Coca-Cola net karını yüzde 28 arttırdı

Coca-Cola İçecek 2014 yılında konsolide satış hacmini yüzde 7, konsolide net satışlarını yüzde 15, net karını ise yüzde 28 artırdı.

Coca-Cola net karını yüzde 28 arttırdı
Coca-Cola net karını yüzde 28 arttırdı
GİRİŞ 06.03.2015 09:42 GÜNCELLEME 06.03.2015 09:42

CCİ’nin net satışları 2014’te yüzde 15 artış göstererek 5,98 milyar TL’ye, net kar ise yüzde 28 artışla 315 milyon TL’ye ulaştı. 2014 satış hacmi ise yüzde 7 artışla 1,13 milyar ünite kasa oldu.

CCİ’nin toplam satış hacmindeki payı yüzde 46’dan yüzde 49’a yükselen uluslararası operasyonlar 2014 yılında önemli pazarlardaki başarılı kampanya ve promosyonların etkisiyle yüzde 14 hacim artışı kaydederek güçlü performansını sürdürdü. Kazakistan’da gerçekleşen devalüasyon, Pakistan’da meydana gelen seller ve politik gerilim ile Irak’taki güvenlik sorunları gibi ciddi olumsuzluklara rağmen yıl sonunda çift haneli hacim artışı elde edildi. Net satışlar ise yüzde 12 artarak 1,3 milyar ABD dolarına ulaştı.

Türkiye operasyonu net satışları bir önceki yıla göre yüzde 5 artışla 3 milyar TL’ye, satış hacmi ise %1 artışla 578 milyon ünite kasaya ulaştı. 2014 yılında satılan paket sayısındaki artış hacim artışını geride bıraktı ve yeni tüketici kazanımlarını destekledi. Satış hacmi yılın ilk yarısında ortalamanın üzerinde seyreden sıcaklıklar ve başarılı kampanyalarla güçlü bir artış sergilerken; yüksek sezondaki olumsuz hava koşulları ve özellikle 3. ve 4. çeyreklerde Tüketici Güven Endeksi’nde görülen gerileme yılın tamamındaki hacim artışını sınırladı.

2015’e Yönelik Beklentiler

2015 yılına ilişkin değerlendirmelerde bulunan Başarır “Zorlu bir yıla daha girerken Türkiye’de görece ılımlı maliyet ortamının karlılık oranlarımızı desteklemesini bekliyoruz. Orta Asya’da faaliyetlerimizi halihazırdaki zorlayıcı ekonomik koşullardan etkilenmeden sürdüreceğimize inanıyoruz. 2015’te uluslararası operasyonlarımızda çift haneli büyümeyi sürdürmeyi hedefliyoruz” dedi. Başarır ayrıca 2015’te konsolide satış hacminde yüksek tek haneli artışı beklediklerini; konsolide satış gelirlerini satış hacmi büyümesinin üzerinde, FAVÖK’ü ise konsolide satış gelirlerinin üzerinde artırmayı hedeflediklerini belirtti.

Faaliyet gösterdikleri coğrafyada yakın zamanda karışlanabilecekleri ekonomiye ve güvenliğe ilişkin risklerin farkında olduklarını belirten Başarır sözlerini şöyle sürdürdü: “Bu risklere rağmen biz uzun vadede coğrafyamızın büyük potansiyel barındırdığına inanıyoruz. Hızla artan nüfus oranları, genç ve kentli nüfusun çokluğu, diğer gelişmiş pazarlarla karşılaştırıldığında düşük kalan kişi başı gazlı ve gazsız içecek tüketim oranları bize fırsatlar sunuyor. Biz de bu potansiyeli yakalamak ve büyümeyi sürdürmek için yatırımlarımıza devam ediyoruz. 2015 yılında Kazakistan, Tacikistan ve Pakistan’da birer fabrika açarak üretim kapasitemizi artırmayı hedefliyoruz. Deneyimli ekibimiz, güçlü markalarımız ve büyük fırsatlar barındıran coğrafyamızla birlikte sürdürülebilir ve karlı büyümeye odaklanmaya 2015’te de devam edeceğiz.

KAYNAK: EKOTRENT