Buğdayda tüm zamanların rekoru kırılacak

Türkiye Ziraatçılar Derneği İbrahim Yetkin, bu yıl buğday rekoltesinde tüm zamanların buğday üretim rekoru kırılacağını söyledi.

Buğdayda tüm zamanların rekoru kırılacak
Buğdayda tüm zamanların rekoru kırılacak
GİRİŞ 23.05.2015 15:47 GÜNCELLEME 23.05.2015 15:47
Bu Habere 6 Yorum Yapılmış

 Türkiye Ziraatçılar Derneği (TZD) Genel Başkanı İbrahim Yetkin, bu yıl buğday rekoltesinin yaklaşık 23 milyon ton olacağını belirterek, "Bu rakam tüm zamanların buğday üretim rekoru olacak" dedi.

Yetkin, dernek genel merkezinde düzenlediği basın toplantısında, Hububat ve Bakliyat Raporu'nu açıkladı.

Hububat ve bakliyatın tarım sektörünün en önemli ürünlerini içinde barındırdığına dikkati çeken Yetkin, bu alana gereken önemin verilmediğini söyledi.

Yetkin, buğday, arpa ekilen alanlarda da gerileme görülürken mısırda ise artış yaşandığını belirterek, "Başta buğday ve arpa olmak üzere hububat sektörü geçen yıl yaşanan kuraklıktan son derece olumsuz biçimde etkilendi.

Bu yıl olumlu seyreden hava koşullarına bağlı olarak başta buğday ve arpa olmak üzere tüm hububat ürünlerinde önemli bir rekolte artışı bekleniyor.

Buğdayda rekolte, hasat dönemi olan haziran, ağustos ayları arasında olağanüstü iklim koşulları yaşanmazsa 23 milyon ton civarında tahmin edilmektedir. Bu rakam tüm zamanların buğday üretim rekoru olacak" diye konuştu.

Hububat ve bakliyat sektörü açısından tarım sigortacılığının geliştirilmesi de büyük önem taşıdığını belirten Yetkin, doğa olayları karşısında alınabilecek en önemli tedbirin tarım sigortası olduğunu vurguladı.

Yetkin, tarım sektöründe yılda 3,3 milyon ton civarında mazot kullanıldığı belirterek, şöyle konuştu:

"Şu anda 4 liranın üzerinde bir fiyattan satılan mazottan, ÖTV ve KDV alınıyor. Salt mazottan alınan dolaylı vergilerle, çiftçiye bir yılda verilen tüm destek geri alınmaktadır.

Bu durumu düzeltecek önlemler mutlaka alınmalı, destekleme düzeyi yasada öngörülen seviyeye çıkarılmalı ve yıllardır yanlış uygulamalar nedeniyle en büyük sorun haline gelmiş bulunan çiftçi borçları yeniden yapılandırılmalıdır.

Gelinen noktada tarımsal girdilerde vergi oranlarının düşürülmesi ve fiyat dalgalanmalarına karşı girdi sübvansiyonlarının artırılması, bir zorunluluk halini almış bulunmaktadır."

KAYNAK: AA
YORUMLAR 6
  • Mehmet 8 yıl önce Şikayet Et
    Hale jale lale. Bu işler hem çalışmayla hem besmeleyle oluyor sen kafanı yorma ikiside hakkıyla yerine getiriliyor
    Cevapla
  • jale 8 yıl önce Şikayet Et
    İsimlerle dalga geçme işi bana çok boş ve bebe işi geliyor .Keşke herkes benim gibi mert olabilse de kendi ismini kullanabilse buralarda. Çok kaliteli buğdayımız var da neden her yıl buğday ithal ediyoruz.. Sana son on yılın ithalat rakamlarını çıkarayım istersen .
    Cevapla
  • volkan 8 yıl önce Şikayet Et
    çiftçinin de hiç gözü doymuyor devlet memura asgari ücretliyede destek versin o zaman bizde istiyoruz adamlar tarlaya ekiyor sonra sadece bekliyorlar
    Cevapla
  • Ekmek 8 yıl önce Şikayet Et
    Fiyatı ucuzlayacak mı?
    Cevapla
  • ASİL_BEY Halil SOBA 8 yıl önce Şikayet Et
    İnsan besmeleli olunca Yüce Rabbim doldurdukça, dolduruyor,verdikçe veriyor.Siz besmeleli açılışlara devam edin.
    Cevapla
  • jale 8 yıl önce Şikayet Et
    Bu sene yine kalite problemi olacak ,istediğiniz rakamları telaffuz edin ,bilen biliyor..Daneler hastalıklı ve boş çıkacak. Bu işler biraz teknik biraz iklim koşulları biraz da tarım politikaları ile ilgili. Her konuda besmeleden medet umup kötü emellerinize alet edeceğinize ,önce besmelenin gereğini tam olarak yerine getirin sonra da teknik konulara eğilin. Çalışınca olur .
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle