Kuru incir Çin'e tattırdı ihracatı 10'a katladı

Kuru incir talebini her yıl katlayarak arttıran Çin, Türkiye'nin en büyük 4'üncü pazarı haline geldi.

Kuru incir Çin'e tattırdı ihracatı 10'a katladı
Kuru incir Çin'e tattırdı ihracatı 10'a katladı
GİRİŞ 25.09.2015 12:02 GÜNCELLEME 25.09.2015 12:21

Ege Kuru Meyve İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Üyesi Menaşe Gabay yaptığı açıklamada, Türkiye'nin üretim ve ihracatında dünya lideri olduğu kuru incirde geleneksel pazarlar olan Fransa, İngiltere ve Almanya'ya yapılan satışların yatay bir seyir izlediğini, son dönemde Çin ve Hindistan gibi alternatif pazarlarda ise önemli artışların gözlendiğini belirtti. 

Çin'de özellikle televizyon kanalları üzerinden satış yapan şirketlerin kuru inciri ve kullanım alanlarını tanıtan filmleri yayınlamasıyla bu ürüne talebin hızla arttığını, ihracatçıların da tanıtım faaliyetlerini artırarak pazarı büyütmeye çalıştığını dile getirdi.

Gabay, Çin'e kuru incir ihracatının her yıl ortalama yüzde 20 artış gösterdiğini, yeni sezonda rakamın daha da artmasını beklediklerini dile getirerek, şunları kaydetti: 

"Çin pazarı bizim için gerçekten çok önemli. Ege İhracatçı Birlikleri de Çin'i hedef ülke olarak seçti. Bu pazarda fuar katılımları ve tanıtım filmleri hazırlıyoruz. Yapılan reklamların karşılığını alıyoruz.

Kuru incir pazarı olarak önemli atılım gerçekleştiren Çin'e 7 yıl önce 300 ton olan ihracat rakamı yaklaşık 10 katına çıkarak 3 bin-3 bin 500 tonu buldu. Yeni sezonda bu rakamın 4-5 bin tona ulaşmasını bekliyoruz."

Türkiye için önemli bir pazar

Çinlilerin, inciri kuru meyve olarak tüketmenin yanında tatlı bir aroma vermesi nedeniyle yemeklerde de kullandığına dikkat çeken Gabay, ayrıca kuru incirin sıcak suyun içinde bekletilip çay halinde tüketiminin de yaygın olduğuna işaret etti.

Gabay, Çin pazarı sayesinde son yıllarda kuru incir ihracat sezonlarının stoksuz ilerlediğini, bunun fiyatlara katkısının olduğunu da sözlerine ekledi.

Süpermarketlerde tanıtım başladı

Öte yandan Kuru Meyve Tanıtım Grubu da Çin'de tanıtım kampanyası başlattı. Çin'de özellikle sosyal medyada popüler olan kişiler ve beslenme uzmanlarının katılımıyla başlatılan kampanya kapsamında Pekin, Şanghay ve Guangzhou şehirlerindeki büyük süpermarketlerde tadım etkinlikleri düzenlenecek.

Ekim ayı başında Çin'in tanınmış besin uzmanları ve sosyal medyada tanınan kişilerinden oluşan grup, Türkiye'de gelerek kuru meyve fabrikaları, meyve bahçeleri ve turistik bölgelerde ağırlanacak.

KAYNAK: AA