Domates fiyatları mercek altına alındı

Gümük ve Ticaret Bakanlığı, son günlerde el yakan domates ve limondaki fiyat hareketlerini araştırma kararı aldı.

Domates fiyatları mercek altına alındı
Domates fiyatları mercek altına alındı
GİRİŞ 27.08.2015 10:19 GÜNCELLEME 27.08.2015 10:23
Bu Habere 12 Yorum Yapılmış

Türkiye 'de mevsimsel olarak gıda fiyatlarında artışlar yaşanabildiğine dikkat çeken gümrük ve ticaret bakanlığı'ndan üst düzey bir yetkili, Rekabet Kurumu'nun gelişmeleri yakından takip ettiğini söyledi.

Aynı yetkili, "Rekabet Kurumu kendi sorumluluk alanına giren konularda Rekabetin Korunması Hakkında Kanun'un kendisine verdiği görevleri zamanında ve eksiksiz olarak yerine getiriyor. Herhangi bir ürünün fiyatındaki artış ya da inişin Rekabet Kanunu kapsamına girebilmesi için fiyatlardaki değişikliğin ilgili piyasada hakim durumda olan bir firma ya da bir araya gelen birden fazla teşebbüs tarafından gerçekleştirilip gerçekleştirilmediğine bakılıyor" dedi.

DOMATESÇİYE PATATES TARİFESİ

Son dönemde fiyatları hızla artan limon ve domatesteki fiyat hareketlerinin günlük olarak takip edildiğini aktaran bakanlık yetkilisi, "Fiyat hareketleriyle ilgili yapılan başvurularda Rekabet Kanunu ihlallerini ortaya çıkarmak için bilgi eksikliği piyasalarda tespit yapılmasını güçleştiriyor. Ancak yine de Rekabet Kurumu, patateste olduğu gibi gelen her başvuruyu en kısa sürede değerlendiriyor. Limon ve domateste de benzer bir uygulama yöntemi izlenecek" açıklamasını yaptı.

12-13 KURUŞTAN 2 TL'YE ÇIKIYOR! 16 KATI

Türkiye Ziraat Odaları Birliği' Türkiye Ziraat Odaları Birliği 'nin (TZOB) tespitleri de özellikle domateste tarla ve raftaki fiyat uçurumunu gözler önüne seriyor. Üreticilerle yapılan sözleşmelerde 1 kilogram salçalık domatesin alım fiyatı 25 kuruş olarak belirlenmesine rağmen firmaların fiyatı 12-13 kuruşa kadar indirebildiğine dikkat çeken TZOB yetkilileri, bu durumun fırsatçılık olduğuna dikkat çekti.

Tarladan 25,30 kuruşa alınan sofralık domates ise marketlerde 2 Türk Lirası'nın üzerinde bir fiyatla satışa sunuluyor. TZOB verilerine göre 2014 yılı itibarıyla toplam domates üretimi 11 milyon 850 bin ton. Bu rakamın 2015 yılında yüzde 5,5 artışla 12 milyon 500 bin tona ulaşması bekleniyor.

ÜRETİMİN 3'TE 2'Sİ SALÇALIK

Toplam domates üretiminin yüzde 67'isini sofralık, yüzde 33'ünü ise salçalık domates oluşturuyor. Sofralık domates üretiminde öne çıkan iller Antalya, Mersin, Muğla, Tokat, Çanakkale, Bursa, Samsun, İzmir, Şanlıurfa ve Manisa olarak sıralanıyor.

YORUMLAR 12
  • erdal 8 yıl önce Şikayet Et
    stokculuk diye bisey yoktur stokculuga yonelten vatandas vardir simdi domates olmaz ise olmaz illa ki yenecek bisey degil salca ayri konu tabi simdi piyasada cogu yerde kg si 1 tl ki bu bence iyi bir fiyat biraz lux mahallelerde manavlarda 1.5 1.80 olabilir ki bu istisnadir amma normal bir mahallede pazarda kg si 2 tl ise almayin gardasim zorlayan mi var kimse almasin pazarin kapanis saati gidin bakin 2 tl den kaca dusmus fiyat yada 1 hafta sonra elde sisen domatlar .0.50 kurusa satici aramakta yani sebebi gene vatandas
    Cevapla
  • isa 8 yıl önce Şikayet Et
    Dinimiz boşuna stoklamayi yasaklamamis
    Cevapla
  • selman 8 yıl önce Şikayet Et
    Bizim manavda 0,50 krs var 1 tly de
    Cevapla
  • ertan 8 yıl önce Şikayet Et
    çiftçi üretir aradaki üçkağıtcı komisyoncular kazanır
    Cevapla
  • gangaster 8 yıl önce Şikayet Et
    eee ne yaparsın karma ekonomide bazen komün usulü reçeteler kullanmak lazım ,çünkü vatandaş rahata erdimi soygun sömürge bilinci ortaya çıkar bizde bundan istifade ediyoruz hele çakma müslüman zihniyeti devam ettikçe ortam daha güzel sövüşleniyor hele sırtımızı ,şu,bu farketmez ankaralı bir modele yaslarsak değme keyfine ,kazıkla kızıklayabildiğin kadar
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle