SunExpress'ten tarihinin en büyük cirosu

THY ile Lufthansa'nın ortak kuruluşu SunExpress 2014'te yüzde 15 büyüyerek 1 milyar 25 milyon Euro'yla tarihinin en yüksek cirosunu yakaladı

SunExpress'ten tarihinin en büyük cirosu
SunExpress'ten tarihinin en büyük cirosu
GİRİŞ 18.02.2015 17:08 GÜNCELLEME 18.02.2015 17:08

2014'te taşınan yolcu sayısı 7 milyon 300 bin olurken, doluluk oranı ise yüzde 85 olarak gerçekleşti.

Antalya'da SunExpress Plaza'da düzenlenen basın toplantısında konuşan SunExpress Genel Müdürü Paul Schwaiger, son 3 yılda sağlıklı ve başarılı bir büyüme gerçekleştirdiklerini anlattı. Schwaiger, "Kuruluşumuzun 25'inci yılında en büyük rekorumuzu kırdık" dedi. Schwaiger, SunExpress'in son üç yıldır önemli başarılara imza attığını belirterek, şöyle konuştu:

“2014'te rekor bir iş hacmi yakaladık. 2014'te satışlarımızda, önceki yıla göre yüzde 15'lik artış yakalayarak, 1 milyar 25 milyon Euro'luk gelire ulaştık. 2014'te taşıdığımız yolcu sayısı 7 milyon 300 bin olurken, doluluk oranımız ise yüzde 85 olarak gerçekleşti."

SunExpress'in son yıllarda yakaladığı büyümeyle Türkiye'nin satışlarda en büyük 50 şirketi arasına girdiğini kaydeden Schwaiger, “Böylesine güçlü bir büyümenin arkasında 25 ülkeden 3 bin 400 çalışanımız ve tabi ki ana ortaklarımız olan Türk Hava Yolları ve Lufthansa'nın bilgi birikimi desteği var" dedi.

2015 HEDEFLERİ

Schwaiger, SunExpress'in genel stratejisi hakkında da şunları söyledi:

"Ana iş kolumuz olan turizmde Türkiye ve Almanya'daki pozisyonumuzu güçlendirdik. Türkiye'de merkezimiz Antalya ve İzmir'den yurt içi ve yurt dışı uçuş ağımızı sürekli büyütüyoruz. 2010 yılında Almanya'da kurduğumuz SunExpress Deutschland da hem Türkiye hem diğer, İspanya, Mısır, Yunanistan gibi turistik bölgelere uçuşlarıyla başarılı bir trend yakaladı ve kar etmeye başladı. Yakaladığımız bu büyümeyi 2015'te sürdürmeyi hedefliyoruz. Bu doğrultuda 2015 hedefimiz 1.1 milyar Euro ciro, 8 milyondan fazla yolcu oranını yakalamak."

ANADOLU JET'İN 29 UÇAĞINI İŞLETİYOR

SunExpress'in her ne kadar çekirdek işinin Türkiye'ye turist getirmek olsa da çok önemli başka bir iş kolunun, başka havayolları adına uçak işletmek olduğunu belirten Schwaiger, bu bağlamda Anadolu Jet'le işbirliği içinde, onların filosunu işlettiklerini söyledi. Bu işbirliğinin SunExpres'in kış aylarında iş kapasitesini de artırdığını belirten Paul Schwaiger, pilotlardan teknikere ve kabin memurlarına hizmetin kendilerince verildiğini, fakat ticari sorumluluğun Anadolu Jet'te olduğunu söyledi. Schwaiger, 2015 yılında Anadolu Jet'in 29 uçağını uçuracaklarını kaydetti.

50 BOEING SİPARİŞİ

SunExpress Genel Müdürü Schwaiger, şirketin büyüme stratejisi içinde 2014 yılında yaklaşık 4 milyar 750 milyon dolar değerinde, 10'u opsiyonlu olmak üzere, toplam 50 adet Boeing 737-800 NG ve Boeing 737-8 MAX için sipariş verdiklerini belirtti. Schwaiger, Haziranda ilk uçaklarını teslim alacaklarını ve yol içinde 5'inin filoya dahil olacağını söyledi.

BİLET FİYATLARI DÜŞEBİLİR

Schwaiger, bir soru üzerine “Petrol fiyatlarında yaşanan çok büyük düşüş var ama havayollarındaki maliyetlerin de düşmesi beklenemez. Hemen bir yansıması olmasını bekleyemeyiz. Fakat petrol fiyatları bu şekilde kalmaya devam ederse bilet fiyatlarının da düşmesini bekleyebiliriz" diye konuştu.

YENİ ROTALAR EKLENİYOR

SunExpress Genel Müdür Yardımcısı Faruk Çizmecioğlu, 2015 yaz sezonuyla beraber İzmir ve Antalya'dan Avrupa'da toplam 16 yeni noktaya daha uçmaya başlayacaklarını söyledi. Antalya, İzmir, İstanbul, Adana, Alanya/Gazipaşa, Ankara, Bodrum, Dalaman, Elazığ, Gaziantep, Kayseri, Konya, Samsun, Şanlıurfa ve Trabzon'dan yurt dışına haftada 482 uçuş gerçekleştireceklerini belirten Çizmecioğlu, şöyle konuştu:

“Antalya'ya tarifeli seferlerle en fazla turist getiren havayoluyuz ve iç hatlarda da Antalya'yı 8 kente direkt uçuşlarla bağlıyoruz. Antalya'dan yurt dışına gerçekleştirdiği mevcut 38 destinasyonun arasına tarifeli olarak Paris CDG, Strazburg, Lyon, Nantes, Cenova, Memmingen, Kopenhag, Lüksemburg, Amsterdam ve Stokholm'ü de ekleyeceğiz. Toplamda Antalya'dan 12 ülkede tam 48 dış hat noktasına haftada 267 uçuş gerçekleştireceğiz. İzmir'den mevcut 30 yurt dışı hattının yanı sıra, bu yaz sezonunda Belçika'da Brüksel, İtalya'da Roma ve Milano, Fransa'da Toulouse, Azerbaycan'da Bakü ve İngiltere'de Londra'ya da uçmaya başlayacağız. Bu uçuşlarla beraber İzmir'den Avrupa'da 14 ülkede 36 dış hat noktasına haftada 123 uçuş gerçekleştireceğiz."

PERSONEL ALIMI

Faruk Çizmecioğlu, bu büyüme stratejisi kapsamında 2015 yılı içinde, en az rakamlarla 200'ü kabin, 60'dan fazla kokpit ve 30 yer işletmede olmak üzere 350'den fazla personel istihdamının söz konusu olduğunu söyledi.

KAYNAK: DHA