3 milyon kişiye 700 milyar dolar kazandırdı

Dünya ekonomisinin yüzde 70'ini oluşturan 13 ülkede, mobil internetin ekonomiye katkısı hızla artarak 700 milyar dolar seviyesine ulaştı.

3 milyon kişiye 700 milyar dolar kazandırdı
3 milyon kişiye 700 milyar dolar kazandırdı
GİRİŞ 09.03.2015 09:20 GÜNCELLEME 09.03.2015 09:20

Hızla büyüyen mobil internet, gelişen bir sektör olarak dünya ekonomisine de büyük katkı sağlıyor.

Dünyanın öncü danışmanlık firmalarından The Boston Consulting Group (BCG) ve Google işbirliğiyle hazırlanan 'Küresel Mobil İnternet Ekonomisinde Büyüme' raporuna göre, dünya ekonomisinin yüzde 70'ini oluşturan 13 ülkede, mobil internetin ekonomiye katkısı toplam 700 milyar dolar seviyesine ulaştı. Aynı ülkelerde mobil internetin yarattığı istihdam ise 3 milyonu aştı. Araştırmaya göre mobil internetin küresel ekonomideki ağırlığı giderek artıyor. Raporda mobil internetin ekonomik katkı payına paralel şekilde istihdam potansiyelinin de yükseldiği ortaya kondu. 

5 ülkeye 120 milyar dolar

Araştırmaya göre, Amerika, Avustralya, Brezilya, Kanada, Çin, Fransa, Almanya, Hindistan, İtalya, Japonya, Güney Kore, İngiltere ve İspanya’dan oluşan 13 Avrupa ülkesinde mobil internetin sağladığı istihdam 3 milyonu aştı. Avrupa'nın en büyük 5 ekonomisine bakıldığında ise mobil internetin ekonomiye katkısı 120 milyar doları bulurken, sağladığı istihdam yaklaşık yarım milyon kişi oldu.

TÜRKİYE'DE POTANSİYEL VAR

Mobil internet ekonomisinin Türkiye’de de büyük çıkış içerisinde olduğunu belirten BCG Türkiye Genel Müdürü ve Yönetici Ortağı Burak Tansan, açıklamasında "Mobil internette rekabet inovasyonu, büyümeyi ve sektördesürekli iyileştirmeyi sağlıyor. Türkiye bu konuda çok büyük bir potansiyele sahip. Özellikle genç iş gücünün eğitim, teşvik ve yatırımlarla desteklenmesiyle uzun vadede mobil ekosisteminde rekabetçi bir konum elde edebilir" diye konuştu.

200 MİLYAR UYGULAMA İNDİ

Mobil internetin başarı hikâyesinin önemli bir bölümünü büyük bir hızla büyüyen uygulama ekonomisi oluşturuyor. 2008 yılından beri toplam indirilen uygulama sayısı 200 milyarken, açıklanan rapora göre sadece 2013 yılında indirilen uygulama sayısı 100 milyarı geçmiş durumda. Bunların yanında raporda ayrıca, 2013 Haziran ve 2014 Temmuz arasında, operatörlerinin uygulama tasarımcılarına ödedikleri toplam ücretin 15 milyar dolar seviyesinin üzerinde olduğuna dikkat çekiliyor.

Arabamdan bile vazgeçerim! 

Raporda ilginç ayrıntılara da yer veriliyor. Özellikle Avrupa’da internet erişiminin tüketicilerin tercih sıralamasında da hızla yükseldiği görünüyor. Araştırmaya göre her 5 Avrupalı tüketiciden 1'i ise mobil internet erişimini sağlamak için arabasından vazgeçebileceğini belirtiyor. Yine tüketicilerin yüzde 50'si mobil internet erişimini alkol, kahve, sinema ve spor gibi alışkanlıklarına tercih ediyor. 

KAYNAK: AKŞAM