AVM'lerde cirolar ocakta yüzde 25,1 arttı

AVM Endeksi, bu yılın ocak ayında geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 25,1'lik artışla 179 puana ulaştı.

AVM'lerde cirolar ocakta yüzde 25,1 arttı
AVM'lerde cirolar ocakta yüzde 25,1 arttı
GİRİŞ 14.03.2015 11:16 GÜNCELLEME 14.03.2015 11:16
Bu Habere 3 Yorum Yapılmış

Alışveriş Merkezleri ve Yatırımcıları Derneği (AYD) ile Akademetre Research tarafından ortaklaşa oluşturulan AVM Endeksi, bu yılın ocak ayında geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 25,1'lik artışla 179 puana ulaştı.

AYD'den yapılan açıklamaya göre AVM Endeksi'nin ocak ayı sonuçları açıklandı. Buna göre alışveriş merkezleri, yeni yılın ilk ayında ziyaretçi rekoru da kırdı. AVM Ziyaret Sayısı Endeksi, ocakta 112 puan seviyesine ulaşarak endeksin açıklanmaya başlandığı 2010 yılından bu yana en yüksek seviyesine ulaştı.

Ziyaretçi sayısında yaşanan bu artış, kendini ciro endeksinde de gösterdi. Ocak ayında AVM Ciro Endeksi, yüzde 25,1 artışla bugüne kadar yıllık bazda ulaşılan en yüksek ciro artışına sahne oldu.

Ciro Endeksi kategoriler bazında değerlendirildiğinde ise hipermarket ve teknoloji dışındaki tüm sektörlerde yüzde 30 ve üzerinde artış meydana geldi. Giyim ve ayakkabı yüzde 40 ve yüzde 37 ile en yüksek ciro artışına sahne olan kategoriler olurken, yiyecek kategorisi, yıllık enflasyon rakamlarına bakıldığında yaşanan gıda fiyat artışına paralel şekilde yüzde 29 yükseldi.

TÜİK verilerine göre aralık ayında gıda enflasyonu yüzde 12,7, lokanta ve oteller kalemi ise yüzde 13,2 fiyat artışına sahne olmuştu.

Açıklamada rakamların, yıllık enflasyonda katılaşmaya başlayan fiyatlama davranışlarının etkisinin cirolara yansıdığı ve kendini AVM Ciro Endeksi'nde de göstermeye başladığına işaret ettiği dile getirildi.

AVM'lerde kişi başına harcama tutarı ise 39 lira ile bugüne kadarki ocak ayında görülen en yüksek düzeye ulaştığı ifade edildi.

Açıklamada şunlar da kaydedildi:

"Teknoloji kategorisinde ise zayıflama devam etti. Yüzde 3 gerileyen teknoloji ciroları, aynı yılın geri kalanında da yılbaşından bu yana yüzde 10 değer kaybeden Türk Lirası'nın gölgesinde kalacak gibi görünüyor. Teknoloji marketler, ağırlıklı olarak stokla çalıştıklarından, kurdaki fiyat hareketlerinden çok hızlı etkilenmiyor. Ancak fiyat artışlarının kalıcı olması halinde yeni ürün maliyetleri firmalarda ve cirolarda baskıya neden olabiliyor."

YORUMLAR 3
  • Kürşad Yıldırım 9 yıl önce Şikayet Et
    Demek ki avm yasası işleri bozmadı. Avm sahipleri ve taraftarlarının yaptığı yaygara boşunaymış ve gerçekçi değilmiş. Avm lerin tüm esnafı günden güne eritmesine tam gaz devam yani. Yazık
    Cevapla
  • ser 9 yıl önce Şikayet Et
    o %25 kaç küçük esnafı ezdi kimbilir
    Cevapla
  • AhmeT 9 yıl önce Şikayet Et
    Allah daha çok versin
    Cevapla