IKBY'ye tavuk ihracatı yeniden başlıyor

Kuş gribi gerekçesiyle Türkiye'den yapılan tavuk ve yumurta ithalatını durduran IKBY bu karanını 5 Haziran'dan itibaren kaldırıyor.

IKBY'ye tavuk ihracatı yeniden başlıyor
IKBY'ye tavuk ihracatı yeniden başlıyor
GİRİŞ 03.06.2015 13:38 GÜNCELLEME 03.06.2015 13:41

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, AA muhabirine yaptığı açıklamada, geçen ay bazı küçük işletmelerde kuş gribinin görüldüğünü ve bununla ilgili Uluslararası Salgın Hastalıklar Ofisi'ne bildirimde bulunduklarını belirterek, bunun ardından bazı ülkelerin, Türkiye'den yaptıkları tavuk eti ithalatını durdurduğunu anımsattı.

BARZANİ TELEFONLA GÖRÜŞTÜ

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'nin (IKBY), Türkiye'den yapılan tavuk ve yumurta ithalatını durdurma kararını kaldırılması için çalışma yürüttüklerini bildiren Eker, bunun için teknik bir heyeti oraya gönderdiklerini belirtti. Heyetin temaslarının yanı sıra kendisinin de IKBY Başbakanı Neçirvan Barzani ile telefonda yaptığı görüşmede, Türkiye'nin bu hastalık açısından herhangi bir riski olmadığını ve alınan tedbirleri anlattıklarını kaydeden Eker, "5 Haziran tarihi itibarıyla yasağı kaldıracaklarını bildirdiler. IKBY Başbakanı Barzani ile görüşme yaptık. 5 Haziran'dan itibaren ihracat tekrar başlayacak" dedi.

722 MİLYON DOLARLIK İHRACAT

Bakan Eker, Irak'a yapılan yumurta ve tavuk eti ihracatının çok önemli olduğunu dile getirerek, "Geçen yıl 722 milyon dolarlık tavuk eti ve yumurta ihracatı gerçekleştirdik. Tavuk eti ihracatının yüzde 71'ini, yumurtanın ise yüzde 85'ini Irak'a yapıyoruz. Bu yıl ihracatın artması da mümkün. İhracatın girişimlerimizle yeniden açılması ihracatımız ve sektörümüz açısından son derece önemli bir gelişmedir" diye konuştu.

HİÇ PROBLEM YOK!

Sektörün tamamının şeffaf olduğunu, isteyen herkesin üretim yapabileceğine işaret eden Eker, Türkiye'nin bu konuda çok rahat olduğunu belirtti. Eker, hastalık konusunda gerekli önlemlerin zamanında alındığını ve bu sayede diğer alanlara yayılmasının önlendiğini hatırlatarak, "Bunu, IKBY yönetimiyle paylaştık. Ben de sayın Barzani ile telefonla görüşme yaptım ve durumu ilettim. Ayrıca Irak merkezi hükümet ile de arkadaşlarımızın görüşmeleri oldu. Zaten Rusya Federasyonu'nda Türkiye lehine yönelik olumlu adımlar atıldı, onlar da ihracatımızın önünü açtılar. Hiç bir problem yok" ifadelerini kullandı.

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL