Bir çok ürünün fiyatı artabilir!

Büyük Menderes Nehri’nin tarım arazisini etkileyen taşkından 10 gün geçmesine rağmen tarlalardaki su çekilmemesi tehlikenin habercisi mi?

Bir çok ürünün fiyatı artabilir!
Bir çok ürünün fiyatı artabilir!
GİRİŞ 12.04.2015 13:25 GÜNCELLEME 12.04.2015 13:25
Bu Habere 3 Yorum Yapılmış

Yağmur ile birlikte su düzeyi yükselen Bozdağan İlçesi’ndeki Kemer Barajı’nın kapakları, geçen 28 Mart’ta açıldı. Aydın’ın çeşitli ilçelerinden geçen Büyük Menderes Nehri yatağından ilerleyen sular, geçen 1 Nisan’da Germencik’in Turanlar Mahallesi’ndeki bölümüne kadar ulaşarak bu noktada taştı. Turanlar Mahallesi’nin alt kısmında kalan Germencik, Koçarlı ve Yenipazar, Sultanhisar arasındaki binlerce dönümlük arazi sular altında kaldı.

Çiftçiler, suların çekilmesini beklemeye başladı. İki gün önce havaların soğuması ve yüksek kesimlerde yaşanan kar yağışı da çiftçiyi olumsuz etkiledi. Eriyen kar suları nehre karışınca, çekilmeye başlayan arazilerdeki sular tekrar yükseldi. Suyun çekilmemesi, bu ayın ortasında başlanılması hedeflenen mısır ve pamuk ekimi için ayrılan arazilerin tava gelmesi için bekleyen üreticileri hayal kırıklığına uğrattı. Kent merkezi ile Yenipazar arasındaki bağlantıyı sağlayan yolun 3 kilometrelik bölümü de suyla doldu. Ulaşımı aksatmamasına rağmen, yoldaki su, sürücülere güçlük yarattı. Bazı yerlerde ise çekilen sudan geriye bataklığı andıran toprak kaldı.  

"SULARIN ÇEKİLMESİNİ BEKLİYORUZ"
 
Çiftçilerin mağduriyetlerinin giderilmesi için çalışmaların başlatılacağını söyleyen AK Partili Yenipazar Belediye Başkanı Zafer Savcı, şunları söyledi:
 
"Çiftçilerimiz zarar gördü. Sayın Valimizle görüşerek konuyu anlattım. Çiftçilerimizin zararlarının karşılanması yönünde İl Tarım Müdürlüğü’ne hasar tespit çalışması yapılması konusunda talimat verdi. Suların çekilmesini bekliyoruz" dedi. Sorunu çözmek öneri getiren Başkan Savcı, "Kepçe yardımıyla nehirden çakıl çıkartmayı düşünüyorum. Bu sayede derinlik artarak hem taşma riskinin önüne geçmiş olacağız hem de çıkan çakılı satarak belediyemize gelir sağlayacağız. Bu projemi Sayın Valimize anlatarak, kendisinden yetki istedim."   
 
ARAZİLER BATAKLIĞA DÖNDÜ
 
İncirliova Ziraat Odası Başkanı Ali Kaykı da, bazı bölgelerde yer yer çekilen sulardan geriye bataklığı andıran toprağın kaldığını belirtti.  
 
FİYATLARI ARTTIRABİLİR
 
Suların çekilmesi ve toprağın tava gelmesinin zaman alacağını söyleyen Oda Başkanı Ali Kaykı, "Bu yıl tarım arazileri sular altında kaldığı için mahsuller geç ekilecek. Bu da yaz aylarında birçok ürünün geç çıkmasına ve pahalı olmasına neden olacaktır. Temennimiz tarlaların eski haline dönmesi ve çiftçilerimiz ekecek olduğu mahsulünü bir an önce ekmesidir" diye konuştu.

YORUMLAR 3
  • Misafir 9 yıl önce Şikayet Et
    Biz şunu gördük. fiyatların artması için su taşkınını filan ihtiyaç yok. örneğin çakallar yüzlerce bin ton patatesi mağaralarda saklayıp yüksek fiyattan azar azar piyasaya sürüyor. fiyatın artması için ürün kıtlığına gerek yok. yeterki bu işi bir Türk yapıyor olsun. o yapacağını iyi bilir şekilde gördüğünüz gibi..
    Cevapla
  • Erhan Türüdü 9 yıl önce Şikayet Et
    Bu memlekette tarım bakanı ne iş yapar?Meyva sebze fiyatları 3-4 katına çıkmış ama ithalat yapmıyoruz.neden bu kadar pahalı yiyoruz?İrandan,Mısırdan,Yunanistan ve Bulgaristandan tarım ürünü alamıyor muyuz?
    Cevapla
  • ANAP 9 yıl önce Şikayet Et
    Artabilir mi? Hahahahaaa
    Cevapla