Çeltikte dekar başı 900 kilo verim aldılar

Türkiye'nin pirinç ihtiyacının yaklaşık yüzde 10'unun karşılandığı Çankırı'da çiftçiler, verimli geçen hasadın ardından kurutmaya başladı.

GİRİŞ 13.10.2015 16:00 GÜNCELLEME 13.10.2015 16:35

Türkiye'nin pirinç ihtiyacının yaklaşık yüzde 10'unun karşılandığı Çankırı'da çiftçiler, verimli geçen hasadın ardından ürünlerini kurutma çalışmalarına başladı.

Kızılırmak ilçesinde güneşli havalarda çeltiği biçen üreticiler, kurutma makinesi pahalı olduğu için genellikle mahsulü örtülere sererek kurutmayı tercih ediyor. Yere serdikleri örtülerin üzerine çeltiği yayan üreticiler, sıcak havalardan yararlanarak ürünlerini kurutuyor.

Çankırı Ziraat Odası Başkanı Nejat Gamzeli, bu yıl çeltik veriminin iyi olduğunu söyledi.

Bölgede yaklaşık 20 bin dekar arazide çeltik ekimi yapıldığını anlatan Gamzeli, "Bu yıl havaların da iyi gitmesine bağlı olarak çeltik verimi oldukça güzel gerçekleşti. Üreticimiz verimden memnun. Çeltikteki randıman da oldukça iyi" dedi.

Karamürsel köyü muhtarı Ufuk Alabay da bölgede hasadın tamamlandığını kaydetti.

Çeltikte kurutma çalışması yapıldığını belirten Alabay, "Çiftçilerimiz eşleriyle çocuklarıyla çeltiğini harmana getiriyor. Burada naylonların üzerine ince bir şekilde yayıyor. Her yarım saatte bir çeltiğini karıştırarak kurumasına yardımcı oluyor" diye konuştu.

Bu yıl verimden memnun olduklarını dile getiren Alabay, "Toplulaştırma dolayısıyla 5 senedir köyümüzde çeltik ekemiyorduk. Bu yıl arazinin bir bölümünde ekildi. Dekar başına ortalama 900 kilogram verim aldık. Ürünün randımanı 62-63 civarında. Bu da çok iyi. Bu yıl çeltiğin verimi de randımanı da oldukça iyi" şeklinde konuştu.

Alabay, çeltiğe müşteri bulmakta zorlandıklarını ifade ederek, bu nedenle Toprak Mahsulleri Ofisinin çeltik alımına başlamasını istedi. 

Aşağıalagöz köyünde çeltik üretimi yapan 78 yaşındaki Veli Karaman da 1960 yılından beri çiftçilik yaptığını söyledi.

Çeltik üretiminin meşakkatli bir iş olduğunu vurgulayan Karaman, "Bu sene verimimiz çok güzel. Çeltiğimiz çok güzel verim verdi. Geçen yılları düşündüğümüzde oldukça iyi" ifadelerini kullandı.

KAYNAK: AA