Bir günde 3 milyar liralık 2 dev satış

Yemeksepeti'nin 1.7 milyar liraya, Ülker'in AK Gıda'sının ise 1.2 milyar liraya satılması sonrasında bir günde ülkeye 3 milyar TL geldi.

Bir günde 3 milyar liralık 2 dev satış
Bir günde 3 milyar liralık 2 dev satış
GİRİŞ 06.05.2015 12:13 GÜNCELLEME 06.05.2015 12:16

Dünyanın en büyük online yemek sipariş platformu Delivery Hero, Türkiye dâhil sekiz ülkede benzer bir işi yürüten Yemeksepeti'ni satın aldı. Operasyonlarının bulunduğu 28 ülkenin birçoğunda pazar lideri konumundaki Delivery Hero, 589 milyon dolar (1.6 milyar lira) toplam değer üzerinden Türkiye'nin online yemek sipariş devi Yemeksepeti'nin hisselerinin tamamını bünyesine kattı.

Yemeksepeti satın alımı ile, aktif olduğu ülke sayısını 32'ye çıkaran Berlin merkezli Delivery Hero, 100 binden fazla partner restoran üzerinden, aylık yaklaşık 10 milyon siparişe aracılık edecek. Bu yatırımla CEO Nevzat Aydın, Yemeksepeti'ndeki görevini sürdürürken, Delivery Hero'nun yönetiminde de aktif rol üstlenecek.

'BÖYLESİNE RASTLAMADIK'

Delivery Hero CEO'su Niklas Östberg ise, Delivery Hero olarak bu sektördeki birçok şirketi derinlemesine analiz ettiklerini belirterek, “Şimdiye kadar Yemeksepeti'nin gösterdiği performans kriterlerine yaklaşabilen bir örnekle daha karşılaşmadık. 15. yılında bile etkileyici büyüme oranlarını tutarlı bir şekilde gerçekleştirmesi, bize yaptığımız işte motivasyon ve ilham verdi. Yemeksepeti gerçekten çok sıra dışı bir şirket ve bize katıldıkları için çok heyecanlıyım” dedi.

ARAPLARIN GÖZDESİ

Yemeksepeti Türkiye'nin yanı sıra Birleşik Arap Emirlikleri, Katar, Umman, Lübnan, Ürdün, Suudi Arabistan ve Yunanistan olmak üzere yedi ülkede daha operasyonlarını sürdürüyor.

AK GIDA FRANSIZ OLDU

Yıldız Holding, İçim markasını da bulunduran Ak Gıda'nın çoğunluk hissesini 1.2 milyar liraya Fransızlara sattı.

2014'ü 2 milyar lira ciroyla kapatan, 23 farklı markada 339 ürün çeşidiyle faaliyet gösteren, İstanbul Sanayi Odası'nın en büyük 500 şirketi arasında 33. sırasında olan Ak Gıda'yı alan Lactalis, dünyanın en büyük 15. gıda şirketi konumunda bulunuyor. Ak Gıda ise, Türkiye çapında 5 üretim tesisi ile yıllık 1.1 milyon ton süt işleme kapasitesine sahip. Şirket, son iki yılda yüzde 20'lik büyüme ile 2014 yılını 2 milyar TL'lik ciro ile kapatmıştı. Geçtiğimiz hafta, hisselerini halka arz etmek üzere çalışmalarını hızlandıran şirketin bir yetkilisi, “Halka arz sürecinde doğrudan satış yapılabileceğini de açıklamıştık. Road show sırasında iyi bir teklifle karşılaştık, bu yönde karar aldık” açıklamasını yaptı.1996 yılı Ağustos ayında Akyazı Köy-Tür fabrikasının satın alınması ile kurulan Ak Gıda,
Türkiye ve komşu coğrafyaların en büyük süt işleme tesisi olarak gösterilen Pamukova tesislerine 1998 yılında 450 dönüm arazinin satın alınması ile taşındı.

Akyazı fabrikasında süt, yoğurt, beyaz peynir üretimiyle başlayan şirket, şu anda Türkiye'nin 5 farklı bölgesinde 5 tesise üretim yapıyor. Şirket, geçtiğimiz günlerde halka arz çalışması başlatmış, 144 milyon adet hissesinin her birini 6.92 TL maksimum fiyattan satacağını açıklamıştı. Ak Gıda'nın satış fiyatı açıklanmadı ancak halka arz bilgileri çerçevesinde yaklaşık 1.2 milyar lira bedelle satıldığı belirtiliyor.

KAYNAK: TÜRKİYE