Yerli uçak için tarihi adım bugün atıldı

Yerli savaş uçağının tasarım çalışmalarına başlayan Türkiye, bu sefer de yerli yolcu uçağı için start verdi.

GİRİŞ 27.05.2015 11:57 GÜNCELLEME 27.05.2015 13:33
Bu Habere 77 Yorum Yapılmış

Başbakan Ahmet Davutoğlu Haliç Kongre Merkezi'nde düzenlenen tanıtım toplantısında yerli yolcu uçağı projesi ile ilgili ilk bilgileri verdi.

Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun daha önce gündeme getirdiği tamamen Türk mühendisler tarafından geliştirilecek olan yolcu uçağı 70 kişi kapasiteli olacak ve bölgesel uçuşlarda kullanılacak.

HAVALİMANI SAYISINI 55'E ÇIKARDIK

Tanıtım toplantısında konuşan Başbakan Davutoğlu, 2002 yılından bu yana ilk defa AK Parti'nin yerli uçakla ilgili adımlar attığını belirterek, ''Dün başka bir gurur yaşadık. Hakkari Yüksekova Havaalanı'nı açtık. Bu havaalanı ile birlikte havalimanı sayımızı da 55'e çıkarttık. Terör örgütünün onca baskısına rağmen güçlü bir irade ile bu havalimanını yapmamız da ayrıca bir öneme sahip. Biz bir karar aldık mı karşımıza kim çıkarsa çıksın hepsini aşar kararımızı mutlak şekilde uygularız. Hiçbir şey aldığımız kararı durduramaz.'' dedi.

OLAĞANÜSTÜ ATILIM İÇİNE GİRDİK

''AK Parti iktidarları döneminde, Sayın Cumhurbaşkanımızın başbakanlığı döneminde, Türk havacılık sektörü olağanüstü bir atılım içine girdi.'' diyerek sözlerine devam eden Davutoğlu,

''Dünyada yılda yüzde 5 büyüyen sektör, Türkiye'de yüzde 15 büyüdü. Türk Hava Yolları dünyanın en önemli markaları haline geldi. İç hat yolcuları 2002'de 9 milyonken, bugün 85 milyon. Yine yurt dışı toplam yolcu yılda 34 milyonken, şimdi 166 milyon. Dünyanın en büyük havalimanını İstanbul'da inşa etmek için 2013'te harekete geçtik. 2003'te bir hava yolu şirketi, Türk Hava Yolları iç hatlarda 2 merkezden 26 noktaya sefer yaparken, bugün 6 hava yolu şirketi 7 merkezden 55 noktaya seyahat eder durumda'' diye konuştu.

10 MİLYON KİŞİ İLK DEFA VERDİ

''Nerede bir havalimanı varsa, Türk havayolu firmaları oraya inecek.'' diyen Davutoğlu, ''Artık Türkiye bölgesel düşünen değil küresel düşünen bir ülke. Bu küresellik içinde hak ettiğimiz yeri alacağız. Son 12 yıl içinde 10 milyon vatandaşımız ilk defa uçağa binmenin heyecanını yaşadı. 100 kilometrelik daire içinde tek bir vatandaşımız havayoluna ulaşma imkanından marum kalmayacak.'' dedi.

EĞER AK PARTİ OLMASAYDI...

Milli uçak yapımımda 1944'den bu yana çok şey kaybedildiğini aynı kayıpların savunma sanayi içinde geçerli olduğunu söyleyen Davutoğlu, ''Savunma Sanayide bugün yerli kullanım yüzde 50'lileri aştı. Bir zamanlar kapatılan ROKETSAN bugün küresel piyasada önemli bir yer edindi. Eğer AK Parti olmasaydı şu an geliştirilmiş bir çok şey durdurulmuş olacaktı.'' dedi.

2023'E KADAR UÇURACAĞIZ

Başbakan Davutoğlu, "Savunma Sanayi İcra Komitelerinde ele aldığımız hususlar bağlamında önümüzdeki dönemde de inşallah milli muharip uçağımızı 2023'e kadar Türk semalarında uçurmuş olacağız. Tasarım için gerekli yetkilendirmeler verildi. Füze savunma sanayi konusunda, milli kapasiteyi artırıcı her türlü tedbir alınacak. Türkiye kendi savunması için neye ihtiyaç hissediyorsa, kendi mühendisleri, kendi sermayesi, kendi emeği, en önemlisi kendi iradesiyle hayata geçirecek. Bundan kimsenin şüphesi olmamalıdır. Bu çerçevede çok önemli bir atılım, tabiri caizse paradigmayı, oyunu, akış seyrini değiştirecek önemli bir kararı almamız gerekiyordu. Bu da milli bölgesel uçak yapımı" dedi.

İŞTE YERLİ UÇAKLA İLGİLİ BİLGİLER

Türkiye yerli yolcu uçağında ilk adımı TRJ 328 ile atacak. Halen çeşitli ülkelerde kullanımda olan 32 kişilik bir uçak modernize edilerek jet motorlu modeli TRJ-328, pervaneli turboprop modeli T-328 adıyla Türkiye'de üretilecek.

Daha sonraki aşamada üretilecek olan TRJ628 ise tepeden tırnağa tamamen Türk mühendisliğinin eseri olacak.

Dünyada büyük yankı uyandıracak olan yüzde 100 Türk uçağı 70 kişilik kapasitesi ile havacılığı bambaşka boyuta taşıyacak. En son teknolojinin kullanılacağı bu uçak inişe uygun olmayan yerlere de iniş sağlayabilecek. Bu uçak ile göklerdeki milli çağın başlangıcı olacak.

Yerli yolcu uçağı projesi kapsamında 32 kişilik uçağın alt sistemlerinin üretimi savunma sanayi şirketlerinden STM önderliğinde, TAI, Aselsan , TEI, Havelsan, THY Teknik, Alp Havacılık, Kale Havacılık, TCI, TSI ve diğer şirketler tarafından yapılacak.

32 kişilik jet motorlu TRJ-328'in hızı 750 kilometre, menzili 3,720 kilometre olacak ve uçak 1,400 metrelik kısa pistlerden kalkabilecek.

Uçağın turboprop modeli ise 620 kilometre hıza ve 1,850 kilometre menzile sahip olacak. Uçaklar ambulans, deniz karakol uçağı, askeri nakliye, istihbarat uçağı olarak da görev alabilecek.

 

KAYNAK: HABER7
YORUMLAR 77
  • mekanist 8 yıl önce Şikayet Et
    sayın başbakanım yerli marka otomobilede el atın
    Cevapla
  • MİHARBİ 8 yıl önce Şikayet Et
    onlar konuşur Allah'ın izni ile halkın oyu ile Ak parti yapar
    Cevapla
  • gurbetci 8 yıl önce Şikayet Et
    Meyve veren agac taslanir misali...
    Cevapla
  • Misafir 8 yıl önce Şikayet Et
    onlar konuşur ak parti yapar
    Cevapla
  • SİNAN 8 yıl önce Şikayet Et
    Motoru, mekaniği, bilgisayar yazılımı ve hatta kaportası bile yurt dışı olacak biz sadece boyama işini yapacağız yalansa söylesinler.
    Cevapla
  • murat 8 yıl önce Şikayet Et
    o dediklerini eskiden yapardik cocuk yada capulcu bozuntusu cekemiyorsunuz degilmi
    Cevapla
  • ali 8 yıl önce Şikayet Et
    Hiçbirşey bi günde olmuyo.Biyerden başlamak lazım.bİr şeyi tam olmayacak diye hiç başlamamak ne derece doğru.
    Cevapla
  • hakikat 8 yıl önce Şikayet Et
    aslında bir zamanlar bende senin gibi düşünüyordum...ama gördüm ki Türkiye de yavaş yavaş da olsa bişeyler yapılmaya çalışılıyor...boyamasını bile biz yapmış olsak o da yeter en azından boyuyoruz...gün gelir kaportasını yaparız gün gelir kanadını ve gün gelir motorunu...bir yerden başlamak...usta çırak misali...
    Cevapla
  • köksal 8 yıl önce Şikayet Et
    nereden biliyorsun yoksa proje ekibindemiydin zorunuzamı giiti kardeş zoruna gittiyse soda iç
    Cevapla
  • köksal 8 yıl önce Şikayet Et
    nereden biliyorsun projede yer mi aldın. F 16 larda da öyleydi şimdi yazılımını %100 Türkiye yapıyor zoruna mı gitti hazımsızlık kötü bişey sana Kızılay maden sodası tavsiye ederim dostum
    Cevapla
  • ali inan 8 yıl önce Şikayet Et
    Sorun degil, sinan. boyasini yapmak bile gurur verici, gerisini bosver. öyle seylere kafani takma.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle