İstanbul'a yeni asfalt fabrikası

İstanbul'un asfalt ihtiyacının yüzde 70'ini karşılayan İSFALT, yıllık 5 milyon ton asfalt üretme potansiyelini artırmaya hazırlanıyor.

İstanbul'a yeni asfalt fabrikası
İstanbul'a yeni asfalt fabrikası
GİRİŞ 26.03.2015 11:48 GÜNCELLEME 26.03.2015 11:48

İstanbul'un asfalt ihtiyacının yüzde 70'ini karşılayan İstanbul Asfalt Fabrikaları Sanayi ve Ticaret AŞ (İSFALT), yıllık 5 milyon ton olan asfalt üretme potansiyelini artırmaya hazırlanıyor. Sadece Türkiye'nin değil, Avrupa'nın da en büyük asfalt üreticileri arasında yer alan şirket, Bolluca Ulaştırma ve Ar-Ge Merkezi ve Asfalt Plent Tesisi ile bu alandaki kapasitesini yıllık 1,5 milyon ton artıracak.

İSFALT, İstanbul'un Arnavutköy ilçesi Bolluca Köyü'nde "İstanbul Büyükşehir Belediyesi İSFALT Bolluca Ulaştırma ve Ar-Ge Merkezi ve Asfalt Plent Tesisi" kurmayı planlıyor.

Proje için çevresel etki değerlendirme sürecinde hazırlanan tanıtım dosyasına göre, tesis için 9 milyon 900 bin liralık yatırım yapılacak.

Proje kapsamında yol bakım onarım, Ar-Ge ve laboratuvar ile kış çalışma araçlarının bakım ve onarım çalışmaları ve asfalt üretimi gerçekleştirilecek.

Tesis, eski kömür ocağı olan 391 dönüm arazi üzerindeki 21 bin metrekare alanda kurulacak ve 2 bin metrekarelik kısmı kapalı alan olarak hizmet verecek.

Proje, idari bina, şantiye binası, depo binası, yemekhane ve personel giyinme binası, atölye ve 3 asfalt plent tesisinden oluşacak.

Sıcak asfalt üretimi yapılacak tesiste, geri dönüşüm sistemi uygulanacak. Böylece yollardan kazınan asfalt kütleleri darbeli mobil kırıcı vasıtasıyla kırılıp ufalandıktan sonra asfalt plentlerinde asfalt tipine göre farklı oranlarda karıştırılarak üretimde tekrar kullanılarak agrega ve bitümden tasarruf sağlanacak.

Geri dönüşüm sistemi sayesinde doğal kaynakların aşırı kullanımının önüne geçilecek. Bu sayede ayrıca çevreyi koruma ve küresel ısınmayı önleme konularında da kazanım elde edilecek.

Tesisin yıllık asfalt üretim kapasitesi 1 milyon 530 bin ton olacak. Projenin işletme aşamasında 26 personel çalışacak.

- İstanbul için 4 fabrika asfalt üretiyor

İstanbul Büyükşehir ve ilçe belediyelerin asfalt ihtiyacını karşılamak amacıyla 1986'da kurulan İSFALT, şehrin iki yakasında bulunan tesislerinde asfalt üretimi ile birlikte sektöre danışmanlık hizmeti de sunuyor.

İSFALT, asfalt gibi yolların en temel hammaddesini ileri teknolojiyle donatılmış tesislerinde, kalite hassasiyetini ön planda tutarak üretiyor. Şirket, 4 ayrı fabrikasında 10 asfalt üretim tesisiyle şehrin asfalt talebinin önemli bir kısmını karşılıyor. İSFALT, üniversiteler ve TÜBİTAK ile yürüttüğü Ar-Ge çalışmaları ve ortak projelerle asfalt sektörüne öncülük ediyor.

İstanbul'un asfalt ihtiyacının yüzde 70'ini karşılayan, bin 795 ton/saat kapasitesi ile yılda 5 milyon ton asfalt üretme potansiyeline sahip olan İSFALT, sadece Türkiye'nin değil, Avrupa'nın da en büyük asfalt üreticileri arasında yer alıyor.