Türkiye'nin en büyük kiraz bahçesinde hasat

Yozgat'ta vatandaşların tarlaları birleştirilerek 10 bin 920 dekarlık meyve bahçesinde yetiştirdikleri kiraz ağaçlarında hasat başladı.

Türkiye'nin en büyük kiraz bahçesinde hasat
Türkiye'nin en büyük kiraz bahçesinde hasat
GİRİŞ 10.07.2015 12:17 GÜNCELLEME 10.07.2015 12:17
Bu Habere 1 Yorum Yapılmış

Yozgat'ın Kadışehri ilçesine bağlı Kabalı köyü sakinleri, uygulamaya koydukları Deveci Havzası Meyvecilik Entegrasyon Projesi kapsamında tarlalarını birleştirip, sınırları kaldırarak 10 bin 920 dekar tarım alanı ortaya çıkardı. Meyve üretimi yapılan bahçede, elma, armut, şeftali, nektarin ve kiraz yetiştiriliyor. Arazilerini kiraya veren köylülerin maaş alarak çalıştığı meyve bahçesi, yöre halkından yüzlerce kişiye iş imkanı sağlıyor.

Yöre halkının geçim kaynağını sağlayan devasa bahçeyi 25 yıllığına kiralayan Hakmar Tarım Genel Müdürü Fahrettin Aksakal, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Deveci Havzası Meyvecilik Entegrasyon Projesi'nin ilçenin çehresini değiştireceğini söyledi. 

Projenin uygulanmaya konulmasıyla köy halkının refah seviyesinin yükseldiğini dile getiren Aksakal, "Projenin arazisi 620 kişiye ait ve 830 parselden oluşuyor. Bir dönüm yeri olan da 100 dönüm yeri olan da var. Köylülerimiz hem sigortalı olarak çalışıyor hem de kira bedeli alıyor. Burası kaymakamlık bünyesinde birleştirilmiş. Kaymakamlık bizimle anlaşarak 25 yıllığına kiraya verdi" diye konuştu.

"Dönüm başına yıllık 345 lira ödeme yapılıyor"

Aksakal, tarlaların kira bedelini köylülerin hesap numaralarına yatırdıklarını belirterek, "Tarla sahibine, dönüm başına yıllık 345 lira ödeme yapılıyor ayrıca köylülerimiz kadın, erkek herkes sigortalı çalışarak aylık bin 200 ila bin 500 lira ücret alıyor" dedi. 

Köy halkının bir araya gelerek uygulamaya koyduğu proje çerçevesinde 10 bin 920 dekar üretim alanı ortaya çıktığını aktaran Aksakal, şunları kaydetti:

"10 bin 920 dekar alanın bin 200 dönümlük kısmında Türkiye'nin hatta Avrupa'nın en büyük kiraz bahçesini tesis ettik. Geçen yıl don nedeniyle kirazdan verim alamadık. Bu yıl kiraz bahçemizden ilk ürünleri alıyoruz. Yaklaşık 150 ton kiraz hasadı yapmayı planlıyoruz. Önümüzdeki yıllarda inşallah bu miktar artacaktır. Kirazı İstanbul başta olmak üzere birçok şehre gönderiyoruz. İhracat için de çok uygun bir ürün. İhracat için kirazda istenilen boyut 26 milimetre ama bizim burada yetişen ürünümüzün yüzde 50'den fazlası 30 milimetrenin üzerinde. Yani Avrupa'nın istediği standartların üzerinde. Büyüklüğü, lezzeti, görüntüsüyle yurtdışının istemiş olduğu özelliklerde. Gelecek yıl inşallah birçok ülkeye ihracat yapacağız. Bunun altyapısını oluşturmaya başladık."

Kiraz hasadında 250 kişinin çalıştığı bilgisini veren Aksakal, bahçenin geri kalan kısmında elma, şeftali, nektarin ve armut yetiştirdiklerini söyledi.

Projenin Halkla İlişkiler Sorumlusu Hüseyin Ünal da ilçede işsizliği çözdüklerini dile getirerek, "Bahçeye 11 ayrı köyden çalışmaya geliyorlar. Burada yaklaşık 550-600 kişiye kadar istihdam edildi. Şu anda 250 çalışanımız var. Burada çalışanlar aile bütçelerine katkıda bulunuyorlar" ifadelerini kullandı.

Kiraz hasadında çalışan Nihat Ünal ise kendi bahçelerinde maaşlı çalıştıklarını belirtti.

Daha önce arazisine arpa ve buğday ektiğini anlatan Ünal, "Daha önce bu bu araziye buğday, arpa ekiyorduk ancak mazot borcumuzu ödeyemiyorduk. Tohumun, gübrenin dahi parasını çıkartamıyorduk. Şimdi ekme, biçme, gübre derdimiz yok. Arazimizin kira bedelini alıyoruz ve bahçe içinde ailemizle sigortalı ve maaşlı çalışıyoruz" diye konuştu.

KAYNAK: AA
YORUMLAR 1
  • ahmet pehlivan 8 yıl önce Şikayet Et
    ne güzel diğer ilçelere de örnek olmalı
    Cevapla