Sarımsak bizde ucuz ama Çin'den vazgeçemedik

Yerli sarımsağın uygun fiyatına rağmen hala 4 bin tona yakın ithalat yapılması üretici ve ziraat odalarını rahatsız ediyor.

Sarımsak bizde ucuz ama Çin'den vazgeçemedik
Sarımsak bizde ucuz ama Çin'den vazgeçemedik
GİRİŞ 21.09.2015 15:09 GÜNCELLEME 21.09.2015 15:10
Bu Habere 4 Yorum Yapılmış

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, yerli sarımsağın uygun fiyatına rağmen hala 4 bin tona yakın ithalat yapılmasını doğru bulmadıklarını belirtti.

Bayraktar, yaptığı yazılı açıklamada, dünyada 2013'te üretilen 24,3 milyon ton sarımsağın beşte dördünün Çin tarafından üretildiğini bildirerek, "Çin, Hindistan, Güney Kore'nin ardından sarımsak üretiminde Rusya, Bangladeş, Myanmar ve Özbekistan geliyor. Ülkemiz, dünya üretiminde yüzde 0,4 ile 17'nci sırada. 2007-2012 döneminde yıllık ortalama 80 bin ton olan sarımsak üretimimiz 2013'de 87 bin tona, 2014'te 91 bin tona çıktı. Bu yıl üretimin 95-96 bin tonu bulacağı tahmin ediliyor. İller arasında yüzde 21,8 ile Kastamonu ilk sırada yer alıyor" ifadelerini kullandı.

Yapılan ithalat rakamlarına da değinen Bayraktar, geçen yıl itibarıyla taze, kuru ve işlenmiş 3 bin 896 ton sarımsak ithalatı için 10 milyon 940 bin 432 dolar döviz ödendiğini, yerli sarımsağın uygun fiyatına rağmen hala 4 bin tona yakın ithalat yapılmasını doğru bulmadıklarını kaydetti.

Bayraktar, üreticilerin kilosu 5-6 liraya sattığı Taşköprü sarımsağı dururken, Çin'den kilosu 9 lira 70 kuruşa, 4 tona yakın sarımsak ithalatı yapılmasını doğru bulmadıklarının altını çizerek, "Sarımsak ithalatının kontrol altına alınması amacıyla 2014 yılında taze ve kuru sarımsaklar için ithalattaki gözetim uygulamasındaki değer 3 bin dolar, işlenmiş olan sarımsak için 4 bin dolardır.

Sarımsağın ithal fiyatı 2014 yılında ortalama 2,45 dolar, 2015 yılı 7 aylık verilere göre de 3,23 dolardır. İthalatın cazip halden çıkarılması ve yerli üreticinin korunması bakımından ithalattaki gözetim uygulaması değeri daha da artırılarak devam edilmelidir" değerlendirmesinde bulundu.

Girdiler üzerindeki vergi yükü hafifletildiği ve üretici yeterince desteklendiği takdirde üretimde artış olacağın dikkati çeken Bayraktar, ülkenin ihtiyacı olan sarımsağı ithalata gerek kalmaksızın karşılayacak kapasitenin olduğunu belirtti.

KAYNAK: AA
YORUMLAR 4
  • cari 8 yıl önce Şikayet Et
    sonra cari açık düşmüyor diye maliye bakanı konuşuyor yahu hadi teknolojik zımbırtıları üretemiyoruz bari sarımsak ithal edilmesin nasıl bir zihniyet bu sarımsak yetişmeyen ilimiz yok
    Cevapla
  • Ahmet Salih 8 yıl önce Şikayet Et
    Türkiye de türk çinliler olduğu müddetçe bundan kurtulamayız. Her şeye yasak kolaycılıktır. İthalat yapan karakteri bozuk olan bu kişiler maalesef sadece kendi ceplerini düşünüyorlar. Bir de tersini düşünüp Çin e ne satabiliriz diye düşünseler çok şey değişecek.
    Cevapla
  • milli nerde 8 yıl önce Şikayet Et
    hani ahkam kesiyorduk. herşeyimiz milli olacaktı. milli uçak, milli uydu, milli irade.... bırakın bu boş lafları..
    Cevapla
  • aha 8 yıl önce Şikayet Et
    çin malı yemek istemiyoruz. nasıl anlayacağız çinden geldiğini. hayret bişey ya. bu ne ya.çin malı sarımsak yemek istemiyoruz. devlet niye bunlara izin veriyor. yerlisi varken niye ithal ettiriyorsunuz kardeşim. telefon bilgisayar ithalatına da sınırlama getirin. yerli malı alıyorum diğerleri de alsın.
    Cevapla