Havada büyük rekabet: 104 firma başvurdu

Milli helikopter, uçak ve İHA projeleri havacılık sanayine ilgiyi artırdı. Ankara'daki OSB'de yer almak için 104 firma başvuruda bulundu.

Havada büyük rekabet: 104 firma başvurdu
Havada büyük rekabet: 104 firma başvurdu
GİRİŞ 24.08.2015 08:51 GÜNCELLEME 24.08.2015 08:52
Bu Habere 3 Yorum Yapılmış

Türkiye'nin havacılık sanayine yönelik milli helikopter, İnsansız Hava Uçağı (İHA) ve milli uçak projeleri, özel sektörü harekete geçirdi. Yıllık potansiyel ciro hedefi 2 milyar dolar olan Ankara Uzay ve Havacılık İhtisas Organize Sanayi Bölgesi'nde (OSB) yer almak için 104 şirket yaklaşık 1 milyon metrekarelik talepte bulundu. Savunma Sanayii Müsteşarlığı (SSM) Sanayileşme Daire Başkanı Bilal Aktaş, yaptığı açıklamada, Kazan sınırlarında ve Türk Havacılık ve Uzay Sanayii AŞ'nin (TUSAŞ/TAI) yanında 730 hektarlık alanda kurulacak OSB için Savunma Sanayii Müsteşarlığı, Ankara Sanayi Odası ve Savunma Sanayi İmalatçılar Derneğinin katılımıyla tüzel kişilik oluşturulduğunu ve çalışmalara başlandığını söyledi. Söz konusu bölgenin kurulmasıyla uzay ve havacılık alanlarında yerli sanayinin desteklenmesinin, yerli ve yabancı firmaların bir araya getirilerek sinerji sağlanmasının, yüksek katma değerli ürünler üretilip ihracatın artırılmasının amaçlandığını ifade etti.

104 ŞİRKET 1 MİLYON METREKARE İSTEDİ

Aktaş, arazi mülkiyetinin Milli Emlak Genel Müdürlüğü'nden OSB'ye devrine yönelik sürecin sürdüğünü ve imar planı çalışmalarına da başlandığını bildirdi. Bu yılın sonuna kadar, planlama ve parselasyon çalışmalarının bitirilmesi ve alt yapı ihalesinin yapılmasının öngörüldüğünü belirten Aktaş, bölge müdürlüğünce ön talepte bulunan firmalardan ön avansların alınmaya başlandığını dile getirdi. Aktaş, “Bugüne kadar 104 şirket tarafından yaklaşık 1 milyon metrekare talepte bulunuldu. Bunların 370 bin metrekarelik kısım için ön ödemeleri yaptı” dedi.

BAŞKA SEKTÖRE YER YOK

Organize Sanayi Bölgeleri Uygulama Yönetmeliği'ne göre müteşebbis heyetin veya genel kurulun belirlediği prensipler ve aldığı kararlar çerçevesinde, arsa tahsis ve satışlarının yönetim kurulu tarafından gerçekleştirileceğine işaret eden Aktaş, Ankara Uzay ve Havacılık İhtisas OSB uzay ve havacılık ihtisas alanında olduğu için bu sektörlerdeki firmalar dışında arazi satışı ve tahsisinin söz konusu olmayacağını kaydetti.
Aktaş, parselasyon ve alt yapı çalışmalarının ardından arsa tahsislerine gelecek yıl içinde başlanmasının mümkün olacağını, tahsislerin 2016 tamamlanmasının hedeflendiğini söyledi.

10 bin kişiye iş

Ankara Uzay ve Havacılık İhtisas OSB'nin tam kapasite faaliyete geçmesiyle yaklaşık 10 bin kişiye istihdam sağlanacağına dikkati çeken Bilal Aktaş, yıllık potansiyel ciro hedefinin 2 milyar doları bulduğunu belirtti.

Aktaş, gelişmekte olan havacılık sektörüne komponent ve alt sistem üreten yerli firma sayısının artırılmasının hedeflendiği bölgenin, yerli ve yabancı firmalar arasında da birçok ortak yatırım şirketine de ev sahipliği yapmasının öngörüldüğünü bildirdi.
OSB'de yer almak için ön talepte bulunan firmalardan metrekare başına 22,5 lira ön avans alınıyor.

KAYNAK: YENİ ŞAFAK
YORUMLAR 3
  • retorik 8 yıl önce Şikayet Et
    Teknoloji teknoloji teknoloji,başka yol yok..katma değeri olan alın terinden çok beyin gücüyle üretilen bilgiye dayalı makina teçhizat eletronik nano teknoloji v.s ürünler üretmeliyiz..iyi gidiyoruz daha da iyi olmak zorun-da-yız..
    Cevapla
  • Rfk 8 yıl önce Şikayet Et
    Şu satış işini anlamıyorum, buraları kiralayın satmayın. Bu tarz yerler zamanla ulaşılmaz değerlere gelebiliyor. İnsanlar fiyatı ucuz gördülermi yatırım için alıyorlar ileride kiraya veriyorlar. Halbu ki bu yerlerin getirisi bölge belediyelerine veya ilgili bakanlığa gidebilir. ayrıca bir proje üzerinde çalışan 5-6 firmaya istenildiği gibi tahsis edilebilir. Stratejik çalışmaların yapılacağı yerlerde mülkiyet hakkı mutlaka devlet kontrolünde olmalıdır.
    Cevapla
  • fatma 8 yıl önce Şikayet Et
    artık silahlı füzeli İHA istiyoruz çok acilenn.
    Cevapla