Kırmızı ette son 5 yılda 4 liralık artış

Türkiye Kırmızı Et Üreticileri Merkez Birliği Başkanı Bülent Tunç, karkas dana etinin kilogramının son 5 yılda 4 lira arttığını söyledi.

Kırmızı ette son 5 yılda 4 liralık artış
Kırmızı ette son 5 yılda 4 liralık artış
GİRİŞ 04.03.2015 11:43 GÜNCELLEME 04.03.2015 11:43
Bu Habere 6 Yorum Yapılmış

Türkiye Kırmızı Et Üreticileri Merkez Birliği Başkanı Bülent Tunç, karkas dana etinin kilogramının son 5 yılda 4 lira arttığını, bunun enflasyon rakamlarının çok altında kaldığını belirterek, yüksek fiyat artışı söylemlerinin spekülatif olduğunu söyledi.

Tunç, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bazı basın yayın organlarında "ete yüzde 30-35 zam geldi" haberlerinin yer aldığını hatırlatarak, mevsimsel ve kısa süreli artışların dışında uzun dönemde kırmızı et fiyatlarında ciddi bir değişiklik olmadığını belirtti.

Bazı tüccarların et ithalatını gündeme taşımak için artış iddialarını dillendirdiğini ifade eden Tunç, "Karkas kırmızı etin kilogramı, 2010 yılında bölgeye ve hayvan kalitesine göre ortalama 19 liraydı, şimdi ise 23 lira. Son 5 yılda 4 liralık bir artış var. Bu, enflasyon rakamlarının çok çok altında. Bu cüzi artış yem, mazot ve işçilik gibi girdilerden kaynaklanıyor. Yüksek fiyat artışı söylemleri tamamen spekülatif" diye konuştu.

Tunç, üretici fiyatlarındaki artışın tüketiciye daha fazla yansıdığına dikkati çekerek, şunları kaydetti:

"Üretici fiyatında ciddi bir artış yok ama aracılar nedeniyle kırmızı et, marketler ve kasaplarda vatandaşa çok daha yüksek fiyattan ulaşıyor. Aracılar fiyatın artmasına yol açıyor. Et, tüketiciye ulaşana kadar 3-4 kez el değiştiriyor, herkes üzerine kar marjı koyuyor. Aracılar bu işin içinden çıkmalı. Aracıları da kullanan bazı et tüccarları, ithalat lobiciliği yapıyor. Kırmızı et ithalatını yeniden gündeme getirmeye, fiyatları artırarak ithalattın önüne açmaya çalışıyorlar. 2010 yılında ithal et gelmesine rağmen fiyatlar düşmedi, bu memlekette kimse ucuz et yemedi."

Bülent Tunç, bazı tüccarların gündemde olmamasına rağmen Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığını yıpratmak için ithal et konusunu gündeme getirdiğini öne sürdü.

- "Koyun eti tüketin" önerisi

Tunç, Türkiye'nin zenginleştiğini, tüketim alışkanlıklarının değiştiğini ve kişi başı kırmızı et tüketiminde son yıllarda artış olduğunu belirtti.

Türkiye'ye gelen milyonlarca turistin de kırmızı et tüketimini artırdığını dile getiren Tunç, talebin karşılanabilmesi için koyun etinin daha fazla tüketilmesini önerdi.

Tunç, koyun etinin tüketilmesiyle ilgili ciddi bir çalışma yapılması gerektiğini ifade ederek, "Koyun üretimine uygun bir coğrafyada yaşıyoruz. Üretici, karkas koyun etinin kilogramını 15 liraya satamıyor. Koyun eti, danadan çok çok daha kaliteli, bundan dolayı daha fazla koyun eti tüketmeliyiz. Dana etinden daha ucuz olmasına karşın insanlar arasında 'kokuyor' diye bir algı oluşturuldu. Bu, bilinçli oluşturuldu. Koyun etini yemekhanelerde, lokantalarda daha çok kullanmalıyız. 44 milyona yakın küçükbaş hayvana sahibiz, bunu değerlendirmeliyiz" diye konuştu.

KAYNAK: AA
YORUMLAR 6
  • Muhammet 9 yıl önce Şikayet Et
    5 yıl önce et fiyatı 15 lira idi şimdi 30 liradır.yalandan kim ölmüş
    Cevapla
  • İbrahim 9 yıl önce Şikayet Et
    İşleri güçleri Rİv Rİv RİV ! Yapmayın arkadaşlar 23 TL 'ye ET nerede kaldı ?
    Cevapla
  • H.PALA 9 yıl önce Şikayet Et
    Kaç lira arttığı önemli değil şu anda. Türkiyede 1 kg et üretmenin maliyeti çok fazla. Karkas 23 TL imiş. Yav yurt dışında karkasın kg fiyatı 8 tl bile değil. İthalatçılar tatlı kar elde etmek için spekülatif haberler yaptırıyor tezi bence de doğru. Üreticilewrin mevcut şatlarda eti ucuz üretmeleri mümkün değil.
    Cevapla
  • ttfvol 9 yıl önce Şikayet Et
    pinpon topunu baz alarak enflasyon hesapladığımız için et fiyatları bizi pek enterese etmiyor hamdolsun :)))
    Cevapla
  • zafer 9 yıl önce Şikayet Et
    ya bunu söyleyen şaşırmış,yada bir yanlışlık var... market ve kasaplara bakıyorum,geçen sene kuşbaşı et 25 tl,kıyma 22 tl diyen et marketleri,bu sene camlarıa kuşbaşı et 30-35,kıyma 28-30 tl yazısı asmış.size mi inanayım,gözümle gördüğüme mi.
    Cevapla
  • hasan 9 yıl önce Şikayet Et
    sen bunlara inan kardeşim.hükümetimiz süper.alkış:)
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle