Yumurta üreticileri 250 için seferber oluyor

Yumurta Üreticileri Merkez Birliğince yapılan kampanyalarla kişi başına yumurta tüketiminin yıllık 194'ten 250'ye çıkması hedefleniyor.

Yumurta üreticileri 250 için seferber oluyor
Yumurta üreticileri 250 için seferber oluyor
GİRİŞ 08.10.2015 13:10 GÜNCELLEME 08.10.2015 13:10
Bu Habere 3 Yorum Yapılmış

YUM-BİR Başkanı Hasan Konya, yaptığı açıklamada, yumurtanın besleyici değerine dikkati çekmeyi ve tüketimi yeterli seviyeye getirmeyi amaçlayan Dünya Yumurta Günü'nün, ekim ayının ikinci cuma günü 70'in üzerinde ülkede, Türkiye'de ise 2008'den bu yana YUM-BİR öncülüğünde kutlandığını belirtti.

Dünya Yumurta Günü'nün bu yıl 9 Ekim'e denk geldiğini belirten Konya, bu tür etkinlik ve çalışmalarla anne sütünden sonra en besleyici gıda olan yumurtanın besleyici değerini toplumun tüm kesimlerine anlatmanın ve sevilerek tüketilmesini sağlamanın amaçlandığına işaret etti.

Konya, uzmanların, "dengeli beslenme için protein ihtiyacının yetişkinlerde en az yüzde 25'i, gençlerde ise yüzde 50'sinin hayvansal gıdalardan karşılanması gerektiğini" ifade ettiklerini vurguladı.

Türkiye'de kişi başına hayvansal protein ve yumurta tüketiminin, gelişmiş ülkelerin çok altında olduğuna dikkati çeken Konya, "Ancak son yıllarda gerek YUM-BİR tarafından yürütülen yumurta tanıtım kampanyaları gerekse yapılan yeni araştırmalar ışığında, bilim insanlarının yumurtayı aklaması sonrasında ülkemiz tüketiminde artış eğilimine girildi ve kişi başına tüketim yükselmeye başladı. Doğal ambalajıyla hiçbir hilesi olmayan yumurta, beyinsel fonksiyonları etkileyen kolinin en yoğun bulunduğu besin olmasının yanı sıra yüksek miktarda vitamin, mineral ve antioksidanlar içeriyor" diye konuştu.

Konya, Türkiye'de kişi başına yumurta tüketiminin 194 adet olduğunu ifade ederek, "Bunu 250'ye çıkarmayı hedefliyoruz. Yumurta sevenlerin sayısını artırıp, Türkiye'yi en çok yumurta tüketen 10 ülke arasına sokacağız" dedi.

İhracatta üçüncüyüz

Hasan Konya, Türkiye'nin 18 milyar adedi aşan üretimiyle dünya yumurta üretiminde onuncu, ihracatta ise üçüncü sırada yer aldığına dikkati çekerek, "Dünyada yaklaşık 4 milyar dolarlık yumurta ihracatı gerçekleşiyor. En çok ihracat yapan ülke, 915 milyon dolar ile Hollanda. İkinci sırada 473 milyon dolar ile ABD, üçüncü sırada ise 407 milyon dolar ile Türkiye bulunuyor" ifadelerini kullandı.

Bu yıl kutlanacak Dünya Yumurta Günü etkinlikleri hakkında da bilgi veren Konya, bu kapsamda 5-8 Kasım'da Antalya'da 2. Yumurta Zirvesi'nin toplanacağını bildirdi.

Teması, 'Birlikte düşünmek, birlikte hareket etmek" olarak belirlenen zirvede, yumurta sektörünün geleceğinin, yerli ve yabancı paydaşlarla tasarlanacağı, sektörde yeni gelişmelerin paylaşılarak görüş alışverişi sağlanacağını anlatan Konya, şunları kaydetti:

"Kanatlı sağlığından biyogüvenliğe, doğru antibiyotik kullanımından kanatlı beslemedeki yenilikçi yaklaşımlara kadar çok değişik konularda özgün tebliğler dinlenecek. Küresel tehdide dönüşme potansiyeli bulunan kuş gribi, uluslararası kuruluşların temsilcileriyle tartışılacak. Tavuk dışkısını nasıl atık olmaktan çıkarırız, yumurta kabuğundan nasıl katma değer yaratabiliriz, yumurta nasıl marka yapılır sorularına özgün cevaplar aranacak."

Ülkelere göre yıllık kişi başına yumurta tüketimi şöyle:

Ülke Adet   Ülke Adet
Meksika 352   Kolombiya 242
Malezya 343   Avusturya 235
Japonya 329   Almanya 231
Rusya 285   Kanada 225
Avustralya 256   İtalya 218
Arjantin 256   Fransa 216
Çin 254   Macaristan 214
Danimarka 245   Türkiye 194
 
KAYNAK: AA
YORUMLAR 3
  • once fiyat 8 yıl önce Şikayet Et
    yumurta ureticileri disari urun satacaklarina ic piyasaya satsinlar yumurtanin kolisi 14 lira olmus millet 14 liraya yumurtayi fazla fazla alip nasil yesin biraz insafli olsalar 250 degil 300 bile olur tuketim
    Cevapla
  • HAKLISIN ARKADAŞ 8 yıl önce Şikayet Et
    Yumurtanın en çok yendiği döneme bakın fiyatı düştüğü zamandır. bizde fiyat düşerse 2 koli yiyeceğimize 1 koli artarsa 4 koli yenir. bu bi gerçek
    Cevapla
  • once fiyat 8 yıl önce Şikayet Et
    yumurta ureticileri disari urun satacaklarina ic piyasaya satsinlar yumurtanin kolisi 14 lira olmus millet 14 liraya yumurtayi fazla fazla alip nasil yesin biraz insafli olsalar 250 degil 300 bile olur tuketim
    Cevapla