Çorak topraklara susam formülü

Çukurova yöresinde, makineli tarımın zor yapıldığı ya da yapılamadığı engebeli ve kıraç araziler, ikinci ürünle değerleniyor

GİRİŞ 13.10.2015 15:37 GÜNCELLEME 13.10.2015 16:38

Çukurova yöresinde, makineli tarımın zor yapıldığı ya da yapılamadığı engebeli ve kıraç araziler, buğday hasadının ardından ikinci ürün olarak ekilen susam ile değerlendiriliyor.

Kadirli İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Fatin Rüştü Özeser,  yaygın olarak tahin, simit ve pastalarda kullanılan susamın maliyeti düşük olduğu için son yıllarda kıraç ve engebeli arazilere ekildiğini söyledi.

Sıcak iklimi sevmeyen susamın uygun yerde ekilmesi durumunda veriminin arttığına dikkati çeken Özeser, "Susam, masrafının azlığı, çorak ve küçük arazilerde rahatlıkla yetişmesi nedeniyle çorak ve küçük araziye sahip çiftçiler için gelir kaynağı oluşturuyor" dedi.

Özeser, Çukurova'da susamın daha önce hem birinci hem de ikinci ürün olarak ekildiğini bildirerek, şunları kaydetti:

"Son yıllarda daha çok kıraç ve engebeli arazilerde ekimi artan susam, Kadirli'de bu yıl 5 bin dekarlık alana ekildi. Makineyle hasat edilemiyor. Dökülmemesi için hasadı elle yapıldığından yoğun emek istiyor.

Kilogramı 5 ile 10 lira arasında satılıyor. Devlet, dekar başına 8 lira mazot ve 12 lira gübre desteği veriyor. Bu gibi nedenlerle susam son yıllarda yörede üreticinin gözde ürünü haline geldi. Ekim alanlarının önümüzdeki yıllarda genişleyeceğini öngörüyoruz."

Bekereci köyünde 45 yıldır çiftçilik yapan Mehmet Karaüce de üreticinin teşvik edilmesi ve desteklenmesi halinde ihtiyaç duyulan susam üretiminin yaygınlaşacağını belirtti.

Maliyeti düşük, kıraç ve engebeli topraklarda insan gücüyle hasadını yaptıkları susamdan dekara 40 ile 60 kilogram verim aldıklarını anlatan Karaüce, söyle konuştu:

"Çukurova'da haziran ayında buğday hasadının ardından ektiğimiz susam, tarlalarda 3 ayda olgunlaştıktan sonra elle toplanıp kümeler halinde kurutulmaya bırakılıyor.

Yaklaşık 3 hafta güneşte bekletip, sopalarla vurarak bitkisinden ayırdığımız susam, el emeği sayesinde zahmetli yolculuğun ardından tüketime hazır hale geliyor. Her yıl ikinci ürün olarak ekimi yaptığımız susama verilecek destekle ekim alanının artacağına inanıyoruz."

KAYNAK: AA