Beyaz ette kuş gribi endişesi yokmuş!

Beyaz Et Sanayicileri ve Damızlıkçıları Birliği Derneği Başkanı Sait Koca, "Beyaz et" sektöründe kuş gribi endişesi olmadığını söyledi.

Beyaz ette kuş gribi endişesi yokmuş!
Beyaz ette kuş gribi endişesi yokmuş!
GİRİŞ 06.05.2015 11:12 GÜNCELLEME 06.05.2015 11:33

Beyaz Et Sanayicileri ve Damızlıkçıları Birliği Derneği (BESD-BİR) Başkanı Sait Koca, Balıkesir'in Bandırma ilçesinde, kuş gribi virüsü nedeniyle uygulanan karantinanın beyaz et üretimi ve tüketimini olumsuz etkilemeyeceğini söyledi.

Koca yaptığı açıklamada, kuş gribinin dünyanın her tarafında görüldüğünü, bu virüse Fransa, Hollanda ve Almanya gibi üst seviyede üretim yapılan ülkelerde de rastlandığını belirtti.

Kuş gribine karşı hazırlıklı olduklarını anlatan Koca, "Asya kırılıyor, ABD'de yüzlerce vaka görüldü. Dünyanın her tarafı kuş gribiyle karşı karşıya. Dünyada bunlar olacak da 'Türkiye'ye gelmeyecek' deme şansımız yok. Biz bunun geleceğini biliyoruz, önlemlerimizi alıyoruz" diye konuştu.

Kuş gribini göçmen kuşların yaydığına dikkati çeken Koca, Türkiye'deki virüsün de bu kuşların uğrak yerinde belirlendiğini dile getirdi.

Ülke genelinde bu hastalığa karşı tedbirlerin alındığını vurgulayan Koca, şöyle konuştu:

"Tespit edildiği zaman hiçbir sorun yoktur. Şu anda Türkiye'de kuş gribi tespit edilmiş, tedbirler alınmış. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı da karantina tedbirlerini uyguluyor, sıkıntı yok. Kuş gribinin, beyaz et üretimine ve tüketimine etkisi olmayacaktır, üretimin yüzde 95'inden fazlası kontrol altında.

Biz üretimin A'dan Z'ye her aşamasını kontrol ediyoruz, güvenlik kurallarını en üst seviyede tutuyoruz. Kuş gribinin kümeslere ulaşmaması için elimizden gelen her türlü önlemi alıyoruz. Bugüne kadar bu böyleydi ve bundan sonra da böyle olacak. En güzel örneği, 2005-2006 yıllarında yüzlerce vaka oluştu ve Türkiye'de o halde hiçbir entegre kümesinde bu hastalık görülmedi."

"Beyaz et tüketimine yansımıyor"

Kuş gribi nedeniyle beyaz et tüketiminde azalma beklemediklerini ifade eden Koca, "Şu anda tüketime bu yansımıyor. Toplumumuz artık bilinçli. Zaten kuş gribinin gıdalar yoluyla insanlara geçtiği bugüne kadar tespit edilmemiş.

Ancak hayvanlara çok yakın temas halinde olanlarla, yakın temas demiyorum, çok yakın temas halinde olunduğu zaman geçme riski var. Bugüne kadar insandan insana geçtiği de olmamış ama bir risktir" değerlendirmesinde bulundu.

KAYNAK: AA