinden dağıtılacağını belirtti. Öğün, üretimde olan söz konusu forkliftlerin firmalarına ek maliyet getirmeyeceğine de dikkat çekti.

Elektrikli motor sırada

Hibrit elektrikli motor üretimine sıcak baktıklarını söyleyen Tümosan Genel Müdürü Öğün, bunun traktör pazarına girmesinin ise uzun vadade olacağını kaydetti. Elektrikli motor için çalışmalara erken başlamanın pazarda daha da güçlenme adına önemli bir adım olduğunu ifade eden Öğün, buna rağmen küresel traktör pazarında hibrit elektrikli motor kullanımının 2050 yılından önce yaygınlaşmasının mümkün olmadığını belirterek, “Bunun için, içten yanmalı dizel motorlarımızı öncelikle geliştirmeye odaklanıyoruz” ifadelerini kullandı.

KAYNAK: YENİ ŞAFAK
YORUMLAR 9
  • alp 8 yıl önce Şikayet Et
    Rabbim tamamına erdirsin amin
    Cevapla
  • adnan 8 yıl önce Şikayet Et
    muhalefetin sesini duyar gibiyim vatan satılıyor,paraları yandaşlar alacak bu kadar parayı bu projeye gerek yok biz vatanseverler,helal yiyenler olsaydık 1950 model tankları israilli dostlarımıza tamir ettirirdik daha iyi olurdu diyorlar! ne diyelimki bunlara beddua etmekten başka
    Cevapla
  • GÖNÜL DOSTU 8 yıl önce Şikayet Et
    TÜRK ve JAPON MÜHENDISLERI BERABER MOTOR ENTWICKELN TASARIMI (CAD) VS BASLADI 3 veya 4 sene sonrada kanimca seri üretime gecilecek motor yerine GAZ-TÜRBINI DAHA IYI revizyon bakimindan Paket Programlar + tecrübeli KAFALAR var. O vermez ise Sizde bir yerden baslamak zorundasiniz Mühendis kafasi ile dusunelim 4000 kmden SEVGI ve SELAMLARIm
    Cevapla
  • Bekiro 8 yıl önce Şikayet Et
    ALTAY tank seri uretimine Alman motoru ile 2016 da baslamasi planlaniyor...... Yerli motor ise 2020 de TUMOSAN uretecektir. ALTAY tankin %100 yerli olan kismi lisansidir. Bir urunu %100 TR de uretsen bile lisans senin degilse yerli sayilmaz. Onemli olan Lisanstir.
    Cevapla
  • vatandaşın biri 8 yıl önce Şikayet Et
    ülkemizde üretiliyor olaması bile büyük başarıdır. çünkü normal satın aldığımız araçların bir kriz anında bize verilmemesinden iyidir. en azından elimizde kaç parça vardır. onu bilir,ona göre davranırız.
    Cevapla
  • kerim 8 yıl önce Şikayet Et
    Bu motor konusunda bilinen Almanlardır inş ellerine yüzlerine bulaştırmazlar.Deneyimli bir firma olsa sanırım çok daha başarılı olunabilir
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle