İlaç sektörü 2015'i ıskalayacak

Döviz kurlarındaki hareketlilik, hammadde ve ambalaj malzemelerinden gelen direkt maliyet artışları ilaç sektörünü vurdu 2015'i ıskalayacak.

İlaç sektörü 2015'i ıskalayacak
İlaç sektörü 2015'i ıskalayacak
GİRİŞ 06.10.2015 14:40 GÜNCELLEME 06.10.2015 14:40
Bu Habere 1 Yorum Yapılmış

"İlaç sektörü 2015 hedeflerine ulaşmakta zorlanacak"

İstanbul Kimyevi Maddeler ve Mamülleri İhracatçıları Birliği (İKMİB), döviz kurlarındaki hareketlilik, hammadde ve ambalaj malzemelerinden gelen direkt maliyet artışlarının, ilaç sektörünün 2015 hedeflerine ulaşmakta zorlanacağını gösterdiğini bildirdi.

İKMİB'den yapılan açıklamaya göre, kimya sektöründen yüzde 10'un üzerinde pay alan Türk ilaç sektörü, dünyanın en büyük 20 ilaç pazarı içinde yer alıyor.

Kalite standartlarını başarıyla uygulayan ve 2014 yılında 170 ülkeye 856 milyon dolarlık ihracat yapan sektör, yüksek kapasiteli tesisleriyle de ihracat potansiyelini artırdı. Sektör, iç pazardaki düşük fiyat politikasından yakınıyor. İhracat yapılacak ülkelerden gelen denetim talebi de ihracatı olumsuz etkiliyor.

Sektörde yıllık ilaç tüketimi iki milyar kutuya yaklaştı. Pazar büyüklüğü ise geçen yıl 14,6 milyar liraya ulaştı. Türkiye'de 3 binden fazla çeşit ilaç üretiliyor ve son ürün sayısıyla bu rakam 8 bine kadar çıktı.

Geçen yılın verilerine göre, Türkiye'de satışı yapılan ilaçların yüzde 73'ü Türkiye'de üretildi, yüzde 27'si ithal edildi. Bu yıl da tüketimin yüzde 75'inin yerli üretim, geri kalan kısmının ise ithalat yoluyla karşılanacağı tahmin ediliyor.

Döviz kurlarındaki hareketlilik, hammadde ve ambalaj malzemelerinden gelen direkt maliyet artışları, sektörün 2015 yılı hedeflerine ulaşmakta zorlanacağını gösteriyor.

Açıklamada görüşlerine yer verilen İKMİB Yönetim Kurulu Başkanı Murat Akyüz, katma değeri oldukça yüksek ilaç sektörünün sahip olduğu ihracat potansiyelini yeterince kullanamadığına dikkati çekti.

Türkiye'deki ilaç tesisleri ve üretimi yapılan ilaçların kalitesinin ABD ve AB ülkelerinin üzerinde olduğunu vurgulayan Akyüz, yurt dışına düzenledikleri gezilerde kaliteli imajlarıyla ilgili ifadeler duymanın kendilerini memnun ettiğini dile getirdi.

Akyüz, ilaç sektörünün halihazırda 170 ülkeye ihracat gerçekleştirdiğini ancak iç pazardaki mevcut fiyat politikasının, sürdürülebilir ihracatın önündeki engellerden biri olduğunu savundu.

Sektör firmalarının bu nedenle hedeflediği fiyatlara ulaşmakta zorlandığına işaret eden Akyüz, şunları da kaydetti:

"Diğer yandan ülkemizde verilen 'GMP' yani İyi Üretim Uygulamaları belgelerinin yurt dışında pek çok ülke tarafından tanınmaması dolayısıyla ihracat yapılacak ülkelerin denetim talebindeki süreyi çok uzatıyor.

Tüm bunlara karşılık son yıllarda ilacın stratejik sektörler arasında kabul edilmesi ve yüksek teknolojiye yatırım yapılmasının teşvik edilmesi, gelecek açısından ümit verici. İKMİB olarak ilaç ihracatını artırmak için İlaç Sektörü Kurulu oluşturduk.

Son iki yıl içinde Nijerya, Gana, Şili, Kolombiya, Etiyopya, Tanzanya, Tayland ve Vietnam'a sektörel ticaret heyetleri düzenledik ve çok olumlu geri dönüşler aldık. Bu faaliyetler önümüzdeki yıllarda da devam edecek."

KAYNAK: AA
YORUMLAR 1
  • ilker 8 yıl önce Şikayet Et
    ham madde dışarıdan kutu yap sat. bu mu %73 Türkiye'de üretilen kısım
    Cevapla