Yerli tavuk "ATAK-S"lar yaygınlaştırılıyor

Türkiye'nin ilk yerli yumurta tavuğu olan ve yılda 314 gün yumurtlayan ATAK-S'ların yangınlaştırılması için çalışma yürütülüyor.

Yerli tavuk "ATAK-S"lar yaygınlaştırılıyor
Yerli tavuk "ATAK-S"lar yaygınlaştırılıyor
GİRİŞ 28.03.2015 11:58 GÜNCELLEME 28.03.2015 11:58

Türkiye'nin ilk yerli yumurta tavuğu olan ve yılda 314 gün yumurtlayan "Ankara Tavukçuluk Araştırma Kahverengisi"nin (ATAK-S) yangınlaştırılması için Tokat'ta Gaziosmanpaşa Üniversitesi (GOÜ) Ziraat Fakültesi Zootekni Bölümünce çalışma yürütülüyor.

GOÜ Zootekni Bölümü Başkanı Doç. Dr. Şenay Sarıca, AA muhabirine yaptığı açıklamada, "Tokat'ta Yumurta Veriminin Artırılması İçin Yumurta Tavuk Irkının Değiştirilmesi" adlı projelerinin İl Özel İdaresince desteklendiğini söyledi.

Proje çalışmalarına 1 yıl önce başladıklarını ve Tavukçuluk Araştırma Enstitüsünce 2014 yılında üretilen ATAK-S isimli tavuklardan aldıklarını belirten Sarıca, "Bu tavukları civcivken aldık. Üniversitemizdeki kümesimizde yetiştirdik, belli bir aşamaya getirdik, daha sonra 45 çiftçimize dağıttık. Her çiftçimize 10'ar olmak üzere 450 tavuk dağıttık. Çiftçilerimiz tavuk başına 30 lira ödedi. Bunun 15 lirası İl Özel İdaresi tarafından karşılanıyor" diye konuştu.

Bu tavuk cinsinin diğer tavuklara göre farklı olduğunu ifade eden Sarıca, "Bu tavuk cinsimiz, diğer tavuklara göre daha uzun ömürlü ve yılın 314 günü yumurtluyor. Tokat'ın ilçeler ve köylerinde ATAK-S tavuğumuzun üretiminin yaygınlaştırılmasını hedefliyoruz. İnşallah bunda da başarılı oluruz. ATAK-S tavuğumuzun yaygınlaştırılacağına inanıyorum" dedi.

Sarıca, bölümlerinde başta sağlıklı beyaz et ve yumurta üretimi olmak üzere pek çok konuda bilimsel çalışma ve araştırma yapıldığını söyledi.

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL