Hububatta tarihi rekolte beklentisi

Gaziantep Ticaret Borsası (GTB) Başkanı Ahmet Tiryakioğlu, bu yıl hububatta tarihi rekolte beklediklerini bildirdi.

Hububatta tarihi rekolte beklentisi
Hububatta tarihi rekolte beklentisi
GİRİŞ 11.05.2015 13:39 GÜNCELLEME 11.05.2015 13:39
Bu Habere 3 Yorum Yapılmış

Tiryakioğlu, yaptığı yazılı açıklamada, 2015 hasat mevsiminin rekolte ve ürün kalitesi bakımından Türkiye için verimli bir yıl olarak geçmesini beklediklerini belirtti.

Kış ve bahar aylarında, ülke genelinde mevsim normallerinin üzerinde yağışlar görüldüğünü ifade eden Tiryakioğlu, bu durumun hububat ve bakliyatta toplam üretimi rekor seviyelere taşıyacağını vurguladı.

Bereketli bir hasat için önem taşıyan nisan yağmurlarının da çiftçilerin yüzünü güldürdüğünü belirten Tiryakioğlu, şunları kaydetti:

"Bu hasat sezonu özellikle hububat üretiminde son derece verimli ve bereketli bir dönem olacak. Dolayısıyla bu sene hububatta tarihi rekolte bekliyoruz. Son süreçte iklim koşullarında önemli bir değişiklik yaşanmazsa 23 milyon tonun üzerinde bir buğday üretimi bekliyoruz. Türkiye'nin uzun yıllar buğday üretimi ortalamasının yaklaşık 20 milyon ton civarındaydı. Yağmurla gelen 3-4 milyon tonluk fark üreticiye bereket dolu bir yıl yaşatacaktır."

Tiryakioğlu, tahmin edilen beklentilerin gerçekleşmesi durumunda, buğday üretiminde son 15 yılın ürün rekoru kırılacağını vurguladı.

Rekoltenin iç pazara pozitif etkisinin olacağını belirten Tiryakioğlu, "Dış pazarda da gıda sanayicimize rahat rekabet etme şansı sağlayacak. Bu dönemdeki yağışlar tarımsal sulama ve içme sularına önümüzdeki yıllar için kaynak oluşturmuştur. Ülkemizde buğday ekimi yaklaşık 8 milyon hektarlık bir alanda yapılmakta. Üretim gerçekleştirilen bu arazilerin yaklaşık 4'te 3'ünü kuru tarım arazileri oluşturmakta. Bu alanlarda yetiştirilen buğdayın yaklaşık 12-13 milyon tonu kuru alanda, 6-7 milyon ton kadarı da sulu arazilerde üretilmekte. Bu sene kuru alanlardan da en az sulu arazilerdeki kadar verim elde edilmesini bekliyoruz" ifadelerini kullandı.

YORUMLAR 3
  • muhammed 8 yıl önce Şikayet Et
    para etmezse hepsi sizin olsun.üretmeyenler ötmesinler buralarda.
    Cevapla
  • ismet 8 yıl önce Şikayet Et
    misafir rızkıyla gelir. suriyelilerin bereketi olsa gerek
    Cevapla
  • Kenan BAYEZİT 8 yıl önce Şikayet Et
    aynen katılıyorum kardeşim
    Cevapla