Bir ilk! Dünya Çay Şampiyonası yapılacak

Çaykur’un ana sponsorluğunda dünyada ilk kez ''Dünya çay şampiyonası'' yapılacak. Şampiyonaya katılan uzmanlar en iyi çayı belirleyecek.

Bir ilk! Dünya Çay Şampiyonası yapılacak
Bir ilk! Dünya Çay Şampiyonası yapılacak
GİRİŞ 02.09.2015 11:21 GÜNCELLEME 02.09.2015 11:21
Bu Habere 2 Yorum Yapılmış

Çaykur’un ana sponsorluğunda dünyada ilk kez yapılacak “Uluslararası Çay Uzmanları Şampiyonası”  3-5 Eylül 2015 tarihinde İstanbul CNR Fuar merkezi 5 Nolu Hall de World Food Istanbul da yapılacak.

 Beyaz Rusya, Çin, Hong Kong, Gürcistan, İtalya, Kore, Letonya, Rusya, Sri Lanka, Türkiye, Ukrayna, Vietnam gibi ülkelerden gelen çay uzmanları   İstanbul' CNR da çay demleme ve sunum kültürünü yansıtacaklar..

Türkiye dünyanın üçüncü en büyük çay pazarı ve kişi başı yıllık 3.5 kg tüketimi ile dünya lideri.  Buma rağmen Türk çay sektörü dünyada çok fazla bilinen bir ülke değil. Bu organizasyon ile  hem Türkiye nin çay kültürünü, hem de dünyada çayın farklı sunumlarını öğrenme ve dış pazarda yer alması için fırsat olacaktır.

 Ayrıca Çay Uzmanları Şampiyonasına katılacak uzmanlar Türk Çayının Başkenti Rize’yi ziyaret ederek üretim alanlarını,   mikro klima özelliği nedeniyle üzerine kar yağan dünyanın en doğal çayını, çay tarlalarını görme şansı bulacaklar.

 Çay Uzmanları Şampiyonasına katılan uzmanlar 3 gün boyunca çay ile ilgili demleme, sunum ve tadım konusunda becerilerini sergileyerek diğer çay uzmanları ile bilgi birikimlerini paylaşacaklar.

Yarışmanın ilk ayağında yüksek kaliteli çaylardan demleme ve o çayla ilgili bilgilendirme içerecek.

  • Demlemenin diğer kategorisinde çay uzmanı kendi çayını istediği kriter ve karışım ile demleyecek ve jüriye bu çayı nasıl demlediği, çaya neler kattığını anlatacak
  • Sunum kategorisinde ise çay ile ikram edilecek hafif yiyecekler, atıştırmalık konusundaki becerilerini gösterecekler.
  • Tadım da ise Jürinin hazırlayacağı çayları tadarak, tüketici tercihleri ve harman yetilerini sergileyecekler.

Bu yarışmalar uluslar arası bir hakem topluluğu tarafından değerlendirilip, puanlanacak ve her kategorinin uzmanı dünya şampiyonu unvanı verilecek.

- Sayın Mustafa Akbulut, Doçent, Dekan, Tarım ve Doğa Bilimleri Bölümü Başkanı (Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi, Türkiye)

- Sayın Bryan Baptist, Profesyonel Çay Tadımcısı, Çay Uzmanı (Sri Lanka-)

- Sayın David Chanturiya, Çay Okulu Müdürü,   Uluslararası “Coffee & Tea” dergisi yazarı (Gürcistan)

- Bayan Gabriella Lombardi, Cha Tea Atelier butik sahibi,   yazarı (İtalya)

- Bayan Hong Anh Nguyen,   Vietnam Çay Birliği Yöneticisi (Vietnam)

- Sayın Denis Shumakov,   Şampiyona Baş Hakemi (TMC),   Turkuaz Çay  Müdürü (Rusya)  

- Sayın Alexander Wagner, Çay Kültürü Kulübü Başkanı "Cha-I" Başkanı (Rusya)

- Bay William Lee, Güney Kore Çay Kurulu İcra Direktörü, Shinda Wooloo Group CEO'su (Güney Kore)

 Tea Masters Cup International (Hong Kong) ve Rize Ticaret Borsası tarafından organize edilen şampiyona da Türk çayı sektörünün lideri  ve dünyanın en büyük firmalarından biri olan Çaykur  ana sponsor. Organizasyon ortakları ise Türkçayder ve Rize Ticaret Borsası dir.

Çay Uzmanları Organizasyon ve Rusya Çay ve Kahve Federasyonu Başkanı Sayın Ramaz Chanturiya, "Bu Projenin amacı, Çayda kaliteyi geliştirmek, çay tüketimini ve kültürel geleneklerin gelişimini teşviketmek. Aynı zamanda çay uzmanlarının kariyer yapmalarına katkı sağlayarak, çay endüstrisinin büyümesine, dünya pazarlarına açılıma olanak sağlamaktır. Uzmanlar arasında kurulacak net work ile dünya çay.

Sektörünün büyümesine yardımcı olmak olacaktır.

Çaykur Genel Müdürü Sayın İmdat Sütlüoğlu ,   "Dünya çay endüstrisinin seçkin temsilcilerini Türkiye de görmekten mutluluk duymaktayız.   Bu yarışma hem ülkemiz çay sanayi hem de uluslar arası çay dünyası için önemli bir olaydır. Türk insanı, hayatın her safhasında çay tüketiyor, sabah kahvaltıda, konuk ağırlamada, dost sohbetlerinde çay içeriz ve dünyada kişi başına tüketimde 3.5 kg ile dünya lideriyiz.  Türk çay sektörü yeni yeni yurtdışına açılmaya başladı ve dünyaya Türk çayının doğallığını anlatmaya başladık.  Dünya çay profesyonellerini ülkemizde görmekten büyük mutluluk duyuyoruz, bu şampiyona ile Türk Çay sektörünün dünyaya açılımına katkı sağlayacağı inanıyorum ve şampiyonanın ilk kez ülkemizde yapılmasından kıvanç duyuyor, emeği geçen herkese teşekkür ediyor, yarışmacılara başarılar diliyorum.

Rize Ticaret Borsası Başkanı Sayın Mehmet Erdoğan, “Yarışmanın ülkemizde yapılmasından büyük mutluluk duyuyor ve bu güzel organizasyonda emeği geçen herkese çok teşekkür ediyorum. Çay plantasyonlarının üzerine yağan kar, Türk çayına çok ciddi avantaj getiriyor ve bu nedenle hiçbir kimyasal kullanılmadan, dünyanın en doğal, en sağlıklı çayını üretiyoruz.   240 bin ton civarında kuru çay üretimimiz bulunmakta ve çay üreten ülkeler arasında 5. yız, Ürettiğimiz çayın tamamını iç piyasada tüketiyor ve  50 bin ton civarlarında  ülkemize farklı ülkelerden çay geliyor.

Çay Uzmanları Şampiyonasına katılan bütün katılımcılara teşekkür ediyor, yarışmacılara başarılar diliyorum. İnancım önümüzdeki yıllarda katılım daha fazla olacak ve sektöre katkı sağlayacaktır.

Dünya Çay Uzmanları Şampiyonası 2015 www.teamasterscup.com üzerinden online izlenecek  

KAYNAK: HABER7
YORUMLAR 2
  • mustafa can ozturk 8 yıl önce Şikayet Et
    bahceli birinci gelir
    Cevapla
  • Çay 8 yıl önce Şikayet Et
    Sri Lanka kazanır
    Cevapla