Attila Doğudan Starbucks’a kafa tutuyor

Starbucks’a dev bir grup rakip çıkarıyor. Üstelik Türk bir girişimciyle ortaklaşa.

Attila Doğudan Starbucks’a kafa tutuyor
Attila Doğudan Starbucks’a kafa tutuyor
GİRİŞ 15.02.2015 09:20 GÜNCELLEME 15.02.2015 09:20
Bu Habere 13 Yorum Yapılmış

Milliyet gazetesinden Songül Hatırasu bugünkü köşesinde çok önemli bir bilgiyi paylaştı. Dünyaca ünlü DO&CO' adlı ikram şirketinin sahibi Attila Doğudan'ın bu kez Starbucks'a rakip olmak için kolları sıvadığını yazdı.

İşte Hatırasu'nun o yazısı:

Türk girişimci Attila Doğudan’ın sıfırdan kurduğu, yaptığı atılımlarla milyarlık şirketler ligine çıkardığı “DO&CO” şimdi de uluslararası zincir haline gelecek büyük bir işin peşinde.

NESTLE İLE DEV ORTAKLIK

250 milyar dolarlık piyasa değerine sahip İsviçreli Nestle ile ortaklığa giden DO&CO, önce Avrupa’nın ünlü caddelerinde ardından da tüm dünyada kahve dükkanları açarak, dev bir zincir kurmaya hazırlanıyor. Nestle’nin popüler kahve markası Nespresso ile ortak bir şirket için imzalar atıldı. Kurulan yeni şirkette Nestle ile DO&CO, yüzde 50’şer hisseye sahip.

Bu girişim, işin içinde Nestle olunca bir anda yatırımcılar, analistler ve uluslararası medyanın dikkatini çekti. Hatta Nestle’nin Starbucks’la başa baş rekabete hazırlandığı, yapılacak olan yatırımla İsviçrelilerin ABD’li devin kahve işinde oturduğu tahtı sallamak için harekete geçtiği ifade ediliyor.

İSMİ BELLİ: NESPRESSO CAFE

İlk şube, Doğudan’ın adeta ikinci memleketi olan ve yatırımlarını yönlendirdiği merkez üssü Viyana’da iki ay içinde açılıyor. 2015 yılı bitmeden Londra şubesi devreye girecek.

Dün telefonda görüştüğüm DO&CO Holding CEO’su Attila Doğudan’a tam da bunu soruyorum: Yollarınız nasıl kesişti?

"KAHVE İLE UYUMLU TÜM TATLAR OLACAK"

Nestle’nin kahve zinciri konsepti yaratma sürecinde yanına yiyecek işinde tecrübesi olan bir partner arayışına girdiğini ifade eden Doğudan, şunları söylüyor:

“Yollarımız ortak noktada kesişti diyebilirim. Biz tüm ürünlerimizi günlük olarak taze üretiyoruz. Çok geniş bir ürün portföyümüz var. Açılacak iki pilot şubede kahvelerin yanı sıra kahvaltı, sandviç, kruvasan, salata, kekler, pastalar olacak. Kahve ile uyumlu bütün tatlılar menüde olacak.”

Kahve mağazalarının adı ise “Nespresso Cafe”... Bir mağazanın açılış maliyeti ise 500 bin ile 1.5 milyon dolar arasında değişiyor. Attila Doğudan, konuşmamızda Viyana ve Londra’da açılacak şubeler için sürekli pilot kelimesinin altını çiziyor. Ancak ortada bir Starbucks örneği durduğundan bu sözleri girişimin gidebileceği noktayı görmemize engel değil...

AMERİKA ÇIKARMASI

Anlaşılan o ki, bu iki şube ile bu pazarlarda damak tadına yönelik testler yapacaklar. Adapte olacaklar. Buradaki sonuçlarla global pazarlara açılacaklar.
Mağazaları açılacağı üçüncü destinasyonun New York olacağını tahmin etmek de güç değil.

BİR YİYECEK ZİNCİRİ VAR

THY’nin yemek tedarikçisi DO&CO perakende gıda işinde de sessiz sedasız büyüyor. Henry adındaki yiyecek mağazalarında çorbadan salataya, et yemeğinden tatlıya her türlü günlük yiyeceğin satıldığı perakende yiyecek mağazalarının sayısı 8 adete ulaştı.
Attila Doğudan bu yıl İstanbul ve Londra’da da birer şube açma niyetleri olduğunu söylüyor. Cirosu bu yıl 1 milyar dolara yaklaşarak dev bir şirket haline gelen DO&CO grubunun 20 ülkedeki operasyonlarında 9 bini aşkın insan çalışıyor. Kore’den, Amerika’ya uzanan coğrafyada üretim tesisleri var.

TAVANIN İÇİNDE BÜYÜDÜ

İstanbul doğumlu Attila Doğudan, 11 yaşında ailesiyle Avusturya’ya yerleşmiş. Babasının Viyana’da açtığı lokantada “tavaların içinde büyüdüğünü” belirten Doğudan, babasından aldığı borç parayla 1990’lı yıllarda Viyana’da küçük bir şarküteri kurarak iş hayatına atılmış.

DEV İKRAM ŞİRKETİ

Şimdilerde DO&CO grubu, otel, pastane, restoranların yanı sıra havayolu şirketlerine ve dünyanın en önemli organizasyonlarına catering hizmeti veren dev bir ikram şirketine dönüştü. Avrupa jet sosyetesinin partilerinde, Formula 1 gibi büyük etkinliklerde, 5 yıldızlı otellerin mutfağında Atilla Doğudan’ın parmağı var. THY ile ortak olduğu ikram işine de uçak kabinlerde bizzat çalışarak başlamış.

DO&CO İstanbul Borsası’nda işlem görüyor. Şirketin yüzde 59’u halka açık, kalan hisseler ise Doğudan’ın kontrolünde.

YORUMLAR 13
  • temel candan 9 yıl önce Şikayet Et
    bu tipler zengin oluyor THY uçağı bunlara para ödemekten bu ucuz petrol ile dahi biletleri faiş fiyattan satıyor sonrada sulandırıp işte pik zamanlar önce bilet alma vs yapma ya misket oynayan misali bir fiyat olur kardeşim makulde zamolur kendimden örnek vereyim aralık ayında tek yön fiyatı yabancı hava yolunun gidiş dönüş fiyatından altıda bir daha pahalı idi anlayana sözümüz markasını yiyim bu firmanın
    Cevapla
  • elmaci 9 yıl önce Şikayet Et
    birazda Türk´ce isim kullansalar olmazmi.
    Cevapla
  • kemal 9 yıl önce Şikayet Et
    Oyle bi hale gelmisiz ki hava sahamizdan adamlarin ucaklari gecse bile vay be bizden gectiler diyecegiz.bana ne kardes thy yollarinin onceki yememleri daha kaliteliydi posetin icine sendvic koyup icinde de domates var dogal ilarak bu terleme yapacak al sana suya bandirilmis ekmek.adamlar daha bunu kagit posete koymayi akillarina getiremiyorlar.kimle irtak olursa olsun memlekete fatdasu var mi ben ona bakarim zaten avusturya dogumlular isvicrede yakin paralarini kolayca aktarirlar
    Cevapla
  • Ays21 9 yıl önce Şikayet Et
    Nestle nin hiçbir ürününü sevmem almam kullanmam ama kullanan arkadaşlarım var. Vay bizim halimize.. Yahudi Nestlenin diğer firmadan ne farkı var o zaman. Türk ismi geçiyor diye hersey Islama göre mi
    Cevapla
  • hizmet 9 yıl önce Şikayet Et
    neresi turk bun yatirimin
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle