Erdoğan pazarcı ensafına seslendi

Cumhurbaşkanı Erdoğan pazarcılar federasyonu üyelerine yaptığı konuşmada nasihatlerde bulundu.

GİRİŞ 25.03.2015 12:02 GÜNCELLEME 25.03.2015 14:24
Bu Habere 52 Yorum Yapılmış

Cumhurbaşkanı Erdoğan pazarcılar federasyonu üyelerine yaptığı konuşmada önce merhum Muhsin Yazıcıoğlu'nu unutmadı ardından pazarcı esnafına gönlünden geçen pazar yerini söyledi. Erdoğan pazarcı esnafına nasihatte bulunurken "siz bu milleti inşa eden kesimsiniz." dedi.

Erdoğan'ın konuşmasından satırbaşları:

MUHSİN YAZICIOĞLU'NU UNUTMADI

Sözlerimin hemen başında vefatının altıncı yılına ulaştığımız merhum Muhsin Yazıcıoğlu kardeşime Allah’tan rahmet diliyorum. Savunduğu değerler ve mücadelesiyle örnek bir şahsiyet olarak gördüğüm Yazıcıoğlu’nun vefatı milletimiz için büyük bir kayıp olmuştur. Yine geçtiğimiz ay vefat eden annesi Fidan Yazıcıoğlu’na da rahmet diliyorum.

UÇAK KAZASINDA ÖLENLERİ ANDI

Dün Fransa’da bir alman havayolu şirketine ait yolcu uçağı düştü. Uçaktaki 144 yolcudan kurtulan olmadığı açıklandı. Bu kazada hayatını kaybeden yolcular için ülkelerine ve ailelerine başsağlığı diliyorum. Aynı kazada şu ana kadar alman uyruklu bir kardeşimizin de hayatını kaybettiği tespit edildi. Cenabı Allah’tan rahmet diliyorum.

"PAZAR KÜLTÜRÜNÜ YAŞATMALIYIZ"

Pazarcıların reklamları olmayabilir, tabelaları olmayabilir ama sizin milletimizin gönlündeki yeri çok ayrıdır. Bu yüzden pazar kültürünü yaşatmalıyız.

"MODERN PAZARLAR İSTİYORUM"

Benim gönlümdeki pazar çatısıyla, otoparkıyla milletimize yakışan bir pazar istiyorum. Belediyelerimizin bu yönde gayretleri olduğunu biliyorum. Belediye başkanlarına hep tavsiye ve teşvik ettim. Güzel gelişmeler var. Sık sık modern pazarların açılışlarını yaptım. Sizler de bu yönde belediyeleri teşvik etmelisiniz. Sizin milletimizle bir gönül bağınız var. Pazar kültürünün önemine inanan ve bunun devam etmesini isteyen birisi oalrak yapacağınız çalışmalara destek vereceğimden şüpheniz olmasın.

"ESNAF VE SANATKARLARIMIZI AYAĞA KALDIRDIK"

2001 yılında tarihimizde ilk defa esnafımız sokağa çıktı. Bu olayı acı bir hatıra olarak hatırlıyoruz. Toplumun büyük kısmını esnaf ve sanatkarlarımız oluşturuyor.

2002'de göreve geldiğimizde ilk işimiz esnaf ve sanatkarlarımızı ayağa kaldırmak oldu. 2002'de faiz yüzde 47'ydi. Biz bunu yüzde 4'e düşürdük. Böylece esnafımıza rahat bir nefes aldırdık. Esnafımızın kullandığı kredinin yüzde 50'sini devlet ödüyor. Yeni çıkan kanunla AVM'lerde esnafımızın da yer alması sağlandı.

"SİZLER TOPLUMU İNŞA EDEN KESİMSİNİZ"

Bizim tarihimizde esnaf ve sanatkar sadece ticaret erbabı değildir. Toplumu aydınlatan ve toplumu inşa eden kesimdir. Ahi teşkilatı Selçuklu ve Osmanlı'nın kuruluşunda çok önemli rol oynamıştır. Ahiliğin özünü kardeşlik oluşturur.

"TARTMADA HİLE YAPANLARI UYARIN"

Esnaf ahlakı olandan bu millete zarar gelir mi? Sizler pazarcı esnafı olarak ölçerken ve tartarken adaleti yerine getirdiğinize inanıyorum. Tartmada hile yapanları uyardığınızı ve dışladığınızı biliyorum.

Büyük balığın küçük balığı yuttuğu değil herkesin birbirini kolladığı bir sistemi istiyoruz.

Yabancı seyyahlar bizim ülkemiz için yazdıklarına bakarsanız hep esnaflığın güzel yönlerinden bahseder.

"ÇÜRÜK ELMALARI AYIKLAYIN ÖYLE YOLA DEVAM EDİN"

Meyvenin, sebzenin iyisini öne çürük çarığı arkaya koyup el çabukluğuyla bunu müşteriye verirsen olmaz. Veli nimetin olan müşterine iyi davranacaksın. Yoksa o müşteri gider süpermarkete sen de güneşin, yağmurun altında kalırsın.

Size tavsiyem: Varsa aradaki çürük elmaları ayıklayıp yola öyle devam etmenizdir. Bunu yaptığınız zaman bu millet sizi el üstünde tutar.

"ÖNCELERİ HEP CUMA PAZARINDAYDIM"

Başbakan olduktan sonra, belediye başkanı olduktan sonra tabi ben Pazar yerin gidemiyorum. Ama ondan önceleri Kasımpaşa’da Cuma pazarındaydım. Çocuk yaşımda anacığım takardı beni koluna, tabi fileyi ben taşıyacağım, pazar yerine gider, sebze meyve alır koyardık fileye eve öyle giderdik.

 

YORUMLAR 52
  • Cemko 9 yıl önce Şikayet Et
    Ayrıca AVM ve büyük zincir marketlerin esnafi bitirme faaliyetleri yetmiyormuş gibi şimdide Büyük market zincirleri ürün üreten fabrikalarada şantaj kurmaya başladılar..Şimdi sıra köylü ve çiftçiye geliyor..Önlem alınmassa 20-30 yıl sonra Köylünün elindeki tarım arazilerin çoğu büyük ellerin hanesine geçecek...Batılı devletler köylüsünü kooperatifcilik yapılanması ile kurtardı....Almanyada kooperatifcilik %95 Türkiyede ise %13....Mesela Türkiyede süt fiyatlarını üretici değil dört firma belirliyor.Tarım bakanlığıda onların yanındadır. Bu işler esnafı,pazarcıları, muhtarları saraya davet etmekle hal olmuyor reis..İyi niyet yetmez...sahaya, sokağa,çarşıya, tarlaya, ahıra inmek lazım..
    Cevapla
  • osman öztürk 9 yıl önce Şikayet Et
    "Dünyâda 100 gram akıl varsa, bunun 90 gramı Abdülhamîd Han'da, 5 gramı bende, kalan 5 gramı da diğer dünyâ siyâsîlerindedir.. " diyen Bismark'ın ne dediği, ne demek istediği hiç anlaşılmıyordu! Bunu bilmek ve hissetmek lazım şimdi Ulu Hakan Cennet Mekan Sultan Abdülhamid Hanın Öz Be Öz Torunu Uzun Adam Recep Tayyip Erdoğan için Deli Osman ne kadar kurban olsa az değilmi arkadaşlar sevgin boşuna değil Allah Rızası içindir !
    Cevapla
  • Cemko 9 yıl önce Şikayet Et
    Amerika ve Avrupa da sokak pazarlarının kurulmasının amacı pazarcıların halka sebze, meyve, gıda vs gibi ürünleri UCUZA satmak içindir......Bunun için orada belediyeler pazarcılardan yer ve işgaliye parasını ALAMAZLAR......Eğer bizdede yamyam belediyeler pazarcılardan işgaliye ücreti almasaydı pazar fiyatları epey düşük kalırdı.....Birileri artık bu ülkede belediyeleri denetlesin..Kendi içlerinden birer cumhuriyet olmuşlar...Yolsuzluk, hırsızlık, haraç, rantın alası belediyelerdedir..
    Cevapla
  • yaşlı 9 yıl önce Şikayet Et
    pazarcıları büyukmarketlerezdigi yetmiyormuşgibi şimdide belediyeler eziyor birdegelinsizinnederdinizvardiyebirsorun,
    Cevapla
  • timsah_gözü 9 yıl önce Şikayet Et
    ülekemizde hızla tekkeleşen bir parakende sektörü oluşuyor. bu parakende sektörü acımasızca yöresel marketlere şans tanımyor. istediği fabrikayı batırıyor. istediği fabrikayı kendine köle ediyor. ençok ta şok , a101, ve bim ler yapıyor.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle