Kilosu 3 bin TL! İlk hasadı 2018'de

'Gizemli mantar' diye bilinen ve kilosu yaklaşık 3 bin TL olan trüf mantarının ilk hasadı 2018 yılında yapılacak.

Kilosu 3 bin TL! İlk hasadı 2018'de
Kilosu 3 bin TL! İlk hasadı 2018'de
GİRİŞ 29.04.2015 13:46 GÜNCELLEME 29.04.2015 13:50
Bu Habere 11 Yorum Yapılmış

Muğla'nın Yatağan ilçesinde kurulan uygulama bahçesinde üretimine başlanan, toprağın altında yetişmesi nedeniyle sadece özel eğitimli köpeklerce bulunabildiği için "Gizemli mantar" diye anılan trüf mantarının ilk hasadı 2018 yılında yapılacak. Talebin karşılanamaması nedeniyle "siyah elmas" olarak bilinen trüf mantarının kilogramı bin euro civarında.

Fransa'nın Cahors şehrindeki Tarım ve Bağcılık Meslek Yüksekokulunda görevli trüf mantarı uzmanı Pierre Sourzat, Yatağan Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğünün hazırladığı Trüf Mantarını Geliştirme ve Yaygınlaştırma Projesi kapsamında kurulan uygulama alanında incelemede bulundu. Sourzat, incelemelerinin ardından gazetecilere yaptığı açıklamada, trüf mantarının Fransa, İspanya ve İtalya'da yetiştiğini, son 30 yıldır Türkiye'nin de arasında bulunduğu bazı ülkelerin, kültür ortamında trüf mantarı yetiştirmeye başladığını kaydetti. İlginç kokusu ve aromasıyla trüf mantarının gastronomik açıdan önemli bir yere sahip olduğunu vurgulayan Sourzat, Türkiye'nin trüf üretimine uygun bir ülke olduğunu bildirdi. Türkiye'de, yazlık trüf olarak bilinen tuber aestivumun, doğal olarak yetiştiğine değinen Sourzat, "Bu da iyi bir çalışmayla sürdürülebilir hale getirebilir" dedi.

"Türkiye, potansiyelini değerlendiremiyor"

Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Trüf Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Doç. Dr. Aziz Türkoğlu, Yatağan'ın yanı sıra Denizli'de de trüf uygulama bahçesi bulunduğunu bildirdi. Dünyadaki trüf üretiminin, son 100 yılda 20 kat düştüğüne işaret eden Türkoğlu, talebin karşılanamaması nedeniyle "siyah Elmas" olarak bilinen trüf mantarının kilogramının bin euro civarında olduğunun altını çizdi.

Trüf pazarı üretiminin yüzde 45'ine Fransa, yüzde 35'ine İspanya, geri kalanına da İtalya ve diğer ülkelerin sahip olduğunu anlatan Türkoğlu, şöyle konuştu: "Bizim ülkemiz, büyük bir potansiyele sahip olmasına rağmen henüz bu pazarda yer almamaktadır. Bu trüf bahçelerin ilk ürününü, 2018 yılında alacağımızı tahmin ediyoruz. Deneysel olarak kurulan bahçeden alacağımız sonuca göre, yeni bahçeler kuracağız. Ona göre yeni eylem planları üzerine çalışmalar yapılacak."

Yatağan Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdür Vekili İsmail Hakkı Yüksel ise Fransız uzmandan kullanılan kireç miktarı ve toprağın PH değerinin ayarlanması gibi konularda bilgi aldıklarını söyledi.

YORUMLAR 11
  • YoZG@TLI 8 yıl önce Şikayet Et
    Trüf, Trüfel Türkcesi Domalan Mantari, mantarlari topragin altinda bulabilmek icin köpekler egitilmeleri lagzim ama bunun icin avrupada egitilmesine gerek olmayan Domuzlari kullanarak topluyorlar, ayrica kilosu bin euro degil bin eurodan basliyor 3 bin euroya kadar cikiyor en pahali cinsi Siyah rengi yani Kara Elmas diye adlandirilan cinstir.
    Cevapla
  • türüfçü 8 yıl önce Şikayet Et
    Bu türüfün yaklaşık 200 kadar çeşidi vardır haberdeki resim temsilidir görsellere bakarsanız tam olarak neyden bahsedildigini kismen anlayabilirsiniz keme de bunlardan biri fiyati da 5-25 arasındadır. Keme toprak yüzeyinde kendini gösterir değerli türler toprağın yarim metre altina kadar inebilir ve profesyonel olarak sadece egitimli köpeklerle bulunabilir.
    Cevapla
  • miraç ardak 8 yıl önce Şikayet Et
    bukadar parayı kim verir
    Cevapla
  • Abdullah Altunkaya 8 yıl önce Şikayet Et
    Nasım Zengin bey dediğiniz doğru olabilir toprak altında yetiştiriliyor denilince ve resmide aynı olunca bende ondan dolayı domala mantarı dedim olmayabilirde doğru söylüyorsunuz
    Cevapla
  • cakirhu 8 yıl önce Şikayet Et
    Evet bazi yorelerde domalan mantari denilir dogrudur ama fiyat konusunda haber dogru. Fiyat 50 avro ile 2000 avro arasinda degisiyor. Yaz ve kis cesitleri var. Katma degeri yuksek bir urun. Ancak cogu sey gibi turkiye de bu pazardan yeterince pay alamiyor.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle