Özel güvenlikçilerle ilgili çok önemli haber

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın dile getirdiği ‘özel güvenlik görevlileri’yle ilgili hazırlanan taslak çalışmanın ayrıntılarına ulaştı.

Özel güvenlikçilerle ilgili çok önemli haber
Özel güvenlikçilerle ilgili çok önemli haber
GİRİŞ 20.04.2015 06:57 GÜNCELLEME 20.04.2015 06:57
Bu Habere 10 Yorum Yapılmış

Savcı Mehmet Selim Kiraz’ın İstanbul Adalet Sarayı’nda şehit edilmesinin ardından, sayıları her geçen gün artan özel güvenlik firmaları ve özel güvenlik görevlileri tartışma konusu oldu. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da kamu kurumlarındaki özel güvenliğin durumunun gözden geçirilmesi ve gerekirse kaldırılması gerektiğini dile getirdi. Özel güvenlik uzun süredir İçişleri Bakanlığı’nın üzerinde çalıştığı bir konuydu. Jandarmayı İçişleri Bakanlığı’na bağlayan yasal düzenlemede de konuyla ilgili çalışma yapılmış ama Meclis gündemine gelmemişti.

PARALEL YAPIYLA GÜNDEME GELDİ

Özel güvenlik konusu, 17-25 Aralık sürecinden sonra gündeme geldi. Özel güvenlik sertifikası alanların sayısının 1 milyonu aştığı, bunların 280 bininin aktif olarak çalıştığı ifade ediliyor. Emniyet Teşkilatı’nın 270 bin personeli olduğu göz önünde bulundurulduğunda, ‘güvenlik görevlisi’ adı altında faaliyet gösteren bu kadar büyük bir kitlenin denetimsiz ve standart dışı olamayacağı belirtiliyor. Bunların 180 bininin kamu kurumlarında görev yaptığı ve 80 bininin silah taşıdığı vurgulanıyor. Bu personelin; fiziki yeterlilik, sosyo psikolojik açıdan denetimleri de sağlıklı yapılamıyor. Buna, aldıkları düşük ücretler ve olumsuz çalışma şartları da eklendiğinde sorun daha da büyüyor. Bir yetkili, bu konuyla ilgili “Özel güvenliğe çoğunlukla kalıcı bir meslek olarak bakılmıyor. Gençler askere gitmeden önce asgari ücretle çalışabilecekleri geçici bir iş olarak görüyor. Ya da emekli olduktan sonra ek bir iş olarak düşünülüyor. Standartlar çok kötü. Silah teslim ettiğiniz adamları, testten geçirmeniz lazım. Belli koşulları olmalı” değerlendirmesinde bulunuyor.

ALTERNATİFLİ ÇÖZÜM

Konuyla ilgili İçişleri Bakanlığı ve güvenlik bürokrasisinin hazırladığı taslak çalışmanın, seçim sonrasında siyasi iradenin vereceği karara göre gündeme getirileceği belirtiliyor. Taslak çalışmanın ayrıntılarında şunlar var:

KAMUDA İSTİHDAM: Kamu kurum ve kuruluşlarında taşeron olarak adlandırılan özel güvenlik firmalarına bağlı, özel güvenlik elemanları istihdam edilmeyecek. Kurumlar, isterlerse kendisi ‘güvenlik’ kadrosu oluşturacak.

POLİSLİĞE GEÇİŞ: Güvenlik elemanları arasında yaş, eğitim, fiziki yeterlilik gibi kriterleri karşılayanlar, sınavla Emniyet Teşkilatı’na polis olarak girebilecek. Üniversite mezunları arasından seçilecek bu adayların polisliğe başvuru kriterlerini taşıması gerekiyor. Sınavı geçenler 1 yıl polis eğitim merkezlerinde eğitime alınacak.

KORUMA MEMURU: ‘Koruma memurluğu’ sistemi de gündeme alındı. Polis dışında bir kadro olarak düşünülen koruma memurları; stadyumlarda, üniversitelerde, hastanelerde ve bazı hassas kurumlarda görev yapacak.

SİLAHLI-SİLAHSIZ: Koruma memurlarının hepsinin silah taşıması gerekmiyor. Bazı kurumlarda koruma memurları, ateşli silah yerine, şok tabancası gibi ateşsiz silah ve özel ekipmanlar taşıyacak.

ÖZEL SEKTÖR: Özel sektör firmalarına “Koruma görevlilerinizi kendi kadrolarınızda istihdam edin” denilecek. Bu düzenleme yürürlüğe girdiğinde özel güvenlik firmalarının çoğunun kapanacağı düşünülüyor. Bu şirketlerin, sitelerin güvenliğini sağlamada görev yapabileceği belirtiliyor.

KAYNAK: HABERTÜRK
YORUMLAR 10
  • güven 8 yıl önce Şikayet Et
    ya lise menzunlarına ne olacak geç hemşerim sen bunları boş konuşma kamuda çalışan özel güvenlikleri al kadroya ver yetkiyi
    Cevapla
  • kadro yoksa oyda yok 8 yıl önce Şikayet Et
    10 yıldır bu işi yapıyorum 10 yıldır kadro verilecek artık bizde insanca yaşamak istiyoruz kadro yoksa oyda yok kimse kusura bakmasın hayatımda sol partiye oy vermedim bu sefer kamuda çalışanlara kadro verecem diyen kılıçdaroğluna ailemden 6 oyum helal olsun...
    Cevapla
  • Güvenlik Görevlisi 8 yıl önce Şikayet Et
    bu haberin yorumunu ilgili birimler okuyor sa; 1. Özel güvenlik taşeron firmadan çıkarılmalı, en üst düzeyde eğitim alıp ve belirli bir seviye belirlenmeli. 2. Taşeron firmanın maliyeti kadrolunun maliyetinden daha fazladır. öyle ki o maaş kadroluya ödense en azında işine daha sadık olur. 3. Bu mesleğin bir güvenilirliği olmalı 10 yıldır bu meslekteyim ne kadar devam ederim belli olmaz çünkü iş verenin işine gelmedimi hadi dışarı der. 4. Bu meslek iç işleri bakanlığında oluşturulan yeni bir birim üzerinden devam ettirilmelidir. Standart maaş sadandart elbise vb. 5. Hükümet özel güvenlik için seçimden önce söz vermeli, hepimiz bir haber bekliyoruz. Ama olumlu bir adım atılmıyor.
    Cevapla
  • vatandaş 8 yıl önce Şikayet Et
    polislik şartına kaçı uyar bunlar şartlara uysa zaten polis olurlar niye güvenlikçi olsun ne yani işsizmi kalacaklar böyle saçmalık olabilirmi kamuda istihdam etmeleri gerekir
    Cevapla
  • özel güvenlik eşi 8 yıl önce Şikayet Et
    eşim belediye de çalışıyor taşeron ne yani şimdi kamuya alınmazsa işsiz mi kalacak bu kadar insan ne yapacak....eğer seçim sonrası deniliyorsa oy falan yok..adaletsiz bir dünya ne desen boş
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle