Nükleer santrallere talep yağıyor

Enerji Bakanı Taner Yıldız, Sinop'a yapılacak nükleer santralle ilgili yabancı yatırımcıların sıraya girdiğini açıkladı.

Nükleer santrallere talep yağıyor
Nükleer santrallere talep yağıyor
GİRİŞ 23.05.2015 08:38 GÜNCELLEME 23.05.2015 08:38
Bu Habere 34 Yorum Yapılmış

Enerji Bakanı Taner Yıldız, Sinop'a yapılacak nükleer santralle ilgili yabancı yatırımcıların sıraya girdiğini açıkladı. EÜAŞ'ın santralde % 35 payı olduğunu belirten Yıldız, "Japonlar bizimle çalışmak istiyor ama Ortadoğu'dan da talepler geliyor" dedi

Enerjide son dönemde yeni yatırımlar için fırsat arayan Körfez sermayesi rotasını nükleere çevirdi. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Sinop'a yapılacak nükleer santralde Türkiye'nin yüzde 35 payı olduğunu dile getirerek "Elektrik Üretim A.Ş.'nin (EÜAŞ) yüzde 35'ler civarında payı var. Ortadoğu'dan bu yönde talep geliyor. Görüşmeler devam ediyor" dedi. İÇDAŞ Çelik Enerji Tersane ve Ulaşım A.Ş.'ye ait Çanakkale'deki Süper Kritik Bekirli Termik Santrali'nin 618 MW'lık ikinci ünitesi devreye girmesi nedeniyle düzenlenen temel atma töreni öncesi gazetecilerin sorularını yanıtlayan Bakan Yıldız, "Akkuyu'da Ruslar var. Sinop'ta ise Japonlar bizimle çalışmak istiyorlar. Ancak talep de alıyoruz. Görüşmelerimiz var" diye konuştu.

İKİ HAT İÇİN ÇALIŞIYORUZ

Çanakkale' nin tüketiminin 3 katı civarında üretim yaptığını ve Marmara'nın kuzey kısmını beslediğini anlatan Yıldız, "Buradan deniz altından ilk hattımızı çektik. Diğer iki hat için de çalışıyoruz. 2017'de tamamen bitecek. Burası için 200 milyon lira yatırım yaptık. 170 milyon lira daha yatıracağız. Ergene Havzası'nda 55 milyar dolarlık kömür rezervi bulundu. Çevresel şartlar tamamlandığında bu yörenin yükünü hafifletecek" dedi. Ülkenin bünyesine 2013'de 7 bin megavat, geçen yıl da 5 bin 500 megavatlık bir enerji kurulu gücü eklediğini söyleyen Yıldız, "Son 12 yılda 39 bin megavat devreye girdi" dedi.

YASA DEĞİŞMESE GERİYE GİDERDİK

Türkiye'de yatırımcıların önüne çıkan engeller olduğunu anlatan Bakan Yıldız, şöyle konuştu: "46 yatırım isteği var. Enteresandır, 46 da itiraz var. 13 bin MW'lık kaynak durduruldu. Davaların bir kısmı bitti ancak bu 3 yılımızı geriye atmak demek. Şu an yasal altyapıyı düzenlemeseydik, 2012'deydik. Hangi enerji kaynağı ne olursa olsun; 'nükleer patlıyor, kömür isli paslı, rüzgâr kuşları öldürüyor, güneş tarlalarımızı mahvediyor, doğalgaz zaten ithal, jeotermal yeraltını etkiliyor.' Hangi enerji kaynağı olursa olsun yapılan itirazın Türkiye'nin kalkınmasını vurduğunu bilmeniz gerek" dedi. Yıldız, partilerin seçim vaatlerinin de inandırıcı olmadığını söyledi.

Kaynak: Kerim Ülker - Sabah

YORUMLAR 34
  • fahri 8 yıl önce Şikayet Et
    japonya bizim üretimimizin 6-7 katı üretim yapıyor o üretimi yapmadan japonya yada almanya gibi olamazsın...
    Cevapla
  • misafir 8 yıl önce Şikayet Et
    nükleer santral kesinlikle yapılmalı. ancak bir söylenti var. dünya standartlarında elektriğin kilovatı 2 cent olduğu halde rusya türkiyeye 8 cente satacakmış diye. lütfen bu konuda kamuoyu bilgilendirilsin. zaten petrol ve gazdan yeterince kazık yiyoruz.
    Cevapla
  • kübra 8 yıl önce Şikayet Et
    Geç bile kalınmış işler. İnşaAllah hayırlısı ile biran önce aktif olarak işletirler.
    Cevapla
  • enerji 8 yıl önce Şikayet Et
    Enerjinin her türlüsünü kullanmak lazım konyaya kurulacak olan dünyanın en büyük güneş enerjisi santrali de çok önemli bir yatırım. Bu geliştirilirip maliyet ucuzlarsa halkımız evinin enerjisi için de bu sistemi kullanabilir
    Cevapla
  • SİNAN AY 8 yıl önce Şikayet Et
    Yap Kardeşim İstediğin Yere Nükler Santral Yap Biz Hayrın ve Şerrin Allahtan Olduğuna inanıyoruz Allah ne dilerse o olur aması maması yok kim inkar ederse imanı eksiktir
    Cevapla
  • ayhan 8 yıl önce Şikayet Et
    dogru, seningibiler, benimgibiler sanralda calisirsa patlarda, catlarda. güzel kardesim herhalde bu sanrallarimizda calisacak uzman insanlarimiz vardir yoksa yetistiriyorlardir. biraz kendimize güvenelim artik. TR ye 1-2 degil enaz 50 tane lazim.
    Cevapla
  • ddd 8 yıl önce Şikayet Et
    ALLAH C.C bir de akıl koymuş kafanın içine değil mi?O akıl ile nükleer santralin patlama olasılığı olduğu,hele hele bizim ülkemiz gibi sıfır iş güvenliği olan bir ülkede ne facialar yaşabileceğini o aklını kullanarak kesitrebilirsin.ALLAH ne dilerse o olursa,bir de tevekkül diye bir şey vardır...
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle