Gece görüşlü ambulans helikopter uçuşa hazır

Sağlık Bakanlığının, gece görüşlü ambulans helikopterlerinde görev alacak ekiplerin eğitimleri tamamlandı.

Gece görüşlü ambulans helikopter uçuşa hazır
Gece görüşlü ambulans helikopter uçuşa hazır
GİRİŞ 04.03.2015 13:42 GÜNCELLEME 04.03.2015 13:42
Bu Habere 2 Yorum Yapılmış

Sağlık Bakanlığı Acil Sağlık Hizmetleri Genel Müdürü Osman Nacar, yaptığı açıklamada, daha hızlı, daha kaliteli sağlık hizmeti sunumu için çalıştıklarını, bunlardan birisinin de gece uçuş yapabilecek ambulans helikopter olduğunu söyledi.

HİZMET VERECEK PERSONELLER EĞİTİLDİ

Bu tip ambulans helikopterlerin, yurtdışında bazı ülkelerde kullanıldığını belirten Nacar, aynı hizmetin Türkiye'de verilebilmesi için uzun süredir çalıştıklarını anımsattı. Nacar, buna ilişkin hem teknik donanımın sağlandığını hem de bu alanda hizmet verecek personelin eğitildiğini bildirdi.

Şu an için Gece Görüş Gözlüğü sistemine sahip (GGG) ambulans helikopterlerin İngiltere, Almanya, Finlandiya, Fransa, Hollanda, İspanya, İsveç, İsviçre, Kanada, Norveç, ABD, Brezilya ve Avustralya'da kullanıldığını anlatan Nacar, şunları kaydetti:

BİRÇOK ÜLKEDE KULLANILIYOR

"Birçok ülkede ambulans helikopterlerle, gündoğumu-günbatımı operasyonlarının başlamasından yaklaşık 10 ila 15 yıl sonra, GGG (Gece Görüş Gözlüğü) ile gece gören şartlarda uçuşlara başlanmıştır.

Ülkemizde ilk olarak 2008 yılında gündoğumu-günbatımı ambulans helikopter operasyonları başlamakla beraber, Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü (SHGM) 2012 yılı sonunda  'Gece Görerek Şartlarda Helikopterlerin HEMS, Ambulans, Arama Kurtarma ve İnsani Yardım Maksatlı Uçuşlarına İlişkin Talimatı'ı yayınlamıştır."

"HASTA HIZLI ŞEKİLDE TRANSFER EDİLEBİLECEK"

Nacar, gece görüşlü uçuşların önemli avantaj sağladığını dile getirerek, "Ambulans helikopter hizmetinin 24 saat verilebilmesiyle, primer vakalara ve trafik kazalarına zamanında müdahale edilebilecek. Ayrıca uzuv kopması gibi kısa sürede müdahale edilmesi gereken vakalarda, hasta hızlı şekilde donanımlı bir sağlık kuruluşuna transfer edilebilecek" dedi.

UÇUŞLAR İLK OLARAK ANKARA'DA BAŞLAYACAK

İlk olarak Ankara'da hizmete girecek ambulans helikopterlerin daha sonra batı bölgelerini kapsayacağını dile getiren Nacar, "İlk planlamada doğu bölgelerini kapsamamasının sebebi coğrafi şartlardır" dedi.

Nacar, bir ambulans helikopter için gündüz 3 pilot ve 1 medikal ekip; 24 saat için ise 7 pilot, 3 doktor ve 3 yardımcı sağlık personeline ihtiyaç duyulduğunu vurgulayarak, "Ankara bölgesinde konuşlu bulunan TC-HGC çağrı adlı EC135 tipi helikopterin uçuş ekibi, medikal ekibi ve yer ekiplerinin eğitimleri tamamlandı. Helikoptere TCAS (çarpışma önleyici sistem) monte edilmesine müteakip kısa süre içinde GGG ile uçuşlara başlamayı planlıyoruz" diye konuştu.

UYGULAMA AMAÇLI UÇUŞLAR

Pilotların, Türk Hava Kurumunun tesislerinde, Alman öğretmen pilotlarca eğitildiğini ifade eden Nacar, ekibe Gece Görüş Gözlük sistemiyle ilgili yer dersleri verildiğini, ayrıca uygulama amaçlı uçuşlar gerçekleştirildiğini sözlerine ekledi.

KAYNAK: AA
YORUMLAR 2
  • adalet 9 yıl önce Şikayet Et
    AKP ye hırsız diyenlerin karın ağrısı da bu zaten,neden millete bu kadar hizmet getiriyorsunuz...
    Cevapla
  • ahmet 9 yıl önce Şikayet Et
    Bundan sadece 12 yıl kadar önce devlet hastahanelerinde çalışır durumda ambulanslar yokken! Bugün gece görüşlü ambulans helikopter var ve hala akp hırsızlık yapıyor.Peki önceki hırsızlar ne yaptı demek geliyor içimden.Sadece ambulansmı gerisini siz düşünün artik.
    Cevapla