Fındıkta tarihi rekor beklentisi

Fındıkta rekolte artışı yüz güldürdü. Türkiye Cumhuriyeti tarihinde fındık ihracatında rekor gelir bekleniyor.

Fındıkta tarihi rekor beklentisi
Fındıkta tarihi rekor beklentisi
GİRİŞ 06.08.2015 12:55 GÜNCELLEME 06.08.2015 12:55
Bu Habere 8 Yorum Yapılmış

Karadeniz Fındık ve Mamulleri İhracatçıları Birliği (KFMİB) Yönetim Kurulu Başkanı Edip Sevinç, 2014-2015 fındık ihracat döneminde elde edilecek geliri yaklaşık 2,9 milyar dolar olarak tahmin ettiklerini belirterek, "Bu da Türkiye Cumhuriyeti tarihinde fındık ihracatında gelir bakımından bir rekordur" dedi.

Sevinç, Türkiye'nin, 2014-2015 ihracat döneminin ilk 11 ayında 208 bin 64 ton fındık ihraç ederek karşılığında 2 milyar 676 milyon dolar gelir sağladığını ifade etti.

Ay sonunda bitecek ihracat dönemini miktar bakımından 220 bin ton düzeyinde sonlandırmayı hedeflediklerini dile getiren Sevinç, "2014-2015 fındık ihracat döneminde elde edilecek gelir miktarının yaklaşık 2,9 milyar dolar olacağını tahmin ediyoruz. Bu da Türkiye Cumhuriyeti tarihinde fındık ihracatında gelir bakımından bir rekordur. Tarihi bir rekor bizi bekliyor" diye konuştu.

İhracatçılar olarak 2023 hedeflerini, gelir olarak 3 milyar dolar belirlediklerini kaydeden Sevinç, "2015 yılı itibarıyla 2023 hedefini yakalamış bulunuyoruz" ifadesini kullandı.

Edip Sevinç, Mart 2014'te yaşanan zirai donun, ihraç fındık fiyatının da artmasını sağladığını, ihracat döneminde dolar bazında elde edilen gelir yüksekliğinin bundan kaynaklandığını belirterek, sözlerini şöyle sürdürdü:

"30 Mart'ta yaşanan zirai donla rekoltenin 500 bin ton civarına düşmesi nedeniyle ihracatımız tonaj bakımından azaldı. Yükselen fiyat, dolar bazında geliri artırdı. Türkiye'ye giren döviz miktarı arttı ama fındık ihracatı artmadı, aksine azaldı. Geçen dönemde 276 bin ton olan ihracat miktarımız, bu ihracat döneminde maksimum 220 bin ton olacak. Bu rekoltenin az olması sebebiyle karşılaştığımız bir durum."

"BU SENE DAHA İYİ BİR SEZON OLACAK"

Bu sene iyi bir sezon olacağını düşündüklerini belirten Sevinç, "İnşallah fiyatlar, arz talep dengesine göre piyasada oluşacak. Herkesi tatmin eden ve Türkiye'nin ihracatının artmasına sebebiyet verecek düzeyde fındık sezonu olmasını diliyoruz" dedi.

Sevinç, "Dış alıcılar kendilerine uygun zemin bulabilirse fındığımıza daha fazla ilgi gösterecektir. Biz ihracatçılar da tahmini rekoltemizin tamamını satılabileceğini düşünüyoruz. Gelecek yıl minimum 260-270 bin ton ihracat hedefindeyiz. Bu da 520-530 bin kabuklu fındık etmekte" değerlendirmesinde bulundu.

KAYNAK: AA
YORUMLAR 8
  • uyarı 8 yıl önce Şikayet Et
    Elin gavurlarina satın daha fazla kazanmak için kendi insanınıza da alamayacağı kadar yüksek fiyattan satın yazıklar olsun
    Cevapla
  • sosyolog 8 yıl önce Şikayet Et
    1000 kg fındık ile 5 adet telefon alınıyor.
    Cevapla
  • halim 8 yıl önce Şikayet Et
    Sende gidip fahiş fiyatla satılan fındığın parasıyla, fahiş fiyatla satılan telefonu alma. Dedim ya onmaz.
    Cevapla
  • Halim 8 yıl önce Şikayet Et
    Fiyat artırmak için hiçbir fırsatı kaçırmayan sizler onmazsınız. Külliyen zarar ziyansınız.Sonra medet diye bağırmayın. net nokta.
    Cevapla
  • Fiyatlar 8 yıl önce Şikayet Et
    Birileri fındıktan çok iyi para kazanıyor. 2 yıldır doğru düzgün fındık alamıyoruz çok pahalı. Bu aralar 7-8 liraya çiğ fındık satılıyorsa fındık fiyatı 30-35 TL arası olmalı ama hala 55-70 TL arası
    Cevapla
  • Üretici 8 yıl önce Şikayet Et
    naci bey,sizler tüketici olarak haklısınız o değerler çok fazla,bizler de üreticiler olarak daha dertliyiz.geçen yıl hiç fındık olmadı,bu sene allah bereket versin var,geçen yıl 21 tl den satılan fındık bu yıl sezon başında 7-8 tl ye düştü,bu aralar 7-8 tl bandında satılıyor,işçi ücreti günlük 65-70 tl olduğunu düşündüğümüzde bu sene üretici neredeyse kar edemeyecek.hükümetin alması gereken önlem üretici ile tüketici arasındaki haşhaşileri dizginlemek
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle