Milli piyade tüfeği üretimine teşvik

Yılda 20 bin milli piyade tüfeği üretim kapasitesine ulaşacak MKEK, söz konusu yatırım için bir dizi teşvik mekanizmasından yararlanacak

Milli piyade tüfeği üretimine teşvik
Milli piyade tüfeği üretimine teşvik
GİRİŞ 23.05.2015 12:24 GÜNCELLEME 23.05.2015 12:24
Bu Habere 3 Yorum Yapılmış

Makina ve Kimya Endüstrisi (MKEK) Kurumu, 10,5 milyon liralık yatırımla silah üretim kapasitesini milli piyade tüfeğini seri üretimini de kapsayacak şekilde genişletecek.

MKEK Silah Fabrikası Müdürlüğü, Kırıkkale'de hayata geçirilecek yatırımla makina imalat üretim kapasitesini ve çeşitliliğini artıracak.

Kurum yapılacak yatırımla yılda 20 bin 196 milli piyade tüfeği, 136 bin 12 muhtelif tüfek, 50 bin 85 muhtelif tabanca, 19 bin 474 40 milimetre bombaatar üretim kapasitesine ulaşacak.

Söz konusu proje için 10 milyon 546 bin 663 liralık sabit yatırım yapılması planlanıyor. Yatırım için yaklaşık 4 milyon dolarlık makina ve teçhizat ithalatı yapılacak.

MKEK'nin milli piyade tüfeği üretimini de kapsayan projesi, Ekonomi Bakanlığı tarafından yatırım teşviki kapsamına alındı. Yapılan değerlendirme sonunda söz konusu projenin KDV istisnası, gümrük vergisi muafiyeti, yüzde 60 vergi indirim oranı, yüzde 25 yatırım katkı oranı gibi teşviklerden yararlanması kararlaştırıldı.

Türk mühendis ve işçilerin imzasını taşıyor

Savunma Sanayii Müsteşarlığınca yürütülen Modern Piyade Tüfeği Projesi kapsamında, yurt içinde geliştirilen Milli Piyade Tüfeği'nin 200 adetlik ilk kafilesi, 9 Mayıs 2014'te Kara Kuvvetleri Komutanlığına teslim edildi.

Silahın teknik özellikleri Türk Silahlı Kuvvetleri tarafından tanımlanan harekat konsepti ve görev ihtiyaçları göz önüne alınarak belirlendi, 2009'da başlanan tasarım ve geliştirme faaliyetlerinin ardından NATO tarafından kabul gören uluslararası askeri standart ve prosedürlere uygun olarak gerçekleştirilen test ve doğrulama süreci başarıyla tamamlandı.

Tamamen Türk mühendis ve işçileri tarafından tasarlanıp üretilen tüfeğin tüm fikri ve sınai mülkiyet hakları Savunma Sanayii Müsteşarlığına ait bulunuyor.

Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, Türk Silahlı Kuvvetlerinin, bu yıl için 35 bin piyade tüfeği talebinin olduğunu, bunun 20 binini MKEK'ye, 15 binini ise Kale Kalıp'a ürettirme kararı aldıklarını bildirmişti.

KAYNAK: AA
YORUMLAR 3
  • ahmet 8 yıl önce Şikayet Et
    4 milyon dolar neden ithalat yapıyoruz bizde eksik olan nedir onu anlamadım ?
    Cevapla
  • 123 8 yıl önce Şikayet Et
    isviçre de askerliğini yapan adama silah techizatınıda tezkereyle beraber veriyorlarmış, evler silah deposuna dönmüş kendi silahın, babanın silahı, dedenden kalma silah vs. devlet bu işi sıkı kontrol altında tutuyor takibini de yapıyormuş. kendi silahlarına başka mühimmat uymuyormuş yani ülke dışında bir işe yaramıyor. üzerinde düşünülmesi gereken bir sistem. sanırım önce kültürel bir adım daha geçmemiz gerekir. şimdi yapsak düğünde roket atarlar.
    Cevapla
  • hasan 8 yıl önce Şikayet Et
    işte ozlenen tablo yerli uretim ve destek isterse yerli mal en kotusu olsun ama bız destekledikce emınım belli yerlere gelecektir
    Cevapla