Tehdit ettiler: Zam yapın yoksa keseriz

Litresi 1.15 lira olan süt üreticileri yem fiyatlarını karşılamadığını söyleyip tehdit etti: Zam yapın yoksa keseriz

Tehdit ettiler: Zam yapın yoksa keseriz
Tehdit ettiler: Zam yapın yoksa keseriz
GİRİŞ 24.09.2015 10:36 GÜNCELLEME 24.09.2015 10:36
Bu Habere 2 Yorum Yapılmış

Litresi 1.15 lira olan süt üreticileri isyan etti. Bunun yem fiyatlarını karşılamadığını anlatan üreticiler, "Fiyatlar artmazsa damızlıkları kesime göndermek zorunda kalacağız" diyor.

Ocak ayından beri litresi 1.15 lira olan süt fiyatları üreticiyi isyan ettirdi. Özellikle yem fiyatlarının artmasıyla birlikte yem almakta bile zorlanan üreticiler, ekim ayında süte zam yapılmazsa damızlık inekleri kesime göndermek zorunda kalacaklarını belirtiyor. 

YEM FİYATI YÜKSEK 

Tekirdağ Süt Üreticileri Birliği Başkanı İmdat Saygı, "Bütün girdi maliyetleri yükseldi ama süt fiyatlarında değişiklik yok. Sabah'ın haberine göre üretici bu nedenle ineği kesime yolluyor. Bir hayvanın günde 10-15 kilo yem yemesi gerekiyor.

Bu fiyatlarla üretici yem alamıyor. Dolayısıyla da damızlık hayvanını mecburen kesime gönderiyor" dedi. Bu durum nedeniyle ithalatın kaçınılmaz olduğunu dile getiren Saygı, "Şu an 1.15 lira olan sütün en az 1.5 lira olması lazım. Ama fiyatı belirleyen sanayici olduğu için aralarında anlaşıyorlar. Bizim de alternatifimiz olmadığı için belirlenen fiyata vermeye mecbur kalıyoruz.

Sağılan sütün 2 saat içinde işlemeye girmesi gerekiyor. Sırf bu sıkıntılardan dolayı süt üreticisi kalmadı. Üretim 42 tondan 22 tonlara kadar düştü. Bu fiyatlarla yem alamayan üretici zora düşüyor" diye anlatıyor. Adapazarı Süt Üreticileri Birliği Başkanı Mahit Tınmaz ise, "1 kilo sütle 1.100 gram yem alabiliyoruz.

Fiyatların en azından 1 litre ile 1.5 kilo yem alabileceğimiz duruma gelmesi lazım. Et fiyatlarının yüksek olmasından dolayı damızlıklar kesime gidiyor. Bu sefer de ülke et ithalatına mecbur kalıyor. Süt ve yemdeki yüzde 8'lik vergi 1'e inerse nefes alırız" diye konuştu.

Ekim ayında en fazla 10 kuruşluk zam olabileceğini dile getiren Tınmaz, "10 kuruşluk zam yapılsa bile sanayici bu defa de yeme zam yapar. Böylece aldığımız 10 kuruşluk zammın bir anlamı kalmaz. Fiyatlar düzenlenirse ülkede ne et, ne de süt açığı olur" diye konuştu. 

FİYAT PARİTESİ ÜRETİCİNİN LEHİNE

Sanayiciyi temsil eden SETBİR'in Başkanı Zeki Ilgaz ise son 5 yılda süt üretiminde yüzde 45'lik büyüme yaşandığını ancak ihracat rakamlarında aynı büyümenin gerçekleşemediğini anlattı.

Süt arzının arttığı nisan ve mayıs aylarında sanayicinin stok sorunuyla başbaşa kaldığını söyleyen Ilgaz, şöyle devam etti: "1 Ocak 2015'ten itibaren sütün litresi 1.15 TL. Aynı dönemler için Türkiye Yem Sanayicileri Birliği'nden alınan satış fiyatları 2015 yılı için ton başına ocakta 760, şubat, mart ve nisanda 780, mayıs ve haziranda 800, temmuzda 780 TL oldu.

Bu veriler sonucunda 2015 yılı için çiğ süt/süt yemi fiyat paritesi hızla 1.474 değerine kadar yükseldi. Ocak 2013/Temmuz 2015 döneminde parite bir önceki döneme göre süt üreticimizin lehine gelişmiş." 

ZAM TALEBİNE RET

Türkiye Ziraat Odaları Birliği Başkanı Şemsi Bayraktar, sanayicinin stok sorunu ile ilgili, "Süt tozu desteğiyle stok sorunu ortadan kalktı" dedi. Çiğ süt fiyatlarının 14 aydır değişmediğini belirten Bayraktar, "Damızlıkların kasaba, üretimi artırmak için verilen desteklerin boşa gitmemesi, et krizinin tekrar yaşanmaması için çiğ süt fiyatları acilen artırılmalı" dedi. 

ÜRETİM 15.5 MİLYON TON 

1 ton yem 780 lira  
1 ton süt 1.150 lira  
2014'te üretilen süt miktarı 15.5 milyon ton  Süt üreten işletme sayısı
1 milyon 250 bin

YORUMLAR 2
  • H.B.V 8 yıl önce Şikayet Et
    ...Zam yapılsın bizde almayız!
    Cevapla
  • Davut 8 yıl önce Şikayet Et
    O Kadar.
    Cevapla